Zeven lessen uit de EV Summit in Oslo

Gepubliceerd op: 23 mei 2023
Begin mei vond de EV Summit plaats in Oslo, waar experts en enthousiaste elektrische rijders bijeenkwamen om de nieuwste ontwikkelingen en uitdagingen in de wereld van elektrisch rijden te bespreken. Deze conferentie bood inzichten en inspiratie voor de toekomst van elektrische mobiliteit. Hier zijn zeven belangrijke lessen die we hebben geleerd:
  1. Subsidies in Noorwegen worden teruggedraaid: hoewel Noorwegen bekend staat als een pionier op het gebied van elektrisch rijden, worden er ook daar veranderingen doorgevoerd. Zo is er nu BTW van toepassing op EV's met een waarde boven de 50.000 euro. Bovendien