Toyota Mirai legt recordafstand af op één tank waterstof: 1.360 kilometer

Gepubliceerd op: 27 oktober 2021

Waterstofauto

De Toyota Mirai heeft een vermelding in het Guinness Book of Records te pakken. In het zuiden van Californië legde de waterstof aangedreven sedan een de recordafstand af op een enkele tank waterstof: 1.360 kilometer. Dat is ruim twee keer de officiële WLTP-actieradius van 650 kilometer van de Mirai.

Zuinige rijders

Tijdens de recordpoging zaten Wayne Gerdes en Bob Winger achter het stuur. Met de huidige benzineprijzen wil je deze twee heren als chauffeur hebben, ze zijn namelijk expert op het gebied van zuinig rijden. In het verleden hebben ze meerdere zuinigheidsrecords gevestigd door heel slim en rustig te rijden.

Tijdens de rit verbruikte de Mirai 5,6 kg aan waterstof. Waterstof tank je namelijk niet per liter maar per kilo en de Mirai is voorzien van drie waterstoftanks, met dus een totale capaciteit van 5,6 kg.

Route

Het duo vertrok met de Toyota Mirai vanaf het Toyota Research Center in Gardena via Santa Barbara naar San Diego, in het uiterste zuidwesten van Californië. Die route werd de volgende dag via een andere weg in omgekeerde richting gereden.

CO2-uitstoot

Gerders en Winger legde de eerste dag een afstand van 761 kilometer af en 599 kilometer op de tweede dag. Daarbij werd de spits niet vermeden en de buitentemperatuur varieerde tussen de 18 en 28 graden Celsius. In vergelijking met een gemiddelde benzineauto is tijdens de recordrit 301,2 kg aan CO2-uitstoot bespaard.

Verbetering

Het vorige afstandsrecord voor waterstofauto’s werd eerder dit jaar gezet, ook in een Toyota Mirai. Toen vond de emissievrije rit plaats op de openbare wegen ten zuiden van Parijs en haalde de auto met één tankbeurt een afstand van 1.003 kilometer.

 

 

Het bericht Toyota Mirai legt recordafstand af op één tank waterstof: 1.360 kilometer verscheen eerst op ZERauto.nl.