Met aantrekkelijke startprijzen, keuze uit twee batterijen en heel veel uitrusting wil BYD met de SEAL een graantje meepikken in het zakelijke segment. Het elegante design met 0,219 CW-waarde doet denken aan zowel de Tesla Model 3 als de XPENG P7. Er staat een langgerekte auto met luxe interieur waarin het je werkelijk aan niets ontbreekt. Maar hoe staat het eigenlijk met de laadkunsten en het bereik van deze Chinese EV? De BYD Seal kan de zakelijke rijder met zijn sterke punten beslist overtuigen. En niet alleen vanwege zijn lage energiegebruik.
De BYD Seal biedt de klant keuze uit twee batterijen en drie versies. De instapversie ‘Comfort’ beschikt over een 61,4 kWh batterij, waarmee de Seal volgens de WLTP-meetmethode circa 460 kilometer ver komt. Dat is een prima score, zonder dat BYD daar een nieuwe maatstaf neerzet. Dat geldt ook voor de snelheid van DC snelladen van 110 kW. De BYD Seal Comfort heeft een vermogen van 170 kW (231 pk) en 380 Nm koppel, ruim voldoende voor het dagelijkse woon- en werkverkeer.
570 km range
Kies je voor de versie ‘Design’ dan krijg je er direct een grotere 82,5 kWh batterij bij. Dit is de versie die je als veelrijder wilt hebben, want met 570 km range (WLTP) in combinatie met 150kW DC snelladen rijd je zo heel comfortabel grotere afstanden. De BYD Seal Design is ook heerlijk vlot. We noteren 230 kW (313 pk) en 360 Nm aan trekkracht. Snelheid, een royaal bereik plus een heel acceptabele 26 minuten voor DC snelladen naar 80% vormen een fijne combinatie.
Wil je nog meer vermogen dan kun je kiezen voor de vierwielaangedreven BYD Seal Excellence AWD. Deze ultrasnelle versie levert 390 kW (530 pk) vermogen bij een koppel van maar liefst 670 Nm. In 3,8 seconden rijd je dan 100 km/u, maar omdat de AWD dezelfde 82,5 kWh batterij heeft lever je wel bereik in. De vierwielaangedreven Seal komt namelijk 50 kilometer minder ver dan de BYD Seal Design. Daarentegen beschikt deze versie wel over vehicle-to-load-technologie (max. 3,3 kW). Als je het vermogen van de AWD ook echt gaat benutten, neemt het energieverbruik snel toe en zakt de range verder. Ons advies is om de BYD Seal AWD alleen te nemen als je fervent wintersporter bent en daarom de vierwielaandrijving goed kunt gebruiken.
Spaarzaam met energie
Tijdens onze testrit onder gebruikelijke woon-werkomstandigheden viel op dat de SEAL zuinig met z’n energie omgaat. Als je de instellingen gunstig inregelt, vervolgens gewoon meerijdt op de snelweg, een stukje binnendoor rijdt en wat stadsverkeer meepakt, dan zakt het verbruik tot ver onder de 15 kWh per 100 km. Dat is bijvoorbeeld minder dan de praktijk van een XPENG P7 Long Range, om maar eens een concurrent te noemen. Je kunt de BYD Seal in het Nederlandse verkeer echt heel spaarzaam rijden, en daardoor is het praktische bereik (550 km) ook flink!
Elke BYD Seal heeft standaard een Blade Battery zonder nikkel en kobalt onder de vloer liggen en dat is beter voor het milieu. Ook binnen is er niet beknibbeld op uitrusting. Zeker in het luxere uitrustingsniveau is alles aan boord dat je jezelf kunt wensen. Afhankelijk van de uitvoering noteren we: 18” of 19” lichtmetalen velgen, vegan kunstlederen stoelen, alles elektrisch bedienbaar, een geweldige Dynaudio® geluidsinstallatie, het fijne panoramadak, Apple Carplay® en Android AutoTM, easy access en een overvloed aan veiligheid en geavanceerde rijhulpfuncties.
Serieuze optie
De BYD Seal is kortom een serieuze optie voor wie rondkijkt in het segment van de Tesla Model 3 of XPENG P7. Als je kunt leven met de vrij smalle ruimte onder de (elektrisch te bedienen) kofferklep, dan heb je een luxe en goed uitziende zakensedan. De basisversie volstaat reeds prima en is scherp geprijsd, ga je voor de Design-versie met 570 km WLTP-bereik dan baad je in luxe, maar loopt de prijs zodanig op dat er ook Europese of Koreaanse concurrenten in beeld komen. Een grote plus van de BYD Seal blijkt de lage energieconsumptie bij dagelijks woon-werkverkeer. Nadelen voor sommige automobilisten zijn wellicht de wat softe vering en de besturing die licht doch gevoelloos is. Het wat gevoelloze rijgedrag komt echter bij meer Chinese smart-ev’s voor en wordt gecompenseerd door benchmark techniek en een vorstelijke uitrusting.