Highlights BMW i Vision Circular op een rij

Gepubliceerd op: 07 september 2021

Highlights BMW i Vision Circular

• Het conceptmodel is volledig ontworpen volgens de principes van een kringloop- of circulaire economie. Het doel: 100% toepassing van gerecyclede materialen met 100% recyclebaarheid.

• De vastestof-accu in de BMW i Vision Circular is dan ook 100% recyclebaar en wordt bijna uitsluitend gefabriceerd met gebruik van materialen uit de kringloop. Deze accu biedt een veel hogere energiedichtheid met een aanzienlijk gereduceerd gebruik van de meest waardevolle hulpbronnen.

• De BMW i Vision Circular toont daarmee de allesomvattende, innovatieve benadering door BMW Group van duurzame mobiliteit. BMW Group wil het voortouw nemen in de ontwikkeling van een circulaire economie en benadrukt haar leidende rol in de efficiënte toepassing van hulpbronnen bij de productie en in alle fasen van de levenscyclus van een auto.

• In overeenstemming hiermee stelt BMW Group zich als doel om de CO2 emissie gedurende de gehele levenscyclus van een auto te reduceren. Behalve de elektrificatie van het productportfolio en de overgang naar hernieuwbare energie bij de productie focust de onderneming met name op de principes van een circulaire economie en het gebruik van gerecyclede materialen.

• De BMW i Vision Circular vormt geen vooruitblik op de ‘Neue Klasse’. Als het gaat om duurzaamheid is de ‘Neue Klasse’ echter ontwikkeld met dezelfde insteek als de
BMW i Vision Circular.

• Circulariteit was van meet af aan een uitgangspunt bij het design, de ontwikkeling en het productieproces voor de BMW i Vision Circular, als onderdeel van de ‘Circular Design’ benadering.

• Bij het materiaalgebruik focust de BMW i Vision Circular op gerecyclede materialen (het “Secondary First” principe) die snel en eenvoudig kunnen worden gedemonteerd aan het eind van de productlevenscyclus.

• De focus op demontage vormt dan ook een belangrijk aspect van het conceptmodel. De snelsluiting voor de wielen, de stoelen en het dashboard, en een koord in de achterbank demonstreren de eenvoudige demontagemogelijkheid op een esthetisch attractieve wijze (‘Joyful Fusion’).

• Het consequent toegepaste Circular Design verleent de BMW i Vision Circular een volledig nieuw en attractief verschijningsbeeld. Tegelijkertijd laat het zien dat een hoog duurzaamheidsniveau perfect samen kan gaan met een luxe uitstraling.

• Aan de voorzijde zijn de BMW nieren en koplampen nieuw geïnterpreteerd: als digitaal oppervlak. In de toekomst kan digitaal design geometrische variaties in lampen en bumpers overbodig maken, waardoor het aantal benodigde materialen en gereedschappen kan worden gereduceerd.

• In plaats van aanvullende sierelementen en badges, zoals die tegenwoordig vaak gebruikt worden om kwaliteit en luxe te benadrukken, te monteren is het merklogo in de voorzijde gegraveerd en de modelbadge is gelaserd om het gebruik van extra onderdelen te voorkomen.

• Het bumpergedeelte onderaan is gemaakt van gerecycled plastic met een verfijnd, gemarmerd oppervlak.

• De heldere designtaal resulteert in voor een BMW geheel nieuwe proporties. De BMW i Vision Circular vormt van voor- tot achteras één geheel. Mede dankzij zijn elektrische aandrijvingsarchitectuur biedt het interieur de ruimte van een luxe model op het oppervlak van een compact model.

• De licht goudkleurige oppervlakken van de BMW i Vision Circular zijn niet gelakt, maar uitgevoerd in geanodiseerd gerecycled aluminium. Het frame aan de achterzijde van de auto toont een verleidelijk samenspel van blauw-paarse oppervlakken, gecreëerd door het verhittingsproces dat is toegepast voor het staal.

• De afwerkingsprocessen zoals gebruikt voor de individuele oppervlakken geven deze een opvallende uitstraling, terwijl optimaal recyclen mogelijk is.

• De licht transparante banden zijn vervaardigd uit gecertificeerd, duurzaam gecultiveerd natuurlijk rubber. Aan de compound zijn gekleurde, gerecyclede rubberdeeltjes toegevoegd voor versteviging; deze creëren bovendien een intrigerend terrazzo effect dat het hergebruik van materialen benadrukt.

• De wielen zijn ontworpen met het oog op een minimaal gebruik van materialen. De maximale openheid van de wielen garandeert een goede koeling van de remmen, terwijl de meer gesloten oppervlakken aan de randen zorgen voor optimale aerodynamische eigenschappen.

• Alle display-oppervlakken en verlichtingsfuncties aan de achterzijde zijn onzichtbaar geïntegreerd in de donkere glazen bagageklep, waarbij dezelfde benadering is gekozen als aan de voorzijde. Wanneer de auto is uitgeschakeld is alleen het tweedimensionale BMW logo in het donkere glazen oppervlak zichtbaar.

• De minimalistische en aerodynamisch geoptimaliseerde zwarte bumper – gemaakt van zichtbaar gerecycled plastic – rondt het design van de achterzijde af.

• Het interieur van de BMW i Vision Circular laat zien wat er in de toekomst mogelijk is op het gebied van circulariteit en doelbewuste selectie van materialen – en het fascinerende design dat daar het resultaat van kan zijn.

