Midden-Delfland start pilot met kabelgoot voor elektrische auto

Gepubliceerd op: 26 juli 2025
 

Medio juli kondigde de gemeente Midden-Delfland aan om op 1 september 2025 een pilot te starten met kabelgoten in de stoep voor het opladen van elektrische auto's. In de pilotfase kunnen bewoners zonder eigen oprit hun elektrische auto opladen door hun laadkabel in een kabelgoot in de stoep weg te werken. De door de gemeente aan te leggen goot vormt daarmee een alternatief voor de ultra platte laadkabel van Flatpower, die recent op de markt kwam. De Westlandse gemeente is niet de eerste lokale overheid die een oplossing voor laadkabels over het trottoir onderzoekt. Steeds meer initiatieven om EV-eigenaren zonder oprit toch een voor iedereen veilige mogelijkheid te bieden om hun elektrische auto voor de deur op te laden, zien het daglicht. Zowel het initiatief in Midden-Delfland als de Flatpower ultra platte laadkabel moeten gevaarlijke situaties met opkrullende laadkabels over de stoep of geïmproviseerde overstapjes tot het verleden gaan laten behoren. 

 

                  "Ultra platte Flatpower kabel kan alternatief voor kabelgoot zijn"

 

De gemeente Midden-Delfland start de proef met de Verlengde Private Aansluiting (VPA) na de zomer voor een periode van 16 maanden. De VPA is een veilige manier om een kabel vanaf uw huis, via de stoep, naar uw auto te leggen. De kabel ligt in een speciale goot onder de stoep weggewerkt, zodat passanten geen risico hebben erover te struikelen. De pilot in de Zuid-Hollandse gemeente loopt vanaf 1 september en loopt door tot het einde van 2027. Daarna neemt de gemeente een besluit of de goot een blijvende oplossing voor de laadkabelperikelen kan zijn. Aan de pilot kunnen maximaal 25 inwoners deelnemen en als na de proefperiode blijkt dat mensen geen hinder van deze oplossing hebben, kunnen de kabelgoten blijven liggen. Bij een succesvol resultaat van de pilot is het de bedoeling dat de kabelgoot ook een product van de gemeente wordt dat door iedere huiseigenaar met een EV voor de deur kan worden aangevraagd. 

 

 

Gemeentelijke voorwaarden

De gemeente stelt een aantal voorwaarden aan deelname aan de pilot. Zo blijft de parkeerplaats waarnaar de kabelgoot leidt toegankelijk voor iedereen. Er komen dus geen gereserveerde parkeerplekken voor de huiseigenaren die aan de pilot deelnemen. Tevens dient de aanvrager gedurende de hele looptijd van de pilot in het bezit van zijn of haar elektrisch auto te blijven. Ook vindt de gemeente het belangrijk dat de parkeerplaats met kabelgoot direct aan de stoep grenst, zodat de goot bijvoorbeeld niet door groene openbare ruimte hoeft te worden verlengd. Daarnaast stelt de gemeente Midden-Delfland nog een aantal andere eisen aan de kabelgoot-oplossing. Zo is de hoek waarmee de kabel via de goot naar de auto loopt belangrijk en ziet de gemeente erop toe dat stroomvoorziening en kabel in goede en veilige staat verkeren. Deelnemers aan de pilot dienen zelf de goot schoon en veilig te houden en in het bezit te zijn van een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.

 

Structureel product van de gemeente

De lokale overheid ziet de pilot met vertrouwen tegemoet en is bij een succesvol verloop ervan voornemens de oplossing vanaf 2028 als structureel product van de gemeente te gaan aanbieden. Tijdens de pilot behoudt ze zich wel het recht voor de proef direct te kunnen beëindigen zodra er onregelmatigheden of onveilige situaties worden geconstateerd. De kabelgoot wordt door de gemeente geplaatst dan wel weggehaald en kost de aanvrager € 275 per meter (inclusief btw).

 

 

Alternatief: ultra platte Flatpower kabel

Naast deze pilot in Midden-Delfland brengt ook het bedrijf flatpower een oplossing voor laadkabels over de stoep op de markt. Hun ultra platte laadkabel is zo laag dat de hoogte ervan binnen de tolerantie van het hoogteverschil van trottoirs valt. Het voordeel van de ultra platte laadkabel van Flatpower is dat deze op elke gewenste lengte geleverd kan worden. Een kabel van 8 meter komt bij Flatpower net onder de €1000 uit en is daarmee goedkoper dan de prijzen die Midden-Delfland rekent voor de pilot. Anderzijds is de kabel in de kabelgoot geheel weggewerkt in de stoep, terwijl er bij de ultra platte kabel een minieme verhoging van 5 millimeter op de stoep blijft liggen. Die fractionele verhoging valt daarmee wel binnen de tolerantie die gemeentes voor hoogteverschil hanteren, zo benadrukt de leverancier.

 

Waardevolle initiatieven

Beide oplossingen maken laden voor het huis zonder oprit echter veel veiliger. Op dit moment ontstaan er nog telaak onveilige situaties door oprollende kabels die over de stoep liggen. Zowel de kabelgoot als de ultra platte Flatpower kabel maken de overstap naar een elektrische auto voor consumenten die geen eigen oprit of laadpaal hebben gemakkelijker en goedkoper. Als Vereniging Elektrische rijders denken wij dan ook dat zowel de pilot in Midden-Delfland als de ultra platte kabel van Flatpower goede oplossingen zijn om meer mensen de stap naar elektrisch rijden te laten maken. We zijn dan ook erg benieuwd naar de ervaringen die de Zuid-Hollandse gemeente vanaf 1 september met de kabelgoot-pilot gaat opdoen.