In vakantietijd wordt ons vaak de vraag gesteld of je in de bergen net zo goed elektrisch kunt rijden als in ons vlakke Nederland. Veel eigenaren van elektrische auto’s hebben nog steeds een beetje angst dat de actieradius van hun EV in de bergen sneller terugloopt dan het display op het dashboard aangeeft. Zo werd recent op de Facebook-pagina van de Vereniging Elektrische Rijders de vraag gesteld of je met een elektrische auto zonder problemen de Italiaanse Stelviopas, op twee Franse bergpassen na de hoogste van Europa, over kunt. Het antwoord is een volmondig ‘ja’, want elektrisch rijden in de bergen, en ook het nemen van hoge bergpassen, gaat echt prima en heeft zelfs bepaalde voordelen ten opzichte van een benzine- of dieselauto. Desalniettemin zijn er wel een aantal tips die je bij elektrisch rijden in de bergen in acht zou moeten nemen. Doe je dat, dan is ongerustheid echt niet nodig en kom je gewoon aan de andere kant van de berg. De conclusie is dan ook dat je met een EV zonder enig probleem de Stelvio over komt.
In Noorwegen rijdt bijna iedereen elektrisch
De eerste geruststelling die we aan twijfelende eigenaren van elektrische auto’s kunnen geven is het voorbeeld van Noorwegen. Het Scandinavische land heeft het meest geëlektrificeerde autopark van Europa. Tegenwoordig is bijna elke auto die in Noorwegen wordt verkocht volledig elektrisch, ondanks dat het land voornamelijk uit berggebieden bestaat en het er in de winter ook nog eens erg koud kan zijn. Op papier zijn dat niet de beste omstandigheden voor een elektrische auto, maar de praktijk laat zien dat elektrisch rijden door de Noorse bergen de standaard is.
Beschikbare laadpunten
Als je met je elektrische auto op vakantie gaat en de bergen intrekt is het belangrijk vooraf even te kijken naar de beschikbaarheid van laadpunten op de route. In alle Alpenlanden kun je overal goed laden en daarmee is het maken van een bergetappe met een elektrische auto tegenwoordig perfect te doen. Zorg idealiter ook voor wat extra apps of laadpassen, zodat je bij veel laadpalen terecht kan. Dat kan af en toe nog wel eens handig zijn omdat je dan niet van één en dezelfde pas afhankelijk bent. Soms is het in het buitenland ook mogelijk te laden met een creditcard. Hoe dan ook is er in vrijwel alle vakantielanden tegenwoordig een goede laadinfrastructuur, al zijn de snelladers in de Franse of Italiaanse dorpjes soms iets bescheidener qua laadtempo dan de laatste generatie snelladers die we langs onze Nederlandse snelwegen gewend zijn.
Snelladen onderaan de berg
Terug naar de vraag of je met een volledig elektrische auto verantwoord de Stelviopas over kunt. In het geval van de Passo dello Stelvio, maar liefst 2757 meter hoog, kun je bijvoorbeeld in het stadje Bormio, een gezellig Italiaans bergplaatsje aan de voet van de beroemde bergroute, op diverse punten laden. Ook is er in Bormio een aantal snelladers beschikbaar en biedt het op de koop toe leuke overnachtingsmogelijkheden. Even aan de snellader voordat je de Stelviopas oprijdt of een nachtje doorladen, zorgt ervoor dat je zonder problemen (en zonder enige stress) aan de andere kant komt. Voorbij de pas na de afdaling zijn in het dorpje Prad am Stilfserjoch overigens direct weer een aantal laders. Niet de allersnelste, wel genoeg om wat bij te laden indien dit nodig zou zijn. Laadstress is in vrijwel alle berggebieden van de bekende vakantielanden echt niet langer nodig.
Rijden in de 'B-stand'
Eenmaal rijdend de bergen in, is van belang om de rijstand ‘B’ van je EV te selecteren zodat de auto bij remmen energie opwekt en daarmee de accu weer oplaadt. Je zult zien dat berg-op het verbruik van je EV substantieel toeneemt. In die hoge energieconsumptie als je omhoog rijdt, zit ook de angst die mensen soms nog hebben voor het met hun EV in de bergen rijden. Deze angst is met de juiste voorbereiding niet nodig, want zodra je boven op de top van de bergpas bent, je de motorremwerking van je EV selecteert, genereert de auto helling-af weer nieuwe energie, waardoor je accu weer snel volloopt. Als je bijvoorbeeld in Zwitserland de Gotthardtunnel neemt, zie je op weg naar het zuiden het energieverbruik vanaf Luzern ineens snel toenemen, je rijdt dan immers tientallen kilometers tegen de berg op. Eenmaal aangekomen in de tunnel of op de top van de Gotthard Bergstrasse, zet de afdaling naar de Italiaanse grens bij Chiasso in en loopt de accu met de ‘B-stand' gekozen weer helemaal vol. Ook in Zwitserland kun je tegenwoordig bijna overal snelladen en is laadstress beslist niet langer nodig. Je kunt in dit Alpenland voordat je aan een bergklim begint echt op heel veel plaatsen de accu van je elektrische auto volladen.
Energie terugwinnen
Bij veel elektrische auto’s kun je in het operationele systeem van de auto de mate van energie terugwinnen bij remmen instellen. Zodra je het regeneratief remmen op maximaal zet, laadt de auto tijdens afdalingen ook maximaal bij. Het zal niet voor het eerst zijn dat EV-rijders beneden aan de berg weer een volle accu hebben. Wellicht vind je de auto met maximaal regeneratief remmen anders rijden, maar bedenk dat dit in de bergen echt de beste manier is om energiezuinig te rijden. Zet je auto berg-af daarom altijd op rijstand 'B' en maximaliseer indien mogelijk de regeneratie.
In noodgeval laden via stopcontact
Mocht je echt afgelegen berggebieden ingaan met een elektrische auto dan is het raadzaam een 230V Type 2 laadkabel en een flink verlengsnoer mee te nemen. Indien je rit dan toch over heel kleine weggetjes, door dunbevolkte gebieden en bij wijze van spreken naar het einde van de wereld leidt, dan heb je altijd nog een kabel die op het stopcontact kan als reserveoplossing beschikbaar. Denk bij reizen naar het Verengd Koninkrijk wel aan een type G-stekker of een goede adapter.
Elektrisch rijden in de bergen goed te doen
Elektrisch rijden in de bergen gaat zo heel goed. Aan de voet van de bergpassen zijn tegenwoordig genoeg laadpunten of zelfs snelladers. Met de juiste voorbereiding kun je dus ‘vol’ de berg op en tijdens de afdaling laadt de auto door regeneratief remmen zichzelf weer op. Angst om de bergen met een elektrische auto in te gaan is daarmee niet langer nodig. Ga je naar de bergen aan de randen van Europa of in heel dun bevolkte gebieden, dan is een extra blik op de kaart met laadpunten geen overbodige luxe, maar laten we duidelijk zijn: in dunbevolkte gebieden is het vaak ook zoeken naar een benzinepomp en met een 230V stekker en verlengsnoer aan boord, heb je met een elektrische auto tenminste nog een back-up mogelijkheid. Hier is de elektrische auto beslist in het voordeel. De Stelvio met een EV op, is daarom goed te doen. Volg onze tips, zoek een mooie heldere dag uit, vertrek vroeg en geniet van het majestueuze uitzicht!