Plantaardige wol, fijnstof en algen in jouw toekomstige auto!

Gepubliceerd op: 26 oktober 2018

Levenscyclus

De moderne autotechnologie ontwikkelt zich razendsnel en de ene na de andere fabrikant komt met elektrische- of waterstofmodellen. Maar ook na het einde van de levenscyclus zijn er veel ontwikkelingen. Auto’s worden voor 98,6 procent verwerkt en ruim 200 miljoen kilogram gerecycled materiaal vindt zijn weg naar een nieuw product. Nieuwe innovaties zoals duurzaam bandenrubber of een dashboard van geperst gras (BMW i3) maken het recyclen een stuk makkelijker. Maar daar stopt het niet bij. In de toekomst vinden we steeds meer plantaardige producten terug in onze auto.

/

Van bitumen naar citumen

In Eindhoven presenteert de ontwerpster Aleksandra Gaca ‘Bloko’: een stof gemaakt met 3D-techniek. Het materiaal is biologisch, volledig geïsoleerd en zit erg lekker. Het complete interieur van de Renault Symbioz bestaat namelijk uit dit materiaal. Daarnaast bespeuren we in Eindhoven ook een nieuw type rubber, genaamd ‘citumen’. Dit materiaal bestaat uit gerecycled bitumen dat CO2-neutraal is en net zo sterk blijft als het origineel.

Materiaal van de toekomst

Plastic uit de zee

Naast stof en rubber zit er uiteraard ook erg veel kunststof in een auto. Denk maar aan alle knoppen, de middenconsole en zelfs het hele dashboard. Dat kunststof niet altijd makkelijk te verwerken is, bewijst de ‘Plastic Soup’ in alle oceanen wereldwijd. In Eindhoven staat echter een milieuvriendelijk alternatief voor dit chemische product. In Frankrijk werkt een team van wetenschappers aan het maken van kunststof met algen. De waterplant blijkt een perfect ingrediënt om plastic te creëren dat net zo sterk en duurzaam blijft als het oude plastic en voor honderd procent te recyclen is. Als het ook een drinkbeker kan zijn, waarom dan niet een knopje in je auto?

Materiaal van de toekomst

Le Mans van de toekomst

Het zijn niet alleen de materialen die blijven innoveren tijdens de Dutch Design Week. De Technische Universiteit van Eindhoven toont de Le Mans-racer van de toekomst. Een volledig elektrisch, hypermodern prototype dat in 2023 op Le Mans racen. De studenten ontwikkelen de accutechniek zo, dat de laadtijd beperkt blijft tot enkele seconden. Diverse lichtgewicht materialen en supergladde aerodynamica resulteren in een volbloed raceauto.

Materiaal van de toekomst

Meer dan 2.600 innovaties

Een servies van algenplastic of een citumen dakbedekking lijken misschien nog toekomstmuziek, maar vergis je niet. Je hele auto bestaat uit deze materialen. Tijdens de Dutch Design Week kun je kennismaken met meer dan 2.600 innovaties die realistischer zijn dan je verwacht. Nieuwsgierig geworden? Je kan nog tot 28 oktober terecht in Eindhoven!

Het bericht Plantaardige wol, fijnstof en algen in jouw toekomstige auto! verscheen eerst op ZERauto.nl.