Hyundai geeft gas met waterstof

Gepubliceerd op: 28 september 2018

De productieplannen voor de Hyundai Fuel Cell Electric Truck zijn zelfs ambitieus. In de komende vijf jaar wil Hyundai samen met het Zwitserse H2 Energy 5.000 exemplaren bouwen. De levering start volgend jaar, om te beginnen in Zwitserland. Daarna moeten andere Europese landen volgen.

Hyundai waterstoftruck volgend jaar in productie

Het Zwitserse H2 Energy is leverancier van waterstof aan diverse exploitanten van tankstation’s en andere retailers. Dus dit bedrijf ziet aan markt voor trucks op waterstof. Hyundai heeft de nodige ervaring met rijden op waterstof. De fabrikant startte in 2014 al met serieproductie van de Hyundai ix35 FCEV op waterstof. En nog dit jaar komt de opvolgende personenauto op waterstof, de Hyundai Nexo.

Hyundai NEXO

Actieradius van 400 kilometer

De Hyundai truck heeft acht tanks, die samen 33 kg waterstof kunnen bevatten. Dat is goed voor een actieradius van 400 kilometer. De elektromotor levert levert een vermogen van 350 kW en een maximale trekkracht van 3.400 Nm. Dat zijn waarden die dieselmotoren in trucks ook bieden. Het gaat om een zogenaamde 18 tons truck, die in combinatie met een trailer aan 34 ton komt.

De technologie komt overigens van waterstofbussen die Hyundai heeft gebruikt bij de Olympische winterspelen begin 2018. Op dit moment voert Hyundai diverse pilottests uit in enkele grote steden in Zuid-Korea. Een schets van de truck op waterstof heeft Hyundai getoond op de begin september gehouden IAA voor bedrijfsauto’s in Hannover. Daar is ook de overeenkomst ondertekend tussen Hyundai en H2 Energy.

Het bericht Hyundai geeft gas met waterstof verscheen eerst op ZERauto.nl.