Goed nieuws voor de vakantieganger: aantal laadpunten flink gestegen

Gepubliceerd op: 26 juni 2023
Goed nieuws voor de EV-rijder: het aantal laadpunten in Europa is in vergelijking met vorig jaar 44% gestegen. Met name in Frankrijk zijn er veel stations bijgebouwd. En dat betekent dat het steeds makkelijker is om met een elektrische auto op vakantie te gaan. 

De NOS dook het afgelopen weekend in de groei van het aantal laadpalen in Europa. Want nu de vakantieperiode weer voor de boeg staat, is het interessant om te kijken wat de situatie voor elektrische rijders deze zomer gaat zijn. En wat blijkt: in het afgelopen jaar kwamen er 44% meer laadpalen bij.

Moderne stations in Frankrijk
Dat is een flinke stijging, die overigens ook wel nodig was. Met name in Frankrijk was het tot afgelopen jaar nog wel eens problematisch om met een EV te reizen. Juist dat land heeft de laatste maanden niet stilgezeten. Langs de belangrijke Autoroutes zijn er onlangs vele moderne laadstations geplaatst, om de EV-rijder te ontzorgen. Met een elektrische auto reizen in Frankrijk is zo een stuk eenvoudiger en prettiger geworden. 
Ook de rest van Europa groeit mee, zo blijkt uit cijfers van ChargeUp Europe. Dat moet ook wel, want per 2026 moet er op ons continent om elke 60 kilometer een snellaadstation te vinden zijn langs snelwegen. En dat is niet het enige, want dan moet je ook met minstens 150 kW kunnen laden. 

Meerdere laadpassen
Of je dan nu helemaal niets meer hoeft te plannen voor je op vakantie gaat? Niet helemaal. Het kan nooit kwaad om voor vertrek even te kijken waar je ongeveer kunt laden met je elektrische auto. Wees echter wel flexibel en richt je niet op één station. Door de flinke groei van het aantal laadpunten kun je tegenwoordig veel makkelijker meerdere stations vinden. Kom je bij een laadplein aan, maar staat er een wachtrij? Geen stress, en rijd gewoon door naar de volgende.

Wel is het nog altijd verstandig om meerdere laadpassen mee te nemen. Ook daar gaan de ontwikkelingen snel en kom je met één en hetzelfde pasje steeds verder, maar het is slim om met meerdere passen te vertrekken. Zo weet je zeker dat je altijd en overal kunt laden, en voorkom je teleurstellingen. Weten welke pasjes bij je passen? Kijk dan verder op Laadpastop10

VER bij de NOS
Bovenstaand verhaal vertelden we overigens ook tegenover de NOS, zowel op de radio, televisie en website. Teruglezen en -kijken? Dat doe je via deze link