Een QR-code op de laadpaal: een slecht idee?

Gepubliceerd op: 21 maart 2024
Volgens de herziene AFIR, de Alternative Fuel Infrastructure Regulation, moet het vanaf 2026 mogelijk zijn om ook zónder laadpas bij elk snellaadstations in Europa te kunnen betalen. Een QR-code op elke laadpaal klinkt dan als een interessante oplossing, maar is het dat ook?

Die vraag beantwoordt Tap Electric deze week, in de vorm van een blog. Nico Spoelstra, mede-oprichter van Tap Electric, ziet in ieder geval geen toekomst in het plaatsen van QR-codes op laadstations. "QR-codes zijn vaak gevuld met onzin [allerlei lange codes, red.] die slechts één partij begrijpt: de exploitant van het laadstations (CPO). Elke andere app heeft moeite om deze codes te begrijpen, waardoor ook de EV-rijder in de war raakt."

Oplichting met QR-code op laadpaal
"Het andere probleem: het is een gemakkelijk doelwit voor oplichting. Plak simpelweg een sticker op het oplaadstation die linkt naar een kwaadaardige website die om creditcardgegevens vraagt. Wanhopig om op te laden, vullen veel mensen dan hun creditcardgegevens in", aldus Spoelstra. 

Een QR-code op het scherm dan? Daar is geen beginnen aan, stelt Spoelstra. "De meeste opladers hebben geen scherm. Het toevoegen ervan verhoogt de kosten en storingsgevoeligheid van een laadpaal." Spoelstra heeft het daarnaast over het tekort aan technisch personeel en een verspilling van middelen: het is onverantwoord om alle bestaande opladers te vervangen. 

App om laden te starten en stoppen
In zijn blog bespreekt Nico Spoelstra het gebruik van een website en telefoonapplicatie in relatie tot de AFIR. Dat laatste heeft zijn voorkeur. Een applicatie is vooral sneller te downloaden en in veel opzichten gemakkelijker en veiliger in gebruik.

Verder lezen? Klik op deze link om naar de blog op LinkedIn te gaan! Laat daar vooral ook jouw reactie, ideeën en ervaringen achter. 

Over Tap Electric
Tap Electric heeft als doel om het opladen van elektrische auto's simpel en betaalbaar te maken. Via hun app kun je gemakkelijk laders vinden, prijzen van laadpalen en -passen vergelijken, laadsessies starten en je auto op een slimme manier opladen. Meer weten? Klik op deze link