Autonoom rijden is al jaren een toekomstdroom van de auto-industrie, toch komt die toekomst volgens expert-organisatie Dekra nu snel dichterbij en blijkt de droom van weleer inmiddels werkelijkheid in de technologie. Daarbij levert autonoom rijden met een elektrische auto nog weer extra winst qua ecologische voetafdruk op. De contouren van elektrisch én autonoom rijden worden daarmee duidelijk. Op EVS38 lichtte Dekra de bezoekers een tipje van de sluier op en laat Meysing Se Tchao, Head of Strategy New Vehicles and Mobility van het bedrijf, de beursbezoekers zien waarom juist Europa wel eens de leidende rol in autonoom rijden kan krijgen.
De ontwikkeling van autonoom rijden vindt feitelijk op drie plaatsen in de wereld op drie verschillende manieren plaats. In China werken talrijke fabrikanten in hoog tempo aan autonoom rijden, ook in Amerika rijden de eerste bussen en taxi’s inmiddels autonoom en je zou daarom bijna vergeten dat Europa ook erg ver is in de ontwikkeling van autonoom rijden. Hoe dan ook is er een race gaande tussen drie continenten wie als eerste autonoom kan rijden, en zijn de technische systemen van autonoom rijden op alle drie de continenten verschillend van opzet.
Stadium
Bij autonoom rijden neemt software de rol van de bestuurder over. Op dit moment zijn er vijf stadia van autonoom rijden, waarbij stadium vijf zo ver gaat dat de software volledig de bestuurder overneemt en deze daadwerkelijk een boekje kan gaan lezen terwijl de auto hem of haar autonoom en op de meest efficiënte wijze naar de bestemming brengt. Software maakt geen fouten, in elk geval heel veel minder dan de mens en kiest altijd de meest efficiënte en zuinigste route naar de ingegeven bestemming. Het mag duidelijk zijn dat in die efficiëntie voor onze planeet ook voordeel te behalen valt.
Solide regulering
De boodschap van Meysing Se Tchao is duidelijk. Qua technologie kan er nu autonoom gereden worden. Technisch gezien werkt het, zijn soft- & hardware klaar. “De vraag is dan ook niet zo zeer of we nu autonoom willen rijden, maar meer of we autonoom rijden eerst willen testen en reguleren alvorens het op grote schaal in te voeren”, zo betoogt Se Tchao op het podium van EVS38. “De race voor leiderschap is niet alleen de technische route, het zijn ook regulering van en ethiek rond het systeem van autonoom rijden die bepalen of een continent vooroploopt of niet. Europa heeft een lange veiligheidstraditie, snelheid bij invoeren van autonoom rijden is een risico. Technologie is niet de enabler, dat is de regulering van autonoom rijden.” Op andere continenten zijn inmiddels voorbeelden dat zorgvuldigheid bij het toestaan van autonoom rijden geboden is. Onlangs verongelukte in China nog drie personen die autonoom reden, simpel omdat de techniek zonder solide regulering de openbare weg op ging.
Juridische uniformiteit
Ook juridisch is er nog werk aan de winkel volgens Dekra. Europa heeft op juridisch gebied een gefragmenteerde aanpak. AI-data moet bijvoorbeeld transparant zijn en onze ethische waarden moeten verankerd zijn in het ‘systeem’ van autonoom rijden. Er moet gewerkt worden aan een Europese standaard en op termijn zelfs aan één uniforme mondiale juridische, ethische én technische aanpak. Tijd nemen voor regulering van autonoom rijden kan soms wellicht een struikelblok lijken, maar blijkt in de praktijk veel meer een accelerator van het proces. Leiderschap betekent dat je naast de techniek ook de regulering, ethiek en veiligheid op orde hebt en het is juist op deze gebieden waarin Europa vooroploopt, aldus Dekra. ”Duidelijke regels rond autonoom rijden die de mens centraal zetten, dienen omgezet te worden in concrete acties. Pas dan krijgen consumenten vertrouwen in de technologie. Autonome systemen zijn zo sterk als het vertrouwen dat mensen in ze hebben” zo sluit de Head of Strategy van Dekra af.
Net als GSM
Ook deskundigen buiten Dekra bevestigen dat autonoom rijden technisch al goed mogelijk is. Daarbij kan autonoom rijden bovenop de transitie naar elektrisch rijden nog weer voor extra winst zorgen in het beperken van onze ecologische footprint. Je moet autonoom rijden van nu zien als de beginfase van mobiele telefonie. Alles werkt inmiddels goed, maar de komende jaren moet er gewerkt worden aan standaards en people centric regulering, net zoals bij de mobiele telefonie uiteindelijk GSM de standaard werd waarmee iedereen werkt en waarin iedereen vertrouwen heeft.