Enorm verschil in laadtarieven: de VER vertelt

Gepubliceerd op: 21 juni 2023
Je kunt enorm veel geld besparen met het opladen van je elektrische auto aan een publiek laadpunt. Hoe? Door een gemeente te kiezen met een lage gemiddelde laadprijs. Die laadprijzen verschillen per gemeente in Nederland namelijk enorm, zo bleek onlangs uit een analyse van Independer. Reden voor RTL Nieuws om contact op te nemen met de VER, om die verschillen te duiden.

Want die verschillen zijn erg groot. Per gemeente kan het verschil oplopen tot maar liefst 0,35 euro per kWh. Zo betaal je op Terschelling gemiddeld 0,60 euro per kWh, terwijl de prijs in het Overijsselse Losser gemiddeld 0,25 euro per kWh bedraagt. Het prijsverschil voor een volle accu van 60 kWh bedraagt dan zomaar 21 euro.

Prijs is van veel factoren afhankelijk
Hoe dat kan? In principe kan elke laadpaalaanbieder zelf zijn prijs bepalen, afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt. Prijzen kunnen ook enorm verschillen door het feit dat er meerdere partijen betrokken zijn bij een laadpaal. Want de laadpaalaanbieder heeft een contract afgesloten met een stroomaanbieder, terwijl ook de netbeheerder verbonden is aan een bepaalde laadpaal. Maar daarnaast moeten er ook kosten voor onderhoud worden meegenomen, en moeten een aantal partijen ook nog iets van hun investeringen terugverdienen.

Desondanks is dat geen reden voor de enorme verschillen die Independer waarneemt, want er is simpelweg een aantal partijen dat enorm veel geld verdient aan de grote prijsverschillen voor wat betreft publiek laden. Volgens de Vereniging Elektrische Rijders kan dat probleem op een aantal manieren worden opgelost. 

 • Ontwikkel een applicatie
Een van de manieren waarop dit probleem kan worden aangepakt, is door een universele applicatie te ontwikkelen waarop eindgebruikers gemakkelijk kunnen zien welk tarief ze bij welke paal betalen. Daarin moet dan ook duidelijk zijn welk effect het gebruik van een specifieke pas heeft op de kWh-prijs bij een laadpaal. Zijn de prijzen transparant en is het voor de consument makkelijk te achterhalen welke prijs hij of zij met welke pas betaalt? Dan zullen de prijzen voor laden bij publieke laadpalen snel naar elkaar toegroeien. Aanbieders die veel te hoge prijzen hanteert, zullen daardoor immers marktaandeel verliezen. 
 • Overheid moet prijzen reguleren
De overheid verschuilt zich nu achter het vrijemarkt-principe, maar kan volgens de VER meer doen om de enorme prijsverschillen aan te pakken. Zo kan de overheid ervoor kiezen om strengere regels voor laadprijzen te maken. Laadpasaanbieders mogen dan enkel tarieven hanteren die maximaal een aantal procent afwijken van het tarief dat de laadpaalexploitant vraagt. Dan zullen de prijzen ook niet sterk van elkaar verschillen en maakt het, op een paar euro per laadbeurt na, niet meer uit waar je in Nederland je auto oplaadt. 

Die twee punten adresseerden we onlangs ook bij RTL Z en RTL Nieuws, dat de Vereniging Elektrische Rijders vroeg om duiding te geven bij het nieuws van Independer. Hieronder vind je in welke gemeenten je in Nederland het meest, en het minst betaalt voor een kWh stroom bij een publiek laadpunt.

Duurste gemeenten
 1. Terschelling (Friesland), gemiddeld €0,60 per kWh
 2. Utrecht (Utrecht), gemiddeld €0,59 per kWh
 3. Súdwest-Fryslân, (Friesland), gemiddeld €0,57 per kWh
 4. Woudenberg (Utrecht), gemiddeld €0,56 per kWh
 5. Wijk bij Duurstede (Utrecht), gemiddeld €0,56 per kWh
 6. Borger-Odoorn (Drenthe), gemiddeld €0,53 per kWh
 7. Eemsdelta (Groningen), gemiddeld €0,52 per kWh
 8. De Bilt (Utrecht), gemiddeld €0,52 per kWh
 9. Texel (Noord-Holland), gemiddeld €0,52 per kWh
 10. Blaricum (Noord-Holland), gemiddeld €0,52 per kWh
Goedkoopste gemeenten
 1. Losser (Overijssel), gemiddeld €0,25 per kWh
 2. Staphorst (Overijssel), gemiddeld €0,25 per kWh
 3. West Maas en Waal (Gelderland), gemiddeld €0,25 per kWh
 4. Hof van Twente (Overijssel), gemiddeld €0,26 per kWh
 5. Tiel (Gelderland), gemiddeld €0,26 per kWh
 6. Olst-Wijhe (Overijssel), gemiddeld €0,26 per kWh
 7. Westervoort (Gelderland), gemiddeld €0,26 per kWh
 8. Overbetuwe (Gelderland), gemiddeld €0,26 per kWh
 9. Maasdriel (Gelderland), gemiddeld €0,26 per kWh
 10. Rheden (Gelderland), gemiddeld €0,26 per kWh
Wil je meer lezen over de verschillende tarieven, doe dat dan via het artikel van Independer