Hyundai KONA Electric (2020) – 5X vraag & antwoord – AutoRAI TV

Gepubliceerd op: 11 december 2020

Hyundai KONA Electric (2020) – 5X VRAAG & ANTWOORD – AutoRAI TV

VRAAG 1:

Hoeveel actieradius heb je bij lagere temperaturen?

Wij rijden hier in de Kona Electric met 64 kWh-batterij. Op papier heeft die een actieradius van 484 kilometer volgens de WLTP-testnorm. Bij lagere temperaturen blijft er met een volle batterij een range van ongeveer 400 kilometer over bij temperaturen die rond het vriespunt liggen. Uiteraard is die range sterk van invloed van je rijstijl, maar ook van de verwarming in het interieur. Het interieur vooraf verwarmen terwijl de Kona Electric nog aan de lader staat, is absoluut aan te raden.

VRAAG 2:

Wat betekent de naam Kona eigenlijk?

De naam Kona is een vernoeming naar een van de westelijke delen van Hawaii. De auto wordt bijna wereldwijd onder deze typenaam geleverd. Een van de weinige uitzonderingen is Portugal, waar de auto Kauai heet, naar een westelijk eiland van Hawaii. Waarom een andere naam in Portugal? Omdat Kona in dit land een scheldwoordelijke betekenis heeft. Overigens is de naam Kona ook een andere naam voor een slidegitaar. De naam betekent ook ‘dame’. Een naam met meerdere betekenissen dus.

VRAAG 3:

Is de Kona Electric een beetje ruim?

Even een praktische blik: de Kona Electric is een hoge auto met een hoge zit. Hij is ruim genoeg voor vijf personen. De traditionele versnellingspook heeft plaatsgemaakt voor de vier keuzeknoppen voor vooruit en achteruit rijden, parkeren en neutraal. Daardoor is er onder de console extra bergruimte voor persoonlijke zaken. Dit is de grootste verandering ten opzichte van de conventionele KONA.

VRAAG 4:

Is de Kona Electric ook snel?

Uh ja, vooral deze 64 kWh-versie heeft de nodige power aan boord. De versie met 39 kWh-batterij schopt het tot 136 pk, maar deze 64 kWh-batterij heeft een vermogen van 204 pk. Dat is genoeg power om in 7,6 seconden naar 100 km/u te sprinten. Vooral het koppel is indrukwekkend: 395 Nm aan trekkracht. Dat betekent dat je altijd en instant het maximale koppel tot je beschikking hebt. Dat maakt rijden in deze Kona Electric bijzonder comfortabel. Ook de regeneratiestand werkt prettig. Door tijdig van je stroompedaal af te gaan, kun je veel energie terugwinnen.

VRAAG 5:

Wat heeft Hyundai in petto voor de toekomst?

Dat is een interessante vraag. Er gaat een hoop veranderen. Hyundai heeft nu elektrische modellen als de IONIQ Electric en Kona Electric en de waterstofelektrische auto NEXO. In de toekomst komen er meer batterij-elektrische auto’s bij. De naam IONIQ wordt omgedoopt tot een nieuw submerk voor volledig elektrische modellen. De Koreaanse fabrikant wil hiermee inspelen op de sterk groeiende markt van elektrische auto’s.

De komende drie jaar worden drie nieuwe modellen gepresenteerd, waarvan de IONIQ 5 de eerste zal zijn. Dit is een middelgrote crossover op basis van de Hyundai 45 Concept EV. In 2022 volgt de IONIQ 6. Dit wordt een sportsedan op basis van de Hyundai Concept EV Prophecy. De IONIQ 7 wordt een ruime SUV die in 2023 zijn opwachting maakt. De nieuwe IONIQ-modellen worden hoger gepositioneerd dan de huidige elektrische auto’s van Hyundai.

E-GMP
Ze komen te staan op het nieuwe E-GMP-platform, een afkorting voor Electric Global Modular Platform. De nieuwe E-GMP-architectuur ondersteunt het plan van Hyundai Motor Group om rond 2025 in totaal 23 BEV-modellen te introduceren – waarvan 11 electric-only modellen – en meer dan 1 miljoen BEV’s wereldwijd te verkopen. Hyundai Motor Group gebruikt het E-GMP-platform voor modellen in het C-, D- en E-segment.

Het bericht Hyundai KONA Electric (2020) – 5X vraag & antwoord – AutoRAI TV verscheen eerst op ZERauto.nl.