Autotest – Opel Vivaro-e en Opel Zafira-e Life – Eerste elektrische bussen van Opel

Gepubliceerd op: 18 september 2020

Elektrische Opel

Opel werkt hard aan de elektrificatie van zijn modellengamma. De nieuwe Mokka werd zelfs als eerste onthuld als ‘e’ uitvoering, de benzine- en dieselvarianten zagen we pas later. Maar ook de bedrijfswagens van Opel gaan met de tijd mee.

Het is de eerste keer dat Opel een bedrijfswagen van een volledig elektrische aandrijflijn voorziet. Een slimme zet, want de markt lijkt er klaar voor. We kochten al veel online, maar het coronavirus heeft het online kopen nog een extra boost gegeven.

Al deze online aankopen moeten bij ons thuis komen, maar zeker in de grote steden worden dankzij lage emissiezones deze ‘last-mile delivery’-ritten voor de traditionele dieselbestelbus onmogelijk gemaakt. Datzelfde gaat voor personenvervoer. Elektrische busjes komen dus als geroepen in stad.

En daar komt Opel om de hoek kijken met twee volledig elektrische bussen: de Vivaro-e voor het transport van goederen en de Vivaro-e Combi en Zafira-e Life voor personenvervoer.

Actieradius Opel Vivaro-e

Zowel de Vivaro-e en de Zafira-e Life zijn leverbaar met een 50 kWh of 75 kWh-accupakket. De bussen halen zo’n 230 tot 330 kilometer volgens de WLTP-testnorm. Meestal melden wij journalisten hier altijd bij, dat je in de praktijk van dit WLTP-getal er met gemak zo’n 50 kilometer van af kan halen. Je zet vaak de airco aan, je rijdt soms wat te hard, het kan stevig waaien en ga zo maar door. Allemaal elementen die zorgen dat dit WLTP-getal behoorlijk lager uitvalt in de werkelijke wereld.

Maar het tegenovergestelde is ook mogelijk. Bedrijfswagens zijn namelijk geen personenauto’s. Bedrijfswagens spenderen dikwijls een groot deel van hun leven in de stad – waar bijvoorbeeld koeriers pakketjes rondbrengen of de loodgieter van klant naar klant rijdt. De maximumsnelheid ligt hier laag en moeten voertuigen constant afremmen – wat in een elektrisch voertuig juist extra kilometers range oplevert. De energie die vrijkomt bij het remmen slaan elektrische voertuigen namelijk op. Het resultaat is dat de Vivaro-e en Zafira-e Life – als ze in de stad rijden – tot wel 477 kilometer kunnen afleggen voordat de elektronen in de accu op zijn.

Drie carrosserievarianten

De Vivaro-e komt er in drie carrosserievarianten: dubbele cabine, platformcabine of personenversie met lengtes van 4,60 meter tot 5,30 meter.

Een batterij is natuurlijk zwaar, dus verwacht je aanzienlijk minder laadvermogen in de elektrische Vivaro. Maar dat valt reuze mee. Het laadvermogen bedraagt 1.275 kilo, en dat is slechts zo’n 130 kg minder dan de dieselvariant. Daarnaast is het laadvolume tot 6,6 m3 exact hetzelfde als de Vivaro met dieselmotor – het accupakket ligt namelijk in de bodemvloer verwerkt.

Aanhanger

Prima cijfers tot dusver, maar daar blijft het niet bij. De Opel Vivaro-e mag zelfs een aanhanger tot 1.000 kg trekken – vrij uniek voor een volledig elektrische bedrijfswagen.

Laden van goederen gaat overigens eenvoudig, want er zijn – naast de tweedelige achterklep – schuifdeuren aan weerskanten aanwezig. De volledig elektrische deuren kunnen open zonder dat je daarvoor je handen hoeft te gebruiken. Ze gaan automatisch open door een simpele voetbeweging te maken richting de sensoren onder deur. Erg handig als je je handen vol pakketjes hebt.

Parkeergarage

Maar hoe inzetbaar is de Vivaro-e in de praktijk? Rijdend over de het glooiende landschap rondom Russelsheim komen we meer te weten. De afmetingen van de bus zijn onveranderd, maar zodra we een krappe ondergrondse parkeergarage inrijden valt het ons toch op hoe eenvoudig dat gaat.

