Autotest – Audi e-tron GT (2022)

Gepubliceerd op: 04 augustus 2021

Audi e-tron

Audi breidt zijn elektrische aanbod in rap tempo verder uit. Maar hoe zat het nou ook alweer met Audi en het E-tron label? Dat is namelijk een beetje een verwarrend verhaal geworden. Het zit zo, in 2013 plakte Audi voor het eerst een e-tron embleem op een model: de A3 Sportback E-tron, een plug-in hybride die zo’n 50 kilometer elektrische kan rijden.

Maar inmiddels gebruikt Audi het label alleen nog voor volledig elektrische modellen. Bijvoorbeeld de Audi e-tron en de Audi Q4 e-tron, twee volledig elektrische SUV’s. En nu is er dus de Audi e-tron GT, een elektrische sportsedan.

GT & RS

De e-tron GT is er in twee smaakjes: De GT en de RS. De RS e-tron heeft 646 pk en is het sterkste productiemodel van Audi ooit. Dat vermogen heb je overigens alleen tijdens launch control, en slechts voor een paar seconden. 600 pk heb je altijd tot je beschikking.

De e-tron GT die wij testen heeft ook een elektromotor op de voor- en achteras en het totale systeemvermogen komt uit op 476 pk. Tijdens launch control beschik je over 530 pk en schiet je in 4,1 seconden naar 100 km/u. De RS doet dat in 3,3 seconden.

Laadsnelheid

De opvallende vijfzitter is dus enorm rap. En hij kan nog iets heel snel: laden. Bij de juiste snellader kun je het 93 kWh accupakket met 270 kW laden. Binnen vijf minuten zit er dan weer 100 kilometer extra actieradius in het accupakket en binnen 23 minuten vul je het pakket van 0 tot 80%.

De e-tron GT is dus zeer geschikt voor lange trips, ook buiten de landsgrenzen. Alleen moet je nog wel even de juiste laadpalen vinden, maar daar wordt in heel Europa aan gewerkt. Een vol accupakket geeft een actieradius van 487 kilometer. In de praktijk moet je aan zo’n 350-400 kilometer denken, zeker als je een beetje vlotte rijstijl hebt. En daar nodigt de Audi wel voor uit.

Sublieme wegligging

Hij heeft namelijk een sublieme wegligging. Het forse accupakket zorgt voor een laag zwaartepunt, waardoor je het vermogen goed op de weg krijgt. Vierwielaandrijving en gigantische 21-inch wielen helpen hier ook bij. Het grote rubberoppervlak zorgt wel voor wat afrolgeluid, wat extra opvalt dankzij de stille aandrijflijn. 19-ich wielen zijn standaard overigens.

Afrolgeluid of niet, je kunt in ieder geval haaks door de bocht met deze sportcoupé. Onderstuur lijkt niet in het woordenboek van de E-tron voor te komen, en dat ondanks zijn stevige gewicht van 2250 kilo.

Heel verrast zijn we niet door zijn rijeigenschappen, want onderhuids is de e-tron GT een Porsche Taycan. Maar alleen de noodreparatieset onder de motorkap, waar met grote letters Porsche opstaat, zal je daar aan herinneren.

Tatical green

Het exterieur van de e-tron GT heeft weinig met de Taycan te maken. Oke, het is ook een sportcoupe, maar je ziet vanaf een kilometer afstand dat er een Audi aankomt. De opvallend neuspartij – inclusief herkenbare single frame-grille – zit vol met details. Een elektrische auto heeft geen traditionele grille nodig, dus hebben de Audi-ontwerpers extra hun best moeten doen om het herkenbare familiegezicht te integreren.

De kleur van onze persauto heet Tactical Green en ziet er in het juiste licht (veel zon) waanzinnig uit. In de schaduw lijkt het haast bruin en zijn we blij als de zon weer achter de wolken verschijnt. Het zorgt er in ieder geval voor dat iedereen twee keer zijn hoofd omdraait als we voorbij rijden. De eerste keer om te kijken welke nieuwe sportauto voorbij rijdt, en de tweede keer om de kleur te ontcijferen.

Praktisch

De e-tron biedt ruimte aan vijf personen en redelijk wat bagage. Onder de motorkap kun je een flinke weekendtas kwijt of je laadkabels en achterin is er 405 liter bagageruimte. Je moet het niet vergelijken met een A6 of A8, maar voor een sportsedan is het prima.

Op de achterbank zit je als passagier best goed, maar het blijft een sportcoupé. Langere mensen kunnen dus beter voorin plaatsnemen, maar tot 1.80 meter zit je er prima. Er is zelfs voldoende knie- en beenruimte, omdat er wat extra ruimte in de bodem is gemaakt waar passagiers hun voeten kunnen laten.

Knoppen zijn terug

Het interieur is ook typisch Audi: futuristisch en vol met strakke lijnen en schermen. De kwaliteit van de materialen is dik in orde, maar er valt ons iets op: er zijn fysieke knoppen aanwezig. En niet één of twee, maar hele rijen met knoppen!

Dat verwacht je niet in de meest futuristische Audi ooit. Maar het blijkt een reden te hebben. Volgens Audi moet je in een sportauto direct een aantal zaken – zoals de klimaatcontrole of audiobediening – kunnen aanpassen zonder dat je je ogen van de weg moet halen. Daar hebben ze natuurlijk volkomen gelijk in en we zijn blij dat er weer een aantal knoppen terug zijn in een Audi. Van ons mag dat voortaan ook weer in de minder sportieve modellen.

Prijs Audi e-tron GT

Voor de RS e-tron GT betaal je minimaal 148.455 euro. De Audi e-tron GT die wij hebben getest is er vanaf 106.435 euro. Onze testauto zit vol met opties, waardoor het prijskaartje is opgelopen tot 140.954 euro. Wil je weten welke opties dat allemaal zijn en wil je zien hoe de e-tron GT rijdt? Bekijk dan snel onze rijtest-video:

 

 

 

 

 

 

Het bericht Autotest – Audi e-tron GT (2022) verscheen eerst op ZERauto.nl.