• Monomaterialen en slimme nieuwe verbindingstechnieken, die het gebruik van lijm overbodig maken, zorgen ervoor dat de componenten zeer geschikt zijn voor demontage en sortering aan het einde van de levenscyclus. Om de hoeveelheid afval en productieresten te minimaliseren, zullen alle componenten en materialen exact op maat worden gefabriceerd met toepassing van processen zoals 3D printen. Overtollig materiaal zal systematisch worden teruggevoerd in de materiaalkringloop.

• Het lichte en uitnodigende interieur verwelkomt bestuurder en voorpassagier met een royaal gevoel van ruimte. Het glazen dak met een ver naar achter geplaatste rand van de voorruit geeft de voorinzittenden het gevoel in de open lucht te zitten.

• Twee separate loungestoelen met geïntegreerde hoofdsteun creëren een exclusieve ambiance. De bekleding is vervaardigd uit gerecyclede kunststof en is gevat in een licht goudkleurig aluminium frame.

• De achterzijde van de slanke voorstoelen is gemaakt van gerecyclede kunststoffen met een terrazzo afwerking. De circulaire ‘Joyful Fusion’ snelsluiting zorgt ervoor dat het metaal en de stof eenvoudig gescheiden, gesorteerd en vervolgens hergebruikt kunnen worden.

• De rijbeleving in de BMW i Vision Circular zal gekenmerkt worden door meer in-car intelligence en sensoren die op de inzittenden reageren.

• Het traditionele instrumentenpaneel is vervangen door een user interface van de volgende generatie. Het hart wordt gevormd door een 3D geprinte kristallen sculptuur, die reageert op handbewegingen met spectaculaire lichteffecten.

• De kristallen sculptuur wordt geflankeerd door natuurlijk behandeld hout van gecertificeerde bronnen. Metalen elementen van geanodiseerd gerecycled aluminium, uitgevoerd in goud-brons, verbinden het dashboard met de A-stijlen. Ook hier maken de ‘Joyful Fusion’ snelsluitingen een snelle en eenvoudige demontage mogelijk.

• Het informatiegedeelte dat men normaal gesproken verwacht in een centraal informatiedisplay is geplaatst boven het dashboard, onderaan de voorruit. Die voorruit is getransformeerd in een informatiebron en maakt andere displays in het interieur overbodig.

• De stuurwielrand is 3D geprint van houtpoeder en voelt natuurlijk en warm aan. De onconventionele, in goud-brons uitgevoerd verticale spaak zorgt voor een moderne touch. Het stuur bevat eveneens een van achter verlichte kristallen interface en displays die overeenkomen met die in het dashboard.

• De royale, iets hoger geplaatste zitplaatsen achterin bieden uitmuntend comfort voor twee personen met hun zachte zijwangen. De hoofdsteunen zien eruit als kussens en de eronder geplaatste luidsprekers maken van elke zitplaats een individuele sound zone.

• De geweven stof in fraai Jacquard design voor de zitplaatsen achterin is gemaakt van 100 procent gerecycled materiaal. De achterbank wordt omlijst door een geanodiseerd aluminium frame, uitgevoerd in goud-brons. De stof en het frame worden op hun plek gehouden door een koord, dat ook eenvoudig kan worden losgemaakt wanneer de bank moet worden gedemonteerd.

• De in de auto toegepaste hoogpolige vloerbedekking is gemaakt van 100 procent gerecyclede kunststof.

• In de C-stijl krijgt een glazen iDrive Controller uit de BMW iX een tweede leven als lamp.

• Het sound design voor de BMW i Vision Circular is het werk van de componist Hans Zimmer en Renzo Vitale, Creative Director Sound BMW Group. Het maakt de circulariteit van de auto hoorbaar. Elke toon geeft de bewegingen van de exterieurstructuren, de interieurdelen, de materialen, de verlichting en de visuele animaties weer.

• Naast alle materiaal- en designinnovaties biedt de BMW i Vision Circular tevens de mogelijkheid van gebruik van de auto in een vehicle-to-grid scenario. Zo kan de auto fungeren als mobiele energieopslag en stroom leveren aan zijn omgeving, bijvoorbeeld gebouwen en infrastructuur.

• Een andere belangrijke maatregel op weg naar duurzame stedelijke mobiliteit is het intelligent gebruikmaken van de beschikbare real time en lange termijn verkeersdata, om de efficiëntie te maximaliseren. Wanneer sensorgegevens en verzamelde informatie van individuele auto’s worden gedeeld met de gehele vloot (na toestemming van de gebruiker), zullen alle auto’s profiteren van de resulterende ‘zwerm-intelligentie’.

• Aanbevelingen voor de snelheid kunnen worden geoptimaliseerd om beter gebruik te kunnen maken van bijvoorbeeld ‘groene golven’. Verkeersstromen kunnen beter worden voorspeld en opstoppingen worden geminimaliseerd dankzij met elkaar en met de omgeving communicerende auto’s. Ook de CO2 emissie veroorzaakt door stop-and-go verkeer of door het zoeken naar een parkeerplek kan zo aanzienlijk worden gereduceerd.

• De BMW i Insights Vision app maakt gebruik van Augmented Reality om de vele individuele oplossingen van de BMW i Vision Circular en de voordelen van het conceptmodel te tonen.

Het bericht Highlights BMW i Vision Circular op een rij verscheen eerst op ZERauto.nl.