CEO Rolls-Royce: “Elektrische Rolls-Royce komt sneller dan je denkt”

Gepubliceerd op: 04 oktober 2021

CEO Rolls-Royce aan het woord

Rolls-Royce Motor Cars Chief Executive Officer, Torsten Müller-Ötvös, zegt: “29 september 2021 is de belangrijkste dag in de geschiedenis van Rolls-Royce Motor Cars sinds 4 mei 1904. Op die datum ontmoetten onze grondleggers, Charles Rolls en Sir Henry Royce, elkaar voor het eerst en kwamen overeen dat ze ‘de beste auto ter wereld’ zouden gaan bouwen.”

“Met behulp van de meest geavanceerde techniek die op dat moment beschikbaar was en met hun buitengewone technische kennis wisten beide pioniers de auto met verbrandingsmotor naar een hoger niveau te tillen: van rumoerige, oncomfortabele en rudimentaire transportmiddelen naar een nieuwe standaard.”

“De auto’s die zij bouwden, introduceerden echte luxe in de wereld en koppelden de naam Rolls-Royce voorgoed aan de hoogst haalbare toppositie die onveranderd standhoudt tot vandaag de dag. Het merk is in de afgelopen eeuw onverminderd doorgegaan met het ontwikkelen van de beste verbrandingsmotoren ooit.”

“Maar vandaag, 117 jaar later, mag ik trots aankondigen dat Rolls-Royce is begonnen met het testen in de praktijk van een nieuw, bijzonder product dat de wereldwijde elektrische auto-revolutie naar een hoger plan tilt met het eerste en meest verfijnde superluxe product in deze klasse. Dit is geen prototype. Het is een echte auto, die zichtbaar wordt getest en de eerste exemplaren zullen aan onze klanten worden afgeleverd in het vierde kwartaal van 2023.”

Voorspelling van Charles Rolls

“De voorspelling van Charles Rolls is onderwerp geweest van permanente overwegingen in de Goodwood-periode van het merk. We waren er niet van overtuigd dat de beschikbare technologie recht zou doen aan de Rolls-Royce-ervaring. Tot aan nu. Nu is de tijd aangebroken om de toekomst van luxe te veranderen.”

“We stappen aan boord van deze gedurfde toekomst met een enorm voordeel. Elektrisch rijden is uniek en past perfect bij Rolls-Royce Motor Cars, meer dan bij welk ander merk dan ook. Het is stil, verfijnd en er is direct maximaal koppel beschikbaar, dat overgaat in enorme kracht. En dat is wat we bij Rolls-Royce ‘waftability’ noemen.”

“Al weer enige tijd experimenteren we bij Rolls-Royce met een elektrische aandrijflijn. In 2011 onthulden we de 102EX, een volledig elektrisch aangedreven Phantom. In 2016 volgde de elektrische 103EX, waarin onze visie op het merk enkele tientallen jaren vooruit in de toekomst was opgenomen.”

“Deze twee extreme prototypes genereerden een grote belangstelling van onze klanten in elektrische aandrijving. Zij gaven aan dat dit perfect bij Rolls-Royce zou passen. Daarnaast kreeg ik de afgelopen tien jaar regelmatig de vraag ‘Wanneer gaat Rolls-Royce elektrisch?’ en ‘Wanneer bouwen jullie de eerste elektrische auto?’”
“Ik antwoordde dan met de ondubbelzinnige belofte: ‘Rolls-Royce gaat elektrisch en we beginnen dit decennium.’ Vandaag voeg ik de daad bij het woord.”

Eerste volledig elektrisch aangedreven Rolls-Royce

“De voorspelling van Charles Rolls en mijn belofte voeren ons naar een historisch moment voor het merk. Rolls-Royce begon aan een historische en unieke onderneming, die vandaag realiteit is geworden. Onze ontwerpers en engineers werkten meedogenloos hard om ons naar dit punt te brengen: we zijn klaar om te starten met de praktijktesten op de weg van de eerste volledig elektrisch aangedreven Rolls-Royce in de geschiedenis.”

