Zo bespaar je geld met snelladen op vakantie

Gepubliceerd op: 26 juni 2024
De zomer is officieel begonnen en dus is de kans groot dat jij de komende weken onze landsgrenzen gaat passeren met je elektrische auto. In dit artikel zetten we de verschillende tarieven van bekende snellaadstations voor je op een rijtje. 

Steeds meer aanbieders van snelladers hebben laadstations door heel Europa. Ga je bijvoorbeeld naar Frankrijk, Spanje of Italië, dan kun je onderweg steeds vaker bij dezelfde aanbieder laden. Denk daarbij aan Fastned en Ionity, maar ook aan Tesla. 

Abonnement bij snellaadaanbieder
Het is daarom slim om voor je reis even uit te zoeken welke laadstations er op je route liggen. Heb je de mogelijkheid om het grootste deel van je laadsessies bij dezelfde aanbieder te doen? Dan is het slim om een abonnement af te sluiten bij een van die aanbieders, dat je weer kunt opzeggen als je terug bent van je reis. Hieronder geven we je een overzicht met de prijzen en tarieven. 

Fastned
Laadstations in: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zwitserland en Italië
Abonnementskosten: €11,99 per maand (Gold Member)
Korting/tarief: 30% op het standaardtarief (€0,69 per kWh, in Frankrijk 25% korting op standaardtarief van €0,59 per kWh)
Meer informatie

Ionity
Laadstations door heel West-Europa, Polen, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Kroatië
Abonnementskosten: €5,99 (Passport Motion) of €11,99 (Passport Power) per maand, extra korting op eerste maand
Korting/tarief: €0,49 (Passport Motion) of €0,39 (Passport Power) per kWh in plaats van standaardtarief van €0,69 per kWh (in Nederland, maar per land verschillende prijzen)
Meer informatie

Tesla Superchargers
Laadstations door heel Europa, toegankelijk met elke elektrische auto via de Tesla-app
Abonnementskosten: €9,99 per maand
Korting/tarief: verschillen per land, tussen 23 en 37% korting (groter verschil tijdens piekuren, tarieven voor niet-abonnees variëren van €0,30 tot €0,65 per kWh)
Meer informatie

EnbW
Laadstations in Duitsland
Abonnementskosten: €5,99 (Laadtarief M) of €17,99 (Laadtarief L) per maand en incl. laadpas
Korting/tarief: €0,49 (Laadtarief M) of 0,39 (Laadtarief L) per maand i.p.v. reguliere tarief van €0,59 per kWh
Meer informatie

Allego
Laadstations in West-Europa en Scandinavië
Abonnementskosten: geen
Korting/tarief: geen korting op regulier geldende tarieven, wel verschillen tussen snelladen en ultra snelladen
Meer informatie

Uiteraard zijn er nog meer aanbieders van snellaadstations in Europa en hanteren verschillende partijen verschillende prijzen voor een kWh. Kijk daarom voor je reis of je langs andere laadstations komt die interessante prijzen hanteren. Met bovenstaand hopen we je in ieder geval een eind op weg te helpen. 

Je route plannen
Zoek je naar handige manieren om je route te plannen, kijk dan eens naar A Better Route Planner of Chargemap. In deze apps kun je niet alleen aangeven waar je naartoe wilt rijden, je vult ook het type auto dat je rijdt in. Ook heb je de mogelijkheid om aan te geven met welke accucapaciteit je aan wilt komen op je bestemming. Beide apps geven je dan een reisadvies met geschikte laadstations. 

A Better Route Planner
Chargemap

Combinatie tussen pas en paal
Op zoek naar meer informatie over deze onderwerpen? Kijk dan eens op de website van LaadpasTop10, om meer te weten te komen over de tarieven die je betaalt wanneer je een specifieke laadpas gebruikt. 

Maarten Hachmang maakte onlangs een interessante vergelijking tussen de prijzen van Ionity en Tesla. Twijfel je om een abonnement bij een van deze partijen af te sluiten, lees dan zijn verhaal via deze link. Felix Hamer deelt daarnaast ook geregeld interessante informatie rondom snellaadlocaties in Europa en bijbehorende prijzen op zijn website