VER ambassadeur Gertie Wilms

Deze maand maken we kennis met VER ambassadeur Gertie Wilms. Gertie is ambassadeur in de regio zuid.
Wie ben jij als EV rijder?
 • Het was de dag van de duurzaamheid, meer dan 10 jaar geleden, 11-11-2011. Een mooie dag om mijn bedrijf te starten: elektrische deelauto’s met een eerste auto in Maastricht. En dus werd mijn bedrijf ingeschreven bij de kamer van koophandel en wel om 11:11 uur, want tenslotte is het dan ook de start van het carnavalsseizoen en 11 het gekkengetal. Mijn plan om Beppie Kraft, onze Maastrichtse volkszangeres, in een stille auto naar een uitzinnige Vrijthof voor haar optreden te rijden is helaas niet gelukt.

  Wie weet, ooit!

  Maar met mijn eerste elektrische auto, een Nissan Leaf, mocht ik met name in de begin jaren verschillende hotemetoten duurzaam naar hun bestemming rijden. Zo bracht ik de gedeputeerde van de provincie Limburg naar de opening van Station Noord in Maastricht, de wethouder van Maastricht naar de opening van de eerste openbare laadpaal en een EU kopstuk van de Groenen naar het televisiedebat op het Vrijthof.

  Zij konden het uiteraard niet maken met een fossiele brandstofauto aan te komen; en met de fiets…..tja.
 • Talloze leuke contacten en gekke voorvallen zijn mij ten deel gevallen. Soms werd het spannend, haal ik de laadpaal? Slechts eenmaal in al die jaren moest ik bijna opgesleept worden. Ik was in Brussel van laadpaal naar laadpaal gereden. Eentje werkte niet, een ander stond achter een hek en bij de derde, op een tankstation met nog 2 km op de teller, had de eigenaar uit voorzorg het pasje om de laadpaal te activeren veilig opgeborgen in een afgesloten kast. Alleen hij kon erbij en zat lekker thuis. Uiteindelijk was de eigenaar met de sleutel eerder bij het tankstation dan de sleepdienst.
Waar houd jij je mee bezig als VER ambassadeur?
 • Als eigenaar van het bedrijf in elektrische deelauto’s is het noodzaak om mensen uit mijn omgeving de elektrische deelauto in te krijgen. Maar hoe moeilijk is dat, zeker 10 jaar geleden. Er waren, en zijn, nog zoveel broodjes aap te overwinnen.

  De mensen uit mijn buurt of soms ook van ver weg konden de Nissan Leaf voor een uurtje of een dag huren. Soms uit nieuwsgierigheid, soms omdat ze geen auto hadden, of een tweede auto nodig hadden, maar meestal uit duurzame overwegingen. Zonder uitzondering stapten ze na de eerste rit enthousiast uit de auto.
 • Aan alle evenementen die elektrisch rijden promoten heb ik meegedaan, van projecten bij gemeenten, een wereldrecordpoging elektrisch laden op de Floriade, tot het ondersteunen van mijn buurjongetje die op school een spreekbeurt over de elektrische auto gaf, die ik voor die gelegenheid op de speelplaats had gezet.

  Daarnaast ben ik als zzp-er aan de slag gegaan om ondersteuning te geven bij een bedrijf dat elektrische deelauto’s plaatst bij gemeenten, scholen en bedrijven. De auto’s werden gebruikt door werknemers die naar een werkafspraak moesten.
 • Maar helaas door Covid 19 werkten steeds meer mensen thuis en is mijn werk veel minder geworden en dus, waar kan ik mijn expertise nu beter inzetten dan bij de VER. Het enthousiasme van de mensen bij de VER werkt aanstekelijk. Ook ik wil ik wel aan iedereen vertellen hoe geweldig elektrisch rijden is en het de mensen laten ervaren. Dus is ‘ Sturen bij je buren’ natuurlijk op mijn lijf geschreven.
 • Maar hoe dan ook, sinds ikzelf elektrisch rijd ben ik er zo van overtuigd dat dit de toekomst is, en wil ik ook nooit meer anders, zo comfortabel vind ik het.
Wat kunnen we doen om heel Nederland aan het elektrisch rijden te krijgen?
Om heel Nederland aan het elektrisch rijden te krijgen zijn zoveel acties mogelijk. Van het verbeteren van de infrastructuur, proefritten laten maken, informeren over feiten en fabels, vertellen dat de kosten op termijn echt veel minder zijn, lobbyen bij gemeenten, evenementen organiseren, enz. enz. Er is nog zoveel werk aan de winkel. Maar vooral, betrek kinderen erin.

Want, niemand zo enthousiast als kinderen: als ze door hun buurt in een elektrische auto rijden dan gaan de raampjes open, hangen ze half naar buiten en roepen naar wie het horen wil: ‘WIJ RIJDEN IN EEN ELEKTRISCHE AUTO!’.