Waar houd jij je mee bezig als VER ambassadeur?Toen ik eenmaal een EV had geleased, werd het natuurlijk tijd om een laadpaal aan te vragen bij de gemeente. Dat was een flinke domper. De aanvraag werd afgewezen want er was blijkbaar in onze nieuwbouwwijk al één paal, vier straten verder. Daar sta je dan met je getekende leasecontract, vier jaar vast aan een auto die je waarschijnlijk vaak aan de andere kant van de wijk moet parkeren omdat hij daar aan de paal moet staan. Als er überhaupt een plekje is aan die paal. Ik heb toen zelf een paal aan mijn huis aangelegd, onder het mom van ‘dan maar over de stoep’, een flinke investering (en een week iedere avond door de kruipruimte). Nog geen twee maanden later plaatst de gemeente 2 laadpalen pal naast mijn huis. Dat was het moment dat ik me realiseerde dat hier iets niet goed zit. Toen ik later van de VER een mailtje kreeg met daarin het bericht dat er behoefte was aan ambassadeurs heb ik mij meteen aangemeld.Ambassadeur zijn voor de VER is erg leuk omdat je regelmatig contact hebt met gelijkgestemden, en ervaringen kan uitwisselen (van elkaar kan leren). Ik heb een erg leuke lobbytraining bijgewoond en me beziggehouden met ledenwerving tijdens de EV Experience op Zandvoort. Leuk trouwens dat we ook nog de kans kregen met een EV een rondje op het circuit te rijden!Met de andere ambassadeurs zetten we ons bijvoorbeeld ook in om gemeenten bij de les te houden ten aanzien van de Regionale Aanpak Laadinfrastructuur. Ik moet toegeven dat het tijd is om daar nog eens een flinke zwengel aan te geven want dat heeft wel even stilgelegen na de online bijeenkomst.
Wat kunnen we doen om heel Nederland aan het elektrisch rijden te krijgen?De VER heeft een tienpuntenagenda* waarin de belangrijkste stappen om dit te bereiken benoemd staan, dus dat zal ik niet over doen. Maar op de volgende zaken zou ik in ieder geval zetten:Een laadpaal voor je deur die regelmatig ongebruikt is werkt drempelverlagend. Het voelt dan als minder ‘gedoe’ om aan een EV te beginnen.
Inzicht in de kosten kan erg overtuigend zijn. Een private leaseauto op benzine van 400 euro in de maand of een elektrische auto voor 500 euro in de maand. Welke is inclusief ‘brandstof’ uiteindelijk goedkoper? Dat hangt af van het aantal kilometers dat je gaat rijden maar zou zomaar eens in het voordeel van de elektrische auto kunnen uitvallen. Meer inzicht daarin tijdens het keuzeproces zou dus helpen. Nieuwbouwwoningen met eigen oprit zouden minimaal voorbereid moeten worden op een laadpaal. Dus een 3-fase aansluiting bij de oprit zodat daar later makkelijk een 11kW laadpaal geïnstalleerd kan worden. De meerkosten bij bouw zijn verwaarloosbaar en de kosten bij achteraf installeren vele malen hoger.En misschien tot slot: rijden in een elektrische auto overtuigt denk ik zelfs de ernstigste ‘petrol heads’ van het onontkoombare feit dat elektrisch rijden gewoon heel prettig is omdat het sneller accelereert en veel stiller is.