Er wordt nog weleens met een schuin oog gekeken naar elektrische auto’s die niet per se als zodanig zijn ontworpen. Dedicated EV’s, zoals we ze vaak noemen, zijn auto’s die enkel en alleen als elektrisch voertuig zijn gebouwd. De voordelen zijn vaak evident: veel binnenruimte, een optimalisatie van het koetswerk en een hoge efficiëntie. Maar is het altijd nodig? De BMW i4 doet ons er weer aan twijfelen.
"Elektrosedan blinkt uit in efficiëntie"
Laten we even kijken naar wat voor auto die BMW i4 precies is. Het is in wezen niets meer dan de elektrische versie van de bekende 4-Serie. Dat betekent dus dat die i4 op hetzelfde platform als die auto staat, en dat er in het totaalpakket van die auto altijd ruimte moet zijn voor een grote batterij en elektromotor(en), óf een verbrandingsmotor in de neus waarbij de aandrijfkrachten voornamelijk naar de achterste as gaan.
Volkswagen ID.3 als voorbeeld
Daar wordt in autoland nog wel eens neerbuigend naar gekeken. Want als er in zo’n elektrisch model ook ruimte moet zijn voor een verbrandingsmotor, kan de auto eigenlijk niet geoptimaliseerd worden zoals dat bij die dedicated EV’s wél gebeurt. De Volkswagen ID.3 is er altijd een mooi voorbeeld van. Die auto heeft, door zijn specifieke EV-platform, de afmetingen van een Volkswagen Golf, maar door een heel korte neus een groot passagierscompartiment. Ook qua efficiëntie staat die auto op een hoog niveau.
Als je instapt in die BMW i4, merk je direct dat dit niet zo’n geoptimaliseerd voertuig is. Met name op de achterbank is de ruimte beperkt, omdat er ruimte moet zijn voor de grote accu’s van de Duitse sedan. Over die accu’s: de i4 is er in meerdere smaken. Hij is er als 35 (67,1 kWh), 40 (81,3 kWh) of 60 (81,1 kWh), maar wij maken kennis met de 40.
Flexibiliteit voor BMW
Goed, achterin dus niet al te veel ruimte en dat geldt in zekere zin ook voor de eerste zitrij, al zit je daar wel heel goed, zoals we van BMW gewend zijn. Dat geldt voor het complete interieur, dat is vervaardigd uit mooie materialen en eigenlijk nergens laat merken dat het hier om een elektrische variant gaat.
Waarom maakt BMW van die i4 (en andere modellen) dan geen dedicated EV? Het antwoord is redelijk simpel. Door auto’s aan te bieden met veel verschillende aandrijflijnen, is de fabrikant flexibel en kan het precies de auto’s maken waar de klant om vraagt. Zo is de elektrische i4 in Nederland heel populair, maar is er in andere delen van Europa juist meer vraag naar diesel-, benzine- of hybrideversies.
Prijs BMW i4
Het zorgt tevens voor een andere vorm van efficiëntie. BMW hoeft geen specifieke EV-fabriek voor dit model te bouwen, maar kan de i4 op de productielijn van de 4-Serie in elkaar schroeven. Dat maakt de productie eenvoudiger en dat is terug te zien in de prijzen. De goedkoopste 4-Serie met brandstofmotor kost momenteel 64.000 euro, terwijl de elektrische i4 er ‘al’ voor net iets minder dan 61 mille is.
Maar toch maakt de BMW i4 het meeste indruk met de efficiëntie die hij zijn berijder biedt. Zoals gezegd maakten wij uitgebreid kennis met de i4 eDrive 40, met 81,3 kWh-batterij die op papier goed is voor 510 elektrische kilometers. De elektromotor is overigens 340 pk sterk en de i4 mag 1600 kilo trekken. Mooie cijfers.
Bereik BMW i4 eDrive40
Mooiere cijfers zien we in de boordcomputer van de BMW i4 eDrive40. Na een week lang rijden en 930 kilometer verder, staat de verbruiksmeter op 171 Wh per kilometer. Een net verbruik, zeker gezien het feit dat we in die week veel buitenlandse snelwegkilometers op hogere snelheid hebben gemaakt. Ga er dus vanuit dat je op vakantie dik 470 kilometer kunt rijden op een lading stroom.
Dat bereik stijgt als je je kilometers vooral in Nederland maakt, op snelheden tot 100 km/h. Want bij dat gebruik daalden de verbruikscijfers flink, tot ruim onder de 160 Wh per kilometer. Daarmee komt het praktische bereik eenvoudig boven de 500 kilometer uit en dat is bijna identiek aan het WLTP-bereik van deze BMW i4 eDrive40.
Tesla Model 3 nog wel zuiniger
Dat zijn over het algemeen geen krankzinnige cijfers: auto’s als de Tesla Model 3, BYD Seal of Renault Mégane zijn nog wel zuiniger dan deze Duitser. Maar dat zijn tegelijkertijd ook van die dedicated EV’s, auto’s die dus nadrukkelijk als elektrische auto’s zijn gebouwd. De BMW i4 is dat niet en daarom is het knap dat de sedan uit München zo’n praktisch bereik weet neer te zetten.
Overigens weet BMW zelf wel dat het nog beter kan, en dat zo’n dedicated EV wel degelijk dé vorm voor de toekomst is. Dit jaar stelt het een volledig nieuwe 3-Serie en X3 voor, die op een specifiek EV-platform staan. Daar verwachten we dus indrukwekkende zaken van, want als BMW er écht voor gaat, kan het waarschijnlijk een ontzettend zuinige en efficiënte EV bouwen.