De voordelen van een SUV

Gepubliceerd op: 15 februari 2022

Hoge zitpositie

Je herkent een SUV doordat de auto hoger op zijn wielen staat dan een reguliere personenauto. Dit heeft enkele voordelen. Eén van de voordelen is de hoge instap. Dit maakt het gemakkelijker om de auto in te stappen. Een ander voordeel is de hoge zitpositie, waardoor je meer overzicht hebt op het overige verkeer. Daarnaast draagt een hoge zitpositie bij aan een veilig gevoel.

Veelzijdigheid

Het zit al in de naam, ‘utility’ staat namelijk voor het praktisch nut van de auto. Oftewel, het is een gebruiksvoorwerp. Daarom zijn SUV’s voorzien van praktische functionaliteiten, zoals een neerklapbare achterbank, vijfde deur, wielkastbescherming en bumpers die wel tegen een stootje kunnen. Ook vind je in het interieur vaak veel opbergmogelijkheden. Daarnaast zijn SUV’s vaak hoger en breder dan bijvoorbeeld stationwagens. Er ontstaat daardoor meer hoofdruimte, meer ruimte voor iedere passagier en een algemeen ruimtelijker gevoel. Een SUV biedt doordoor een relaxtere rijbeleving. Bovendien zorgt de grootte ervoor dat een SUV eerder gezien wordt, wat de veiligheid ten goede komt. Nog een voordeel is het inladen van spullen in de bagageruimte, dat door de hogere rijhoogte gemakkelijker wordt.

Uitstraling

De verhoogde bodemvrijheid, dikkere bumpers en bredere wielkasten zorgen voor een robuuste uitstraling. Vaak hebben SUV’s ook grotere wielen die de stoere look afmaken. Het principe van een SUV stamt eigenlijk af van de jaren 90. Een tijd waarin SUV’s 4×4’s of offroaders werden genoemd. Toen verlegde autofabrieken de aandacht van offroad-rijden naar meer luxe, omdat daar vraag naar was vanuit de markt. De SUV’s werden comfortabeler voor op de weg, maar de looks werden behouden.

Verschillende segmenten

Een SUV komt in allerlei vormen en maten. Het meest gewilde segment binnen de SUV’s is de Compact SUV. Deze hebben de grootte van een C-segment auto, een hatchback, maar staat dus hoger op de poten en is robuuster uitgevoerd. Andere segmenten zijn Fullsize SUV’s, Midsize SUV’s of Crossovers. Ieder segment heeft zo zijn eigen eigenschappen. Naarmate SUV’s langer op de markt zijn, ontstaat er ook vraag naar vernieuwende segmenten. Voorbeelden daarvan zijn SUV’s met een coupé-daklijn of SUV-cabrio’s.

SUV occasions

Door de groeiende populariteit van de SUV komen er ook meer van dit type auto’s op de  occasionsmarkt. Hierdoor wordt het vinden van een geschikte SUV die past bij jouw wensen steeds eenvoudiger. Let er wel op dat een SUV over het algemeen een hogere aanschafwaarde heeft ten opzichte van een conventionele auto van dezelfde grootte.

Het bericht De voordelen van een SUV verscheen eerst op ZERauto.nl.