'Alle auto's in Nederland zijn al vóór 2050 elektrisch'

Gepubliceerd op: 13 februari 2024
Nog voor 2050, het jaar waarin Europa CO2-neutraal moet zijn, zullen alle auto's in Nederland volledig elektrisch zijn. Dat stellen data-onderzoekers van ElaadNL in de Outlook Personenauto's van de organisatie. 

In die Outlook Personenauto's bespreekt ElaadNL, het kennis- en innovatiecentrum dat is geïnitieerd door de Nederlandse netbeheerders, de groei van elektrische mobiliteit in ons land. Volgens de organisatie vlakt de groei van elektrisch rijden de komende jaren af, om die vanaf 2030 juist vol op te pakken.


Politieke onzekerheid

De afvlakking in de komende jaren heeft volgens ElaadNL te maken met de politieke onzekerheid rondom stimuleringsmaatregelen van de elektrische auto. Ook de toekomstige invoering van mrb voor elektrische voertuigen zorgt voor die afvlakking, terwijl het nog steeds niet duidelijk is hoe die mrb voor EV's precies wordt vormgegeven. De invoering van mrb moet overigens al in 2026 plaatsvinden, nadat eigenaren in 2025 al 25% van het tarief gaan betalen.  ElaadNL verwacht na 2030 een flinke groei wat betreft elektrische auto's. Dat heeft volgens de organisatie twee grote redenen. Enerzijds is de verbrandingsmotor per 2035 verboden in Europa. Volgens de huidige plannen mogen autofabrikanten vanaf dat jaar géén auto's bouwen voor de Europese markt die gebruikmaken van brandstoffen. Wel is er een uitzondering voor auto's die gebruikmaken voor synthetische brandstoffen. Gezien de hoge prijs daarvan is het echter onwaarschijnlijk dat die motoren dan op grote schaal geleverd worden.

Betaalbare modellen

Tegelijkertijd bieden autofabrikanten in die periode ook echt betaalbare elektrische auto's aan. Dit jaar al kunnen we een aantal betaalbare elektrische auto's verwelkomen op de markt, en dat aandeel gaat de komende jaren groeien. Vanaf 2030 verwacht ElaadNL dat de elektrische auto, nieuw of gebruikt, écht betaalbaar is voor een grote groep Nederlanders. Volgens de onderzoekers zijn alle auto's in Nederland in 2049 al elektrisch, uitgaande van een scenario van lage groei. Gaan de ontwikkelingen snel, dan kan 100% elektrificatie van het wagenpark al in 2041 plaatsvinden. 
Tegelijkertijd moet de infrastructuur natuurlijk meegroeien. Volgens ElaadNL groeit het wagenpark mee tot 10 miljoen EV's in 2050. Naar verwachting zijn er dan 4,3 miljoen laadpunten nodig om die auto's op te laden. Die vragen dan 26 TWh aan elektriciteit. Dat is een vierde van de totale Nederlandse stroomvraag in 2023 (109 TWh). 

Wil je de Outlook Personenauto's 2024 zelf lezen, klik dan op deze link