Onze jongste VER ambassadeur Darius

Gepubliceerd op: 09 december 2021
Foto: Michael Gillen   Deze maand in VER ambassadeurs aan het woord de beurt aan Darius. Darius is met zijn 14 jaar oud de jongste ambassadeur maar heeft al heel wat EV ervaring. Hij is zelfs met de EV rally naar de klimaattop in Glasgow geweest. En dat is niet voor niets, hij heeft met eigen ogen gezien wat extreem weer door klimaatverandering doet toen hij op vakantie was en Venetië bezocht. Een stad die te maken heeft met veel wateroverlast.

Kan je jezelf voorstellen en vertellen wat jij zo leuk vindt aan elektrische auto's?


Hoi, ik ben Darius (14 jaar) ik houd van mountainbiken en elektrische auto’s. Ik vind elektrische auto's leuk omdat ze hard kunnen optrekken en omdat ze goed voor het milieu zijn. Je bespaart geld omdat het opladen goedkoper is en je weinig onderhoud hoeft te doen. Je kan als je wilt overal opladen als je de stekker meeneemt en een gewoon stopcontact gebruikt. Ik vind de app op m'n mobiele telefoon ook handig; je kan hiermee de auto openen, zien waar hij is en via je agenda de bestemming alvast in het navigatiesysteem zetten. O ja, je kan ook voice control gebruiken en de auto kan zelf rijden. Er zijn steeds meer merken die elektrische auto's maken, ik vind het leuk om nieuwe elektrische auto's van binnen te bekijken. Mijn vrienden vinden het ook leuk om onze auto en andere elektrische auto’s te zien. Wat ook gaaf was is dat er spelletjes in zitten en er continu updates komen. Er zijn vaak kinderen die naar ons toekomen en vragen om de auto van binnen te zien. Toen we in Tsjechië waren kwam er een groep kinderen langs die het heel gaaf vonden om een Tesla te zien. De eerste keer toen ik mijn stiefvader ontmoette, ik was toen net 8, hadden mijn moeder en ik met hem afgesproken bij een laadpaal. Ik wilde wel met hem meerijden, maar durfde niet echt met hem te praten. Toen hij de auto ging opladen vond ik het zo interessant dat ik daarna bij hem in de auto durfde te stappen en hem vragen bleef stellen over zijn auto. Sindsdien ben ik enorm enthousiast over elektrische auto's. Jeroen had een van de allereerste elektrische auto's in Nederland, het jaartal 2011 staat op een sticker op de achterruit. Dat vond ik heel gaaf, maar de auto reed niet zo ver omdat hij ouder was. We kregen 2,5 jaar geleden een Tesla waar we verder mee kunnen rijden.   

Wat heb je tot nu toe gedaan met elektrisch rijden?


Ik ben vaker met mijn stiefvader mee geweest naar elektrisch rijden beurzen. Ongeveer 3,5 jaar geleden werden Jeroen; mijn stiefvader en ik live geïnterviewd door radio Utrecht. We hadden bij een snellader van Fastned afgesproken. De interviewer kwam met een busje aan (niet elektrisch) met een enorme antenne er bovenop voor de radio. Hij wist niet zoveel over elektrische auto's en dat vond ik maar stom. Ik vertelde eerst dat ik het fijn vond dat elektrische auto's stil zijn en dat ik het leuk vond dat ze hard kunnen optrekken. Ik kreeg daarna allemaal cadeautjes; een zaklamp, een drinkwaterzak en een pet.  Ik zou zelf een keer op een normale weg willen rijden en hard optrekken. We waren het laatst tijdens de EV Experience op het circuit in Zandvoort. Daar had ik toen zelf wel op het circuit willen rijden.  Ik ben ook met mijn stiefvader, moeder en zusje met de EV rally naar de klimaattop naar Glasgow geweest. Dat was heel leuk, maar ook wel heel veel rijden. Ik heb leuke mensen ontmoet en heb daar een heel groot laadstation bezocht, een soort benzinestation voor elektrische auto’s. Ik was de jongste ondertekenaar van de declaratie. Het is belangrijk dat we klimaatverandering tegen gaan.  

Wat zouden we moeten doen om meer kinderen in Nederland te interesseren voor elektrische auto's?


Er moeten meer elektrische (school)bussen komen. En dat er op school uitleg wordt gegeven over elektrische auto's en dat er dan een auto langskomt ter demonstratie. Jullie zouden ook scholen kunnen uitnodigen zodat klassen gratis of goedkoop beurzen voor elektrisch rijden kunnen bezoeken.    

Bekijk hier het tv-item wat gemaakt is over de EV rally.
En hier vind je meer informatie over het 'benzinestation' voor elektrische auto's.