Hyundai: “Rond 2030 jaarlijks 500.000 waterstofvoertuigen produceren”

Gepubliceerd op: 12 december 2018

Vraag naar waterstof

Hyundai verwacht een stormachtige groei van de vraag naar auto’s met een brandstofcel. De fabrikant wil daarop inspelen door zijn activiteiten op het gebied van waterstoftechnologie nog verder uit te breiden.

Brandstofcelsystemen

Hyundai: “Uit onderzoek van het internationale adviesbureau McKinsey & Company blijkt dat er rond 2030 wereldwijd 5,5 à 6,5 miljoen brandstofcelsystemen nodig zijn. De Hydrogen Council doet daar nog een schepje bovenop: dit wereldwijde initiatief van toonaangevende bedrijven op het gebied van energie, transport en industrie voorspelt dat de jaarlijkse vraag naar waterstof in vergelijking met nu vertienvoudigd zal zijn tegen 2050.”

Brandstofcelsysteemfabriek

Een van de eerste stappen om ‘FCEV Vision 2030’ te kunnen realiseren is de bouw van een brandstofcelsysteemfabriek in Chungju, Zuid-Korea. Daarmee zal de jaarlijkse productie van brandstofcelsystemen worden verhoogd van het huidige aantal van 3.000 eenheden tot 40.000 eenheden in 2022. Hyundai is de eerste autofabrikant met een aparte fabriek voor de commerciële productie van brandstofcelsystemen. Ook richt Hyundai een speciale divisie op voor het ontwikkelen en ondersteunen van activiteiten op het gebied van brandstofcelsystemen.

Waterstof-elektrisch aangedreven personenauto’s

Hyundai kijkt verder dan alleen de ontwikkeling en bouw van waterstof-elektrisch aangedreven personenauto’s. Hyundai onderzoekt bijvoorbeeld nadrukkelijk de mogelijkheden om ook fabrikanten van trucks, lichte bedrijfswagens, drones, schepen, rollend materieel en vorkheftrucks van brandstofcelsystemen te voorzien. Ook zal in andere sectoren de vraag naar brandstofcelsystemen toenemen. Denk aan energieopwekking en opslagsystemen.

ix35 Fuel Cell en Nexo

Hyundai levert al enige tijd auto’s met een brandstofcel. De eerste in serie geproduceerde auto was de Hyundai ix35 Fuel Cell. Die kwam eind 2012 op de markt. In 2018 introduceerde Hyundai de opvolger: de Nexo. Van die Nexo heeft Hyundai Motor Nederland tot op heden 85 orders mogen ontvangen.

Twintig waterstoftankstations

In Nederland is de overheid niet heel happig op waterstoftechnologie. Er bestaan al wel wat waterstoftankstations – te vinden in Rhoon, Arnhem, Delfzijl en Helmond – maar een landelijk dekkend netwerk is nog altijd geen realiteit. Eind 2020 moeten in ons land ongeveer twintig waterstoftankstations operationeel zijn. Er liggen plannen klaar voor de bouw van tankstations in Groningen, Pesse, Breda, Amsterdam, Schiphol, Rotterdam Airport, Utrecht, Leeuwarden, Meppel, Emmen, Assen, Heerenveen en Oude Tonge.

Elektrische mobiliteit

Op diverse plaatsen in Nederland verschijnen ook steeds meer kleinschalige waterstoftankvoorzieningen bij taxiondernemingen en groene bedrijven. Deze zijn gerealiseerd door ondernemers die toekomst zien in elektrische mobiliteit op waterstof en hebben private vulpunten laten bouwen. Deze voorzieningen leveren 700 bar. De auto profiteert daarmee van de volledige range, al duurt het iets langer om waterstof te tanken.

Het bericht Hyundai: “Rond 2030 jaarlijks 500.000 waterstofvoertuigen produceren” verscheen eerst op ZERauto.nl.