Ambassadeur Jeroen: "Ik vind de techniek heel erg leuk"

We spreken met Jeroen Klaver, die al sinds 2020 elektrisch rijdt en al geruime tijd actief is bij de VER als ambassadeur. Waarom is hij vrijwilliger, en wat vindt hij zo leuk aan elektrisch rijden? 
Wanneer ben je elektrisch gaan rijden, en waarom?
Dat was drie jaar geleden, toen ik een Kia e-Niro koos als nieuwe lease-auto. Dat had meerdere redenen. Het paste goed bij de groene uitstraling van het bedrijf waar ik destijds werkte. Sowieso vond ik het een goed idee voor het milieu. En een elektrische auto rijdt gewoon heerlijk. Ik ben ook actief in de wereld van elektronica en vind de techniek van een elektrische auto ook heel erg leuk en interessant. 

Wat vind je precies interessant aan elektrische auto's?
Inmiddels rijd ik in een Kia EV6 en die heeft V2L-technologie aan boord, maar thuis heb ik een aparte omzetter geïnstalleerd zodat ik de auto als thuisbatterij kan gebruiken. Toch zitten daar nog heel wat haken en ogen aan. Bij zo'n V2G-installatie heb je bijvoorbeeld te maken met een energieverlies van zo'n 10%. Als die technologie straks op grote schaal gebruikt gaat worden, wie betaalt dan bijvoorbeeld voor die verliezen? Interessant, en ik vind het gewoon heel leuk om me in die techniek te verdiepen. 
Wat was je eerste elektrische auto? 
Een Kia e-Niro.

In welke EV rijd je nu?
Een rode Kia EV6.

Wat is je droomauto?
Dan kom ik weer bij de EV6 uit. Dat is echt de beste auto die ik ooit heb gehad. Hij is stil, soepel, krachtig, ziet er mooi uit, en je kunt er een heel eind mee rijden. 

Wat is je mooiste EV-herinnering?
Ik denk dat we die dit jaar gaan maken, want we gaan met de auto naar Zweden. We hebben helemaal geen laadstress, maar het is nog wel een beetje een gedoe met die pasjes. Maar goed, dat nemen we gewoon mee in ons avontuur. We hebben er heel veel zin in!

Wat is voor jou een opmerkelijke EV-herinnering?
Met mijn vorige auto heb ik eens gehad dat ik een tijd niet DC-, maar alleen AC-kon laden. En later kon ik een tijd juist alleen maar DC-laden! Maar goed, dat zijn kleine dingetjes die bij nieuwe techniek horen. Het belangrijkste was dát ik kon laden, dus erg was het allemaal niet. 
Waarom ben je ambassadeur bij de VER geworden?
Ik zag lang geleden eens een oproep op Facebook, waarin werd gevraagd om vrijwilligers die konden helpen bij evenementen. Dat leek me wel wat, dus toen heb ik me opgegeven. Ik had namelijk direct het gevoel dat het bij me zou passen. Ik vind het heel leuk om mensen enthousiast te maken voor de overstap naar een elektrische auto, ook als ze er nog weinig over weten. Om ze te vertellen over de voordelen, de praktische zaken, en hun onzekerheden weg te nemen.

Wat heb je zelf aan het ambassadeurschap?
Je komt met allerlei mensen in contact en je kunt met elkaar sparren over elektrisch rijden. Je leert er dus zelf ook heel veel van, want je deelt een hoop kennis met elkaar. En natuurlijk ontmoet je ook nieuwe mensen, dat is goed voor je netwerk. 

Wat zou je zeggen tegen mensen die twijfelen om ambassadeur bij de VER te worden?
Het is heel gezellig, laagdrempelig en ongedwongen. En je kunt helemaal zelf bepalen hoe je een bijdrage levert. Belangrijk is dat de kwaliteiten van mensen maximaal worden ingezet, want het ambassadeurschap moet bij je passen. Dat kan ook bij de VER, want je kunt zelf beslissen wat je wilt doen.