Nationaal Laadonderzoek 2023: de resultaten

Gepubliceerd op: 07 september 2023
De resultaten van het Nationaal Laadonderzoek 2023 zijn gepresenteerd. Heb je het webinar gemist? Lees dan zelf rustig het onderzoek terug!

We zien grote prijsverschillen, transparantie is soms ver te zoeken en de energiecrisis heeft haar sporen nagelaten. De EVrijder herkent dit. De helft van de mensen weet vooraf vaak niet of nooit wat opladen bij een publieke laadpaal kost. 

Mensen zoeken naar manieren om de laadkosten te drukken

Een deel schuift bij duurder stroomcontract thuis naar soms goedkopere stroom aan de publieke laadpaal. Een opmerkelijk groot deel van de thuisladers (20%)  is overgestapt op een dynamisch stroomcontract met veelal veel lagere tarieven inde daluren. En maar liefst 79% wil dit (heel) graag. Ongeveer de helft wil dat dit ook mogelijk wordt aan de publieke laadpaal. Dat zou winst zijn voor de portemonnee van mensen en goed voor het slim benutten van de capaciteit van het stroomnetwerk.

Voortuitkijkend verwacht de EV-rijder erg veel van bi-directioneel laden en ontladen. 62% wil dat graag. En de helft van de EV-rijders is voorstander van het verplichten van de mogelijkheid van bi-directioneel laden. EV-rijders willen graag meer zelfvoorzienend zijn met opslag van eigen zonnestroom in de auto en terugleveren als die nodig is  voor eigen gebruik. Of zij zien kansen (tegen betaling) voor balancering van het stroomnet.

Het Nationaal Laadonderzoek lees je via deze link. Hieronder kun je het webinar ook terugkijken.