Reportage: Masdar City, de stad van de toekomst?

Gepubliceerd op: 28 december 2018

Aanknopingspunten

Waarom Audi de elektrische e-tron in Masdar City onder de aandacht brengt? De auto is in de ogen van Audi slim, duurzaam, een voorbeeld voor de toekomst en een auto die in een CO2-neutrale fabriek in Brussel wordt gebouwd. Dat zijn stuk voor stuk mooie aanknopingspunten om de nieuwe Audi e-tron in het ‘CO2-neutrale’ Masdar City te presenteren.

Reportage: Masdar City, de stad van de toekomst? - Per Audi e-tron naar Masdar City

Aardolie

Masdar City ligt in de omgeving van Abu Dhabi en staat haaks op alles waar de Verenigde Arabische Emiraten groot door zijn geworden: aardolie. In Masdar City heerst een totaal andere vibe dan elders in het land waar je wat raar opkijkt als een auto geen V8 maar een armzalige zes- of vierlitter heeft. Dat vrijwel iedereen een V8 heeft is best logisch, want een litertje benzine kost er maar 0,60 eurocent! Maar dat terzijde.

Drie pilaren

In Masdar City draait alles om duurzaamheid, ondergebracht in drie pilaren: environmental sustainability, social sustainability en economic sustainability. “Met een duurzame omgeving doelen we op zaken als watergebruik en afval. We willen onze ecologische en CO2-voetafdruk zo laag mogelijk houden”, zegt Chris Wan, Head of Design Management van Masdar City in een interview met AutoRAI.nl/ZERauto.nl in Abu Dhabi.

Leefbare community

“Sociale duurzaamheid richt zich vooral op een leefbare community. We zorgen goed voor de mensen, onder meer door nieuwe ontwikkelingen die de leefbaarheid verbeteren. Tot slot is een financieel duurzame toekomst ook belangrijk. We willen vooral kosteneffectief investeren in een groene toekomst. Dat lijkt soms onmogelijk, maar het kan echt”, aldus Chris Wan.

‘Low carbon community’

Masdar City loopt wat betreft duurzame oplossingen voorop in de wereld en noemt zichzelf een ‘low carbon community’. Maar voorlopig is van een échte community nog niet echt sprake. “Masdar City is nog volop in ontwikkeling”, zegt Chris Wan.

Al haast uitgevoerde projecten

In totaal telt Masdar City elf bestaande al haast uitgevoerde projecten, te weten Masdar Institute of Science and Technology Phase 1 en Phase 2, Ryan International School, Siemens Middle East HQ, International Renewable Energy Agency (RENA) HQ, Incubator Building, Khazna Data Centers, Masdar 10Mw Solar Photovoltaic Plant en een District Cooling Plant.

Verder staan er nog vijftien andere projecten op de rol:

  • Oasis Residential Complex
  • Residential Building
  • Residential Complex
  • Chic Hotel Residence
  • Serviced Apartment
  • Community Mall
  • Masdar Visitor Centre
  • Gems School
  • Emirates College of Technology
  • Office Building
  • Accelerator Building
  • Office Complex Building
  • 2x Light Industrial Complex

Inwoners

“Het doel is dat er in de nabije toekomst 30.000 tot 40.000 mensen hier gaan wonen met een gelijk aantal mensen die hier gaan werken. Masdar City wordt een plek om te wonen, werken, spelen en leren”, stelt Wan.

Gemiddelde temperatuur

Een groot voordeel heeft Masdar City met het aantal zonuren. Zonnepanelen zijn in Verenigde Arabische Emiraten bijzonder effectief. Ook in de winter bedraagt de gemiddelde temperatuur nog altijd 27 graden en kleurt de hemel vrijwel altijd blauw. In de zomer is het er gemiddeld 40 tot 45 graden met pieken tot 50 graden Celsius. Je begrijpt: die zonnepanelen leveren bakken energie op. En dankzij die zonne-energie is in Masdar City vrijwel niemand aangewezen op ‘bruine’ energie.

Gigantische windtoren

De hoge temperaturen hebben grote invloed op de leefbaarheid. Maar door alle gebouwen slim te positioneren en straten slim te ontwerpen worden er heel veel schaduwplekken gecreëerd. “We experimenteren volop om de temperatuur in de stad te reguleren. In Masdar City staat bijvoorbeeld een gigantische windtoren die wind van boven naar beneden zuigt en voor afkoeling zorgt. Althans, dat is de bedoeling. Als het heel effectief is, volgen er meer. Als het niet werkt, dan is dit de laatste”, grapt Chris Wan.

Reportage: Masdar City, de stad van de toekomst? - Per Audi e-tron naar Masdar City

Autonoom

In de stad is ook een rol weggelegd voor de autonome auto. “We willen zoveel mogelijk loopruimte voor alle inwoners creëren en auto’s en andere voertuigen om die reden zoveel mogelijk mijden. Maar het moet natuurlijk wel mogelijk zijn om goederen lokaal te kunnen lossen. Hierin kunnen volledig elektrische voertuigen die autonoom rijden een rol gaan spelen”, zegt Chris Wan.

Kinderschoenen

Aan ambities geen gebrek dus, in Masdar City. Het is een stad met oog voor de toekomst. Een stad waar meer steden een voorbeeld aan kunnen nemen. Alles staat nog in de kinderschoenen maar het begin is gemaakt. En dat is misschien wel het belangrijkste. Saillant detail: Ferrari World Abu Dhabi ligt op korte afstand van Masdar City. Dus een pretpark ligt om de hoek.

Masdar City - Abu Dhabi

Het bericht Reportage: Masdar City, de stad van de toekomst? verscheen eerst op ZERauto.nl.