Koenigsegg en NEVS bundelen de krachten

Gepubliceerd op: 01 februari 2019

De deal

NEVS investeert een bedrag van 150 miljoen euro in Koenigsegg en krijgt daarmee 20 procent van de Zweedse supercarproducent in handen. Ook wordt een joint venture gestart waarin NEVS 150 miljoen dollar (ongeveer 130 miljoen euro) investeert. NEVS krijgt daarmee 65 procent van de joint venture in handen. De resterende 35 procent komt in handen van Koenigsegg door een materiële bijdrage. Koenigsegg deelt intellectueel eigendom, technologie licenties en productontwerpen met NEVS.

Chinese markt

Door de samenwerking krijgt NEVS veel kennis in handen en heeft Koenigsegg een betere toegang tot de Chinese markt. Evergrande – het moederbedrijf van NEVS – heeft in China een belangrijke positie. Het concern heeft een groot distributieplatform en diverse verkoopkanalen. Evergrande is namelijk de eigenaar van de grootste autodealers in China.

NEVS 9-3EV

Marktsegment

“Deze samenwerking creëert de beste omstandigheden voor Koenigsegg om de groei op de markt voor hyperauto’s te versnellen, en stelt ons in staat om samen met NEVS een nieuw marktsegment te veroveren. We kijken er erg naar uit om samen met NEVS producten te ontwikkelen die een duurzame toekomst verzekeren”, aldus Christian von Koenigsegg, oprichter en CEO van Koenigsegg. Exacte plannen zijn nog niet vrijgegeven.

National Electric Vehicle Sweden

NEVS is een afkorting voor National Electric Vehicle Sweden. NEVS ontstond in 2012 na aankoop van bedrijfscomponenten van Saab Automobile AB. Het bedrijf mikt op geëlektrificeerde modellen, zoals de elektrische Saab 9-3: de NEVS 9-3 EV. NEVS heeft een hoofdkantoor en R&D-afdeling in het Zweedse Trollhättan. Er werken ongeveer 650 mensen.

NEVS 9-3EV

Tianjin

NEVS groeit hard in China. De bouw van de eerste fabriek van het bedrijf – gelegen in Tianjin – werd in 2018 voltooid. Eind 2018 kreeg NEVS ook goedkeuring van de Chinese overheid om in de fabriek in Tianjin auto’s te bouwen en lokaal te verkopen in China. In de loop van 2019 start er de productie van de NEVS 9-3 EV. Tegelijkertijd werkt NEVS aan een nieuwe fabriek in Shanghai waar de productie van batterij-elektrische auto’s in de loop van 2020 moet starten.

Evergrande Health

NEVS richt zich ook op autonoom rijdende voertuigen. De eerste exemplaren moeten kort na 2020 in zowel Europa als in China verschijnen. In januari 2019 werd bekend dat het Chinese Evergrande Health – met meer dan 140.000 werknemers – een aandeel van 51 procent had gekocht in NEVS. Een meerderheidsbelang dus. De oprichter en topman van NEVS, Kai Johan Jiang, bezit met zijn bedrijf NE Holding 49 procent van de aandelen.

Koenisegg, sinds 1994

Koenigsegg werd in 1994 opgericht door Christian von Koenigsegg met als missie om de perfecte supercar te ontwikkelen. Sinds jaar en dag behoort Koenigsegg tot de top in het hypercarsegment met modellen als de CCX, Agera, Agera RS en Regera. Koenigsegg heeft diverse technologische patenten in handen, onder meer voor slimme omvormers en een geometrisch turbosysteem. Koenigsegg is gevestigd in het Zweedse Ängelholm en telt iets meer dan 115 werknemers.

Christian Von Koenigsegg

Het bericht Koenigsegg en NEVS bundelen de krachten verscheen eerst op ZERauto.nl.