Voor de Opel Mokka Electric hoeft niemand bang te zijn

Gepubliceerd op: 09 januari 2024
De overstap naar een elektrische auto kan wel spannend zijn. Want hoe werkt zo’n EV precies? En hoe ga je om met allerlei nieuwe functionaliteiten en een compleet andere aandrijflijn? In het geval van de Opel Mokka Electric hoef je je nergens druk om te maken. We reden er een maand in.  

De Opel Mokka Electric is namelijk een doodnormale auto. Dat wil zeggen: je moet echt je best doen om te zien dat dit een elektrische auto is. Daar is een belangrijke reden voor. De Opel Mokka kun je namelijk met allerlei verschillende aandrijflijnen kopen. In de showroom kun je kiezen voor een benzine- of dieselmotor, of een volledig elektrische versie. Dat zijn, even heel simpel gezegd, allemaal dezelfde auto’s, maar alleen met een andere aandrijflijn.
En dus ziet zo’n Opel Mokka Electric eruit als elke andere Opel Mokka. Op de achterklep verraadt alleen de letter ‘e’ dat dit de elektrische versie van de compacte crossover is. En dat geldt ook voor het interieur. Als je gaat zitten, zie je alleen de ‘e’-aanduidingen op de vloermatten staan. Voor de rest is alles hetzelfde.  

Fysieke knoppen
Dat is, vinden wij, eigenlijk heel erg prettig. Want de Opel Mokka Electric heeft een doodnormaal dashboard, met een hoop fysieke knoppen die allemaal een heel duidelijke lay-out hebben. Wil je de rijstrookassistent aan- of uitzetten? Druk dan op de knop voor de transmissiehendel. Het volume van de radio aanpassen? Er zit een grote draaiknop op het dashboard! Sta je in de wasstraat en wil je de parkeersensoren uitzetten? Ook daarvoor is een duidelijke knop binnen handbereik!
Zulke dingen klinken logisch, maar wie in moderne elektrische auto’s rijdt, weet dat dat niet zo is. Steeds vaker zien we dat allerlei functies verstopt zitten in het grote touchscreen van een auto. Met als resultaat dat je echt de tijd nodig hebt om te ontdekken hoe je al die functies in een auto kunt gebruiken. Niets van dat in de Opel Mokka Electric: iedereen die instapt, rijdt binnen een paar tellen fluitend weg. Heel fijn!  

Peugeot, Fiat en Citroën
Dat is overigens niet uniek voor de Opel Mokka, maar het geldt eigenlijk voor alle elektrische modellen van het Stellantis concern. De elektrische auto’s van Peugeot, Fiat en Citroën zijn volgens dezelfde filosofie gebouwd. Ben je geïnteresseerd in elektrisch rijden maar wil je vooral een no nonsense-auto, dan is het verstandig om eens rond te kijken tussen modellen van die merken.