De VER rijdt dit jaar in één ruk door heel Europa

Gepubliceerd op: 16 januari 2024
Dat elektrische auto's gemakkelijk grote afstanden kunnen rijden, weten we al lang. Toch staan we dit jaar voor een enorme uitdaging. 

De VER doet namelijk mee aan de Cape to Cape Electric Challenge met een hagelnieuwe door KIA Nederland gesponsorde Kia EV9, de challenge wordt georganiseerd door Rallywereld.nl. Tijdens de challenge rijden de equipes ruim 6000 kilometer, van de Noordkaap in Noorwegen naar Punta Tarifa in Spanje. Daarbij is het van enorm belang dat ze slimme routes plannen, juiste berekeningen maken en een enorm doorzettingsvermogen hebben. 

Drie personen
Elk team bestaat uit drie personen, zodat er iemand kan rijden, iemand kan kaartlezen en iemand kan slapen. De Cape to Cape Electric Challenge kent namelijk geen overnachtingen: de equipes rijden in één stuk door. Naar verwachting wint de equipe die zo'n 72 uur nodig heeft om de afstand te rijden. Belangrijk: elk team moet zich aan de geldende verkeers- en snelheidsregels houden. Wie dat niet doet, krijgt strafpunten of wordt gediskwalificeerd. 


De winnaar heeft ook direct een wereldrecord in handen, want nog niet eerder werd er een officiële rally gereden met elektrische auto's van Noord- naar Zuid-Europa. Er is wel een wereldrecord 'Cape to Cape': die staat op 55.41 uur en is met een brandstofauto gereden. De afstand bedroeg 5800 kilometer, waardoor de gemiddelde snelheid op een flinke 104 km/h uitkwam. 

Eigen route
Mooi aan deze challenge is dat de equipes zelf hun route mogen uitstippelen. Waar kun je het beste laden? Welke route is het gunstigst voor jouw EV? Het moge duidelijk zijn: de voorbereidingen en executie van de gemaakte plannen spelen een belangrijke rol, terwijl de teams ook voorbereid moeten zijn op onverwachte wendingen tijdens de reis. 

Meer informatie over de Cape to Cape Electric Challenge vind je op deze pagina, waar je je ook kunt inschrijven.