Dit is het nieuwe autonoom rijden volgens Mercedes-Benz

Gepubliceerd op: 11 september 2018

On-demand

Het revolutionaire concept gaat verder dan de bestaande ideeën over autonome voertuigen. Met Vision Urbanetic kunnen mensen én goederen in binnensteden on-demand, duurzaam en efficiënt worden vervoerd. Omdat het voertuig werkt met een emissievrije aandrijflijn is het perfect voor steden en gebieden waar milieueisen van toepassing zijn. Het is het antwoord op de huidige vraagstukken binnen stedelijke mobiliteit: de Vision Urbanetic ontlast de infrastructuur en verbetert daarmee de kwaliteit van het leven in de stad.

Zelflerend

Hoe de Vision Urbanetic dat doet? Het concept is gebaseerd op een intelligente IT-infrastructuur die in realtime vraag en aanbod in stedelijke gebieden analyseert. Zo kan de route worden gepland op basis van de huidige verkeerssituatie. Het systeem is zelflerend en anticipeert daarop. Het kijkt bijvoorbeeld waar groepen mensen zich verzamelen en stuurt daar dan meer voertuigen naartoe. De voertuigen zelf zijn gebaseerd op een zelfrijdend, elektrisch platform dat kan worden uitgerust met gemakkelijk verwisselbare carrosserieën. Als ‘people mover’ biedt het studiemodel plaats aan maximaal twaalf passagiers waarvan er acht kunnen zitten en vier moeten staan. Omdat de Vision Urbanetic autonoom rijdt, is er geen ruimte nodig voor een bestuurder. De passagiers krijgen informatie over bijvoorbeeld de route via een 360 graden display in het plafond. Futuristisch, toch?

Mercedes-Benz Vision URBANETIC

24/7 rijden

Naast de ‘people mover’ komt er ook een vrachtmodule, die groot genoeg is voor tien EPAL-pallets en een laadvolume van 10 m3 heeft. Volgens Mercedes-Benz biedt de Vision Urbanetic de oplossing als het gaat om het huidige gebrek aan chauffeurs, want het is mogelijk om de Vision Urbanetic te voorzien van een volledig geautomatiseerd vrachtsysteem. Daarnaast houdt het de bedrijfskosten relatief laag: met uitzondering van het opladen van de batterij en onderhoudswerkzaamheden kunnen de voertuigen 24/7 en 365 dagen per jaar worden gebruikt.

Veiligheid voorop

Uiteraard is er ook aan de veiligheid gedacht. Camera’s en sensoren controleren de omgeving continue en aan de voorkant van het voertuig bevindt zich een groot scherm dat voetgangers laat weten dat ze opgemerkt zijn. Op de flanken zijn honderden kleine lichtunits geplaatst. De stuur-, rem- en acceleratiefuncties worden voor de veiligheid meervoudig uitgevoerd.

Het bericht Dit is het nieuwe autonoom rijden volgens Mercedes-Benz verscheen eerst op ZERauto.nl.