Aston Martin komt met EV-unit voor klassiekers

Gepubliceerd op: 05 december 2018

‘Cassette’ elektrische aandrijflijn

Aston Martin en Jaguar stellen dat ze inspelen op een trend. De belangstelling voor klassieke auto’s groeit. Tegelijk gaan steeds meer binnensteden op slot voor oude auto’s door strenge eisen op het gebied van uitstoot. De oplossing is ombouw naar elektrische aandrijving.

‘Heritage electrification’ is een nieuw concept van Aston Martin Works, de tak die zich bezighoudt met restauratie van klassieke modellen. Er wordt gewerkt aan een zogenaamde ‘cassette’ elektrische aandrijflijn. Een compacte unit die in veel verschillende modellen moet passen en waarvoor componenten worden gebruikt van de elektrisch aangedreven Aston Martin Rapid E.

Aston Martin Heritage EV Concept

Debuut in Aston Martin DB6

Deze nieuwe EV-cassette debuteert in een Aston Martin DB6 MkII Volante uit 1970, een auto die oorspronkelijk met de hand gebouwd is. Dat zal naar verwachting in 2019 gebeuren. De cassette met batterij, elektromotor en transmissie past op de bevestigingspunten van de oorspronkelijke verbrandingsmotor en versnellingsbak.

Chassis en carrosserie hoeven niet te worden aangepast, zodat conversie naar de originele aandrijving altijd mogelijk blijft. Precies hetzelfde recept dat Jaguar heeft bedacht voor de elektrische E-Type.

LEES OOK: De schattigste EV ter wereld: ICON Fiat 500 Giardiniera

Klaar voor de toekomst

Andy Palmer, CEO bij Aston Martin Lagonda: “We voorzien dat de sociale weerstand tegen rijden met klassieke auto’s in de toekomst zal toenemen. In ons Second Century Plan focussen we niet alleen op toekomstige modellen, maar ook op behoud van onze heritage-modellen.”

Paul Spires, President Aston Martin Works voegt daaraan toe: “Eigenaren van een klassieke Aston Martin moeten op de lange termijn van hun auto kunnen blijven genieten. Rijden in een klassiek model met een pure elektrische aandrijving is een unieke ervaring en zal zonder twijfel voor eigenaren zeer aantrekkelijk zijn, zeker voor degene die in binnensteden wonen. En de ombouwoptie naar elektrisch maakt het voor verzamelaars interessant en waardevol om te investeren in een klassiek model.”

Het bericht Aston Martin komt met EV-unit voor klassiekers verscheen eerst op ZERauto.nl.