Hier moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering

Gepubliceerd op: 25 april 2022

Om auto te rijden heb je niet alleen je rijbewijs nodig, maar ook een goede autoverzekering zodat je onbezorgd de weg op kunt. Het is belangrijk een passende verzekering voor je auto te vinden aangezien dit je behoorlijk wat geld kan besparen en een geschikte service kan leveren. Daarom zetten we hier de belangrijkste zaken voor je op een rijtje waar je op moet letten bij het uitzoeken van de juiste autoverzekering.

Vergelijk de premie

Bij verschillende verzekeraars kun je de premie voor de dekking die jij nodig hebt vergelijken. Deze premie die je uiteindelijk betaalt hangt af van verschillende factoren. Dit zijn bijvoorbeeld het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt, het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd en de leeftijd van je auto. De verzekering auto is op die manier afgestemd op jouw persoonlijke situatie, maar ook op jouw eigen voorkeuren. Wil je meer dekking of zelfs aanvullende dekking? Dan gaat de premie automatisch omhoog.

Verschillende soorten dekking

Zodra je klaar bent om een autoverzekering af te sluiten kijk je welke dekking het beste past bij jouw situatie. In Nederland is iedere automobilist wettelijk verplicht om de auto op zijn minst WA te verzekeren. Je kunt kiezen uit de volgende opties:

  • WA-verzekering: WA staat voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Dit is de meest basic verzekering en de goedkoopste autoverzekering die er is. Een WA-verzekering dekt alleen de schade die je met jouw auto veroorzaakt aan derden. Dit is ideaal als je een tweedehands auto gaat rijden die af en toe wel wat kleine schade zoals lakschade mag oplopen, of wanneer je handig bent en schade zelf kunt verhelpen.
  • Beperkt casco-verzekering (of WA+): Deze verzekering geeft je een uitgebreidere dekking. Een beperkt casco-verzekering dekt niet alleen de schade die je aan anderen toebrengt, maar ook schade aan je eigen auto, zoals ruitschade en schade bij diefstal.
  • Allrisk-verzekering (of volledig casco): Dit is de meest complete dekking die je kunt kiezen. Hiermee ben je ook tegen schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen wagen verzekerd. Een allrisk-verzekering is vooral aan te raden als je een nieuwe auto hebt.

Lees eerst de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar door om exact te weten wat er allemaal onder de dekking voor jouw wagen valt en laat je goed informeren wanneer je een autoverzekering afsluit.

Het bericht Hier moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering verscheen eerst op ZERauto.nl.