Robuuste EV’s voor de massa: Opel Frontera en Citroën ë-C3

Gepubliceerd op: 22 juli 2025

 

Elektrische auto’s hebben weinig onderhoud nodig, en gaan veel langer mee dan gedacht. Toch zetten veel consumenten nog wel eens vraagtekens bij de staat van bijvoorbeeld batterij of elektromotor. Stellantis heeft daar een antwoord op, onder andere in de vorm van de Opel Frontera en Citroën ë-C3. Hoe zit dat?

 

                           "Zijn dit de HDI’s van de moderne tijd?"

 

Eerst even een kort overzicht van dit tweetal auto’s. Ze zijn namelijk technisch identiek en maken gebruik van hetzelfde Smart Car-platform van Stellantis. Dat is een platform dat de groep heeft ontworpen voor betaalbare, compacte voertuigen. Ook de nieuwe en leuke Fiat Grande Panda maakt er gebruik van. 

 

Elektrische Frontera goedkoper dan hybride

Tegelijkertijd is dat Smart Car-platform bedoeld voor verschillende aandrijflijnen. De genoemde auto’s zijn namelijk ook te bestellen met benzinemotoren, die worden bijgestaan door een kleine elektromotor en batterij. Optisch zijn al die versies vrijwel identiek aan elkaar, en ook qua prijs verschillen de elektrische varianten nauwelijks van hun benzinebroers. Zo is de Citroën net geen 500 euro duurder dan de hybridevariant, terwijl de Opel Frontera 500 euro goedkoper is dan de versie met benzinemotor. 

 

Ze zijn dus vrijwel volledig identiek aan de ‘normale’ versies. En dat heeft waarschijnlijk een goede reden: de klanten van deze Opel Frontera en Citroën ë-C3 Aircross willen een normale auto. Geen auto met uitgebreide menu’s en talloze opties om het bereik te verbeteren. Geen moeilijke instellingen om de auto volledig te optimaliseren. Gewoon een auto die je van A naar B brengt, zonder poespas. 

 

 

Batterij van de Citroën ë-C3

En daar komt de techniek van deze twee kleine EV’s om de hoek kijken. Stellantis levert beide versies met een 44 kWh-accu, goed voor een bereik van zo’n 300 kilometer. Het leuke is: in de zomer en bij mooie omstandigheden, is dat bereik ook heel goed haalbaar. De modellen zijn licht en niet al te krachtig, waardoor het verbruik erg binnen de perken blijft. Een praktisch bereik van 280 tot 290 kilometer is heel normaal. De vraag is wél wat daar in de winter van over blijft, want een warmtepomp is geen optie. Snelladen gaat overigens met 100 kW, een heel nette waarde voor dit segment.

 

Het mooie aan die 44 kWh-accu is dat het een LFP-accu betreft. Dat betekent dus dat Stellantis géén kobalt gebruikt voor deze Opel Frontera en Citroën ë-C3, en dat is prettig. Maar voor de praktische bruikbaarheid is die LFP-accu ook heel handig. Zoals je mogelijk weet, kun je zo’n LFP-accu namelijk met gemak leegrijden, en helemaal volladen. Keer op keer weer. En dus hoef je je als eigenaar niet zorgen te maken over de status van de accu en behoud van de capaciteit. Zo’n LFP-accu is heel robuust en gaat lang mee. Is dit de HDI van de moderne tijd? 

 

Volwassen auto’s

Zo zorgen zowel de Opel Frontera als de Citroën ë-C3 voor een zorgeloze en no-nonsense rij-ervaring. Dat komt ook door de werking van die aandrijflijn en het weggedrag, dat gewoon heel erg volwassen is voor dit type auto. Het stroompedaal is goed te doseren en ook het regeneratieve remsysteem werkt vloeiend en intuïtief, waardoor dit heel erg prettige auto’s zijn voor alledaagse ritten.

 

Noemenswaardig is daarbij het unieke onderstel van de Citroën.  Dat noemen de Fransen het Advanced Comfort-onderstel en heeft twee hydraulische bumpstops. Zie het eigenlijk als een extra kussentje op het einde van de veerweg van de auto, waardoor je extra zacht neerkomt op het asfalt als je een putdeksel raakt of over een drempel rijdt. Het maakt de Citroën ë-C3 heel erg comfortabel voor een auto van dit kaliber. De Opel Frontera heeft het niet, maar voelt daardoor net een tandje directer aan. Kwestie van smaak, vinden wij. 

 

 

Grote bagageruimte

Daarnaast is dit tweetal heel praktisch en, ondanks de voor sommigen mogelijk beperkte range van 300 kilometer, heel bruikbaar als gezinsauto. Er kunnen met gemak vier volwassenen plaatsnemen in beide modellen, terwijl de bagageruimte ook riant is. Die meet in beide auto’s namelijk een dikke 460 liter, terwijl ook een dubbele bodem standaard is. om je laadkabel onder te verstoppen.

 

Overigens is het goed om te benoemen dat beide merken onlangs ook een nieuwe elektrische versie aan het gamma hebben toegevoegd. Het gaat om de zogenoemde Extended Range-versie die een 54 kWh-batterij heeft, waarmee het WLTP-bereik van beide modellen zo rond de 400 kilometer ligt.