Zo wil het kabinet elektrisch rijden blijven stimuleren

Gepubliceerd op: 01 mei 2025
Het was een jaar vol onduidelijkheid voor (potentiële) elektrische rijders. De plannen rondom de belastingkorting voor elektrische auto's werden het afgelopen jaar veelvuldig gewijzigd, maar inmiddels is er meer duidelijkheid over de toekomst. We zetten hieronder op een rijtje op welke manieren het kabinet elektrisch rijden aantrekkelijk probeert te houden. 

Laten we eerst even de huidige situatie bekijken. Tot dit jaar betaalde je als elektrische rijder géén motorrijtuigenbelasting (mrb), en kreeg je te maken met een lager bijtellingstarief in het geval van een zakelijke leaseconstructie (16%). Daar veranderde dit jaar wel wat in. Zo kreeg je als particuliere EV-bezitter 75% korting op het mrb-tarief voor benzineauto's, en steeg het bijtellignspercentage naar 17%. De aanschafsubsidies (nieuw en tweedehands) zijn per 2025 ook afgeschaft. 

Verhoging belastingkorting
Die korting van 25% op de mrb wordt volgend jaar verhoogd naar 30%, tot en met 2028. Omgerekend gaat dat dan om een paar tientjes per kwartaal aan extra voordeel, ten opzichte van de huidige situatie. 

Volgens verschillende bronnen zou het kabinet van plan zijn om de berekening van de mrb per 2030 om te gooien. Het bedrag wordt dan niet bepaald op basis van gewicht, maar op basis van de omvang van een auto. Dat moet ervoor zorgen dat kleinere auto's dus goedkoper worden dan grotere. 

Zakelijke markt
Interessant zijn de plannen van het kabinet rondom zakelijke leaseauto's. Het wil bedrijven namelijk stimuleren om elektrische auto's de norm te maken. Werkgevers die hun werknemers vanaf 2027 in een benzine- of dieselauto laten rijden, moeten daar extra belasting over betalen. Bedrijven die hun wagenpark elektrisch maken, krijgen een korting op die belasting. 

Aan de bijtellingspercentages verandert het kabinet nu niets. Dat betekent dus dat zakelijke rijders dit jaar 17% betalen, terwijl die per 2026 stijgt naar 22%. Dan zullen elektrische en fossiele auto's dus op dezelfde manier worden belast. 

Reactie van de VER
Of de maatregelen voldoende zijn om elektrisch rijden te stimuleren, betwijfelt de VER. "30% korting is niet toereikend om de verkoop van elektrische auto's te stimuleren", zegt Maarten van Biezen, bestuurslid van de VER. "Zeker de kleinere, goedkopere elektrische auto's betalen daarmee nog steeds meer wegenbelasting dan fossiele alternatieven."

Om het rijden van tweedehands auto's te stimuleren, pleit de VER voor een regeling die vergelijkbaar is met die voor youngtimers (auto's die tussen de 15 en 25 jaar oud zijn). Wie zo'n auto zakelijk gaat rijden, betaalt wel een hoger bijtellingspercentage (35%), maar die wordt berekend op basis van de dagwaarde van de auto. "Als dat voor elektrische occasions ook gedaan wordt, valt het maandbedrag veel lager uit. Daarmee kunnen bijvoorbeeld kleine en middelgrote ondernemers verleid worden om elektrisch te gaan rijden. Zo blijven elektrische auto's langer in het zakelijke segment én in Nederland, waarna ze goed betaalbaar zijn voor de gemiddelde particuliere koper."