Dankzij de hoogte van 1,90 meter komt de Vivaro-e en Zafire-e praktisch iedere garage in. Erg handig, zeker voor de Zafira-e, die bijvoorbeeld zeer geschikt is om emissieloos toeristen van Schiphol naar de binnenstad van Amsterdam te vervoeren, en daar dikwijls een ondergrondse parkeergarage van een hotel in zal moeten.

Opel Zafira-e Life
2020 Opel Zafira-e Life
Opel Zafira-e Life

Veilig rijden

De Vivaro-e en Zafira-e zitten vol veiligheidssnufjes, zodat er ook na een lange werkdag weinig fout kan gaan achter stuur. Denk aan een vermoeidheidsassistent, botspreventie met remfunctie, verkeersbordherkenning, rijstrookassistent en semi-adaptieve cruisecontrol.

Parkeren met de haast vijf meter lange Vivaro-e blijkt een eitje. Zowel op de voor- en achterbumper zitten parkeersensoren en de uitvoering waar wij in rijden is tevens voorzien van een achteruitrijcamera met beeld op het 7-inch infotainmentscherm. Beeld op de binnenspiegel is ook mogelijk. Als het parkeren dan nog niet lukt…

Opel Vivaro-e
Opel Vivaro-e
Opel Vivaro-e

Snelle bus

De elektromotor die voorin de Vivaro-e en Zafira-e Life ligt kennen we al uit de Corsa-E. Hij is goed voor 136 pk (100 kW) en 260 Nm en drijft de voorwielen aan. Als je al wat vaker iets over elektrische auto’s hebt gelezen, dan weet je dat een elektromotor direct verkrijgbaar koppel levert. Dit gegeven zorgt er dan ook voor dat we hier te maken hebben met de leukste bedrijfswagens ooit van Opel.

Bij de stoplichten in Russelsheim zijn we steevast als eerste van de lijn. Heel belangrijk is dat niet in een bedrijfswagen, maar leuk is het stiekem wel. En belangrijker, er is dus altijd power – ook als je volgeladen een steile garage of heuvel op moet. Je kunt wielspin (en een hoop lol) vermijden door de bus in eco-modus te zetten.

Laden

Zodra de 230 tot 330 kilometers op zijn – het liefst wat eerder – is het tijd om te laden. De bussen komen standaard met een 11 kW 3-fase lader en dat is goed nieuws. De accu is zo altijd vol na een nachtje laden.

Wie overdag nog snel wat wil bijladen kan snelladen tot 100 kW. Zo zit het 50 kWh-accupakket binnen 30 minuten op 80% en de 75 kWh-accu doet hier 45 minuten over.

Je hoeft niet bang te zijn dat de accu binnen een aantal jaar slecht zal presteren. Het pakket is namelijk watergekoeld, waardoor de batterijcellen altijd in de optimale temperatuur hun werk doen. Bovendien geeft Opel 8 jaar of 160.000 kilometer garantie op het accupakket.

Opel Vivaro-e
Opel Vivaro-e
Opel Vivaro-e

Prijzen Opel Vivaro-e en Zafire-e Life

De levering van de Vivaro-e Combi en de Zafira-e Life met 75 kWh-batterij start begin 2021. De Vivaro-e Combi met 50 kWh-batterij zal al vanaf november dit jaar leverbaar zijn.

  • Opel Vivaro-e Cargo leverbaar vanaf € 30.599,- excl. BTW
  • Opel Vivaro-e Combi (9-persoons uitvoering) leverbaar vanaf € 35.449,- excl. BTW
  • Opel Zafira-e Life (6 of 7 zitplaatsen) leverbaar vanaf € 43.099,- excl. BTW

Particuliere kopers stappen in een Opel Zafira-e Life vanaf € 52.150,- inclusief BTW.

 

Het bericht Autotest – Opel Vivaro-e en Opel Zafira-e Life – Eerste elektrische bussen van Opel verscheen eerst op ZERauto.nl.