Audi Skysphere heeft verlengbare wielbasis

Gepubliceerd op: 11 augustus 2021

Genieten en ontspannen

Die focus is mogelijk doordat een elektrische aandrijflijn compactere elementen heeft dan een traditionele variant en doordat alle sphere-modellen geschikt zijn voor level 4 autonoom rijden. Genieten en ontspannen tijdens een rit komen daarmee centraal te staan. De Grand Touring-modus staat daarbij voor maximaal comfort, maar ook voor het genieten van nieuwe diensten.

Zo is voor elke rit qua route een prachtig binnendoor-alternatief samen te stellen. Ook is het mogelijk om on-board streamingfuncties te linken aan de muziek- en videoproviders die thuis worden gebruikt.

Volgende stappen

Audi denkt ook al na over volgende stappen, zoals het doen van gepersonaliseerde aanbiedingen op het gebied van bijvoorbeeld concerten en culturele en sportieve evenementen. Zo wordt een ‘sphere’ van Audi ook een platform voor ervaringen die verder gaan dan de rijbeleving alleen.

Elektrisch aangedreven roadster

De Audi Skysphere beleeft zijn debuut tijdens de Car Week in Monterey. De Skysphere is een elektrisch aangedreven roadster. Zijn lijnvoering zet de toon voor het Audi-design van de toekomst. Bovenal toont Audi met dit studiemodel zijn visie op het luxesegment van morgen. Daarbij wordt het interieur een interactieve ruimte en maakt het flexibele platform het mogelijk om de auto op verschillende manieren te beleven.

Grand Tourer en sportauto ineen

De Audi Skysphere, ontwikkeld in de Audi Design Studio in Malibu, maakt twee verschillende rijbelevingen mogelijk. Hij is in te zetten als comfortabele Grand Tourer en als sportauto. Het geheim zit hem in de variabele wielbasis. Een geavanceerd systeem maakt het mogelijk om die wielbasis en daarmee de lengte van de auto zelf met 250 mm te verlengen. Om een idee te geven: de korte wielbasis is vergelijkbaar met die van een Audi RS 5 en de lange met de wielbasis van een Audi A8 L.

Sports-modus
In ‘Sports’ modus maakt de Audi Skysphere gebruik van de korte wielbasis (totale wagenlengte 4,94 meter). De bestuurder is volledig in control dankzij de ergonomische cockpit. Belangrijke functies zijn daarbij via grote touchscreens te bedienen.

Grand Touring-modus
In ‘Grand Touring’-modus wordt de wielbasis met 250 mm verlengd en komt de totale lengte van de Skysphere op 5,19 meter. Tegelijkertijd verdwijnen de pedalen en het stuurwiel, waardoor inzittenden van een nog ruimtelijker interieur kunnen genieten. In deze modus rijdt de skysphere autonoom (Level 4). Dat betekent dat er geen ingrepen van de bestuurder nodig zijn.

Open lucht

Tijdens de rit kunnen de inzittenden in de open lucht relaxen en gebruikmaken van het soundsystem en van alle internetfuncties die de concept car biedt. Zo is het mogelijk om films te kijken of deel te nemen aan videoconferenties. De Art Deco-stijl en het ontbreken van bedieningsknoppen dragen ook bij aan de unieke interieursfeer. De positie van de stoelen is variabel. Zo kunnen inzittenden First Class-bewegingsvrijheid en beenruimte ervaren. Ook de gebruikte materialen zijn toekomstwijzend. Zo zijn in het interieur duurzame microvezels, synthetisch imitatieleder en duurzaam geproduceerde natuurlijke materialen als eucalyptushout verwerkt.

Horch 853

Het design van de Audi Skysphere is geïnspireerd op de Horch 853, een indrukwekkende roadster die in de jaren ’30 van de vorige eeuw de toon zette op het gebied van luxe. Beide open auto’s hebben een lange motorkap en een relatief compact passagierscompartiment met elkaar gemeen.

De inzittenden krijgen toegang tot het interieur via ‘tegengesteld’ openende deuren. De proporties van de Horch en de Audi concept car verschillen vooral doordat de Skysphere aanzienlijk lager (1,23 meter in Sports modus tegen 1,77 meter voor de Horch) en breder is (2,00 meter tegen 1,85 meter). De achterzijde van de Skysphere springt in het oog doordat hij stijlkenmerken van een speedster en een shooting brake combineert.

Bijzondere lichtanimaties

Daarbij beschikt de Skysphere over de herkenbare Audi singleframe grille en zowel aan de voor- als achterzijde zorgen geavanceerde LED-oppervlakken voor een optimale lichtopbrengst én voor bijzondere lichtanimaties. De signatuur daarvan verandert als de Skysphere overschakelt van Sports- naar Grand Touring-modus en omgekeerd. En profil vallen de ‘tuimelpanelen’ op. Deze designelementen bewegen mee als de wielbasis van de Skysphere verandert.

Onder de lange motorkap van de Audi Skysphere bevinden zich uitsluitend elektrische componenten, terwijl de Horch over een vijfliter achtcilinder verbrandingsmotor beschikte. De Skysphere heeft een grote bagageruimte, die bijvoorbeeld plaats biedt aan twee speciaal voor dit model ontworpen golftassen. Achter de inzittenden is plaats voor twee weekendtassen, die eveneens speciaal voor de Skysphere zijn ontworpen.

Elektrische power

De Audi Skysphere heeft een elektromotor op de achteras. In combinatie met het relatief lage totaalgewicht van 1.800 kg maakt de 465 kW/620 pk sterke motor (maximaal koppel 750 Nm) een acceleratie van 0-100 km/u in vier seconden mogelijk. Het dynamische karakter in Sports-modus is te danken aan de achterwielaandrijving in combinatie met de gewichtsverdeling van 40/60 (V/A).

De meeste batterijen van het 80 kWh accupakket bevinden zich achter het passagierscompartiment, maar er zijn ook modules in de ‘tunnel’ tussen de stoelen geplaatst. Deze opstelling draagt bij aan een laag zwaartepunt een daarmee aan een sportief en stabiel weggedrag. De maximale actieradius bedraagt naar verwachting ruim 500 km.

Steer-by-wire

De Audi Skysphere heeft een steer-by-wire stuursysteem. Mede door het ontbreken van mechanische verbindingen is de stuuroverbrenging volledig variabel. Zo kan de bestuurder zelf het stuurgevoel instellen: van comfortabel licht bij het inparkeren tot uitermate direct bij sportief gebruik. Samen met de achterwielbesturing draagt dit systeem bovendien bij aan het realiseren van een zeer korte draaicirkel.

Ook het adaptieve luchtveringsysteem met drie luchtkamers staat voor een grote bandbreedte van comfort tot sportiviteit. Bij hogere snelheden verlaagt de luchtvering de carrosserie automatisch met 10 mm. Dit verbetert de stroomlijn en dat betaalt zich uit in extra reikwijdte. Het actieve onderstel is in staat om elk wiel individueel aan te sturen om oneffenheden in het wegdek perfect op te vangen. De Skysphere heeft gestroomlijnde 23-inch lichtmetalen velgen.

Het bericht Audi Skysphere heeft verlengbare wielbasis verscheen eerst op ZERauto.nl.