Definitief: elektrisch reizen door heel Europa wordt een eitje

Gepubliceerd op: 14 juli 2023
Goed nieuws voor de elektrische rijder van nu en die van de toekomst: de vernieuwde AFIR-regels, die begin dit jaar werden voorgesteld, zijn goedgekeurd. Dat betekent dat reizen met een elektrische auto nóg makkelijker wordt dan nu. 

Een tijd terug berichtten we al uitgebreid over de nieuwe AFIR-regels, die er onder andere voor moeten zorgen dat snelladen met een elektrische auto in Europa heel eenvoudig wordt. In maart bereikte de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese raad daar al een overeenstemming over. Deze week werd er ook een allesbeslissende handtekening onder het akkoord gezet.

TEN-T Netwerk
Waar gaat het precies om? Een van de belangrijkste punten is dat er straks om elke 60 kilometer een snellaadstation moet staan langs de Europese hoofdwegen. Het gaat dan om het TEN-T Netwerk, dat je via deze link kunt zien. Het gaat hier om een minimum van 60 kilometer, dus op veel snelwegen zul je ook al snelladers zien die dichter bij elkaar liggen.

Dan zijn er ook eisen vastgesteld voor die laadstations. Ze moeten een minimaal vermogen van 400 kW hebben. Ook moet elk station minstens 4 stekkers hebben, zodat er 4 auto's tegelijk kunnen opladen. Vanaf 2026 moet je ook eenvoudig kunnen betalen zónder tussenkomst van een derde partij. Reizigers kunnen vanaf dat moment eenvoudig met hun eigen bankaccount betalen bij een snellader. Ook moet het duidelijk zijn wat de prijs voor een kWh of laadsessie is. Stuk voor stuk goed nieuws!

Verdere uitbreiding
Dat betekent niet dat we er vanaf 2026 al zijn, en dat weet de Europese Unie ook. Zo is nu ook al vastgesteld dat er in 2027 een digitale omgeving actief moet zijn waarin reizigers kunnen zien wat de actuele prijs bij een laadstation is, hoeveel lader in gebruik zijn en of er een wachtrij bij een specifiek station is. 

Vanaf 2028 moet het laadvermogen van de snelladers in Europa al zijn bijgesteld. Dan dient een station een minimum vermogen van 600 kW te hebben. 

Overeenkomst
De volledige overeenkomst kun je lezen op de website van het Europees Parlement