“Deze fundamentele verandering in onze aandrijftechnologie leidt tot een uitdaging in elk aspect van ons product voordat we het aanbieden aan de meest onderscheidende en veeleisende mensen ter wereld, onze Rolls-Royce-klanten.”

“Daarom hebben we het meest veeleisende testprogramma in de geschiedenis van Rolls-Royce opgesteld. We zullen meer dan 2,5 miljoen kilometers gaan rijden, een simulatie van zo’n 400 gebruiksjaren voor een Rolls-Royce, en we reizen naar alle uithoeken van de wereld om met deze nieuwe auto tot het uiterste te gaan.”

“Je zal testauto’s op de weg zien, overal ter wereld. Kijk maar goed, want ze zullen gewoon volledig zichtbaar zijn. We zullen ze miljoenen kilometers lang testen onder alle condities en op elke ondergrond – zo rijden we Rolls-Royce letterlijk de toekomst in.”

Eigen aluminium platform

“In 2016 debuteerde de Phantom, gebouwd op het eigen aluminium platform van het merk: een schaalbaar en flexibel spaceframe dat de basis vormt van alle toekomstige auto’s van Rolls-Royce. Deze unieke technologie, ontwikkeld door Rolls-Royce, voor Rolls-Royce en exclusief voor het merk, is vanaf het begin ontworpen om niet alleen de basis te zijn van verschillende modellen met een verbrandingsmotor, zoals de Cullinan en Ghost, maar ook voor modellen met een geheel andere aandrijflijn.”

“Dit maakt dat onze nieuwe elektrische auto profiteert van de Rolls-Royce-architectuur en daarmee de ongeëvenaarde ervaring van een Rolls-Royce op de weg. Los van welke vorm van het delen van een platform tussen automerken dan ook, waren wij in staat om onze plannen voor een elektrische aandrijflijn al vroeg in het platformontwerp te integreren en daarmee te garanderen dat deze bijzondere nieuwe auto voldoet aan de hoge verwachtingen van onze klanten.”

“Deze Rolls-Royce is een voorspelling die uitkomt en lost de belofte in die wij deden toen we aan deze unieke onderneming begonnen. Het is de start van een nieuwe legende voor ons merk. Met dat in gedachten hebben we besloten een geheel nieuwe naam aan de auto te geven. Een naam die even krachtig is en mooi klinkt als de namen die we de afgelopen eeuw aan onze modellen gaven, zoals Phantom, Ghost and Wraith. Het werd een naam die perfect past bij de etherische en wereldse omgeving waarin ons product zich zal gaan begeven – een naam de we hebben gereserveerd special voor dit moment: Spectre.”

Spectre is de naam

“Spectre is een naam die gegeven wordt aan dingen die synoniem zijn voor grote kracht en verschijning: creaties van een andere orde die hun aanwezigheid kenbaar maken met slechts een vluchtige verschijning. Een spectre dwingt de wereld even stil te staan. Het domineert de ruimte waarin het verschijnt. Dan, net zo snel als het verscheen, verdwijnt het, en laat een zweem van opwinding, energie en intrige achter.”

“Die naam past perfect bij de buitengewone Rolls-Royce die wij vandaag aankondigen – een automobiel die zijn verschijning kenbaar maakt om weer te verdwijnen in een wereld die voor iedereen onbereikbaar is, op een enkeling na. Als typisch Brits merk kozen we voor de Britse spelling, hoewel de betekenis hetzelfde blijft.”

“Dit nieuwe product is onze referentie en tevens de aanzet tot het volledig elektrificeren van ons modellenportfolio rond 2030. Op dat moment zal Rolls-Royce niet langer producten bouwen en verkopen met een verbrandingsmotor.”

“Spectre is het levende bewijs van Charles Rolls’ voorspeling. Mijn belofte, gedaan namens Rolls-Royce Motor Cars, is ingelost. We zijn begonnen aan een opmerkelijke onderneming. Ik ben er trots op dat wij de meest progressieve en invloedrijke vrouwen en mannen mogen voortbewegen in een briljante, elektrische toekomst.”

Het bericht CEO Rolls-Royce: “Elektrische Rolls-Royce komt sneller dan je denkt” verscheen eerst op ZERauto.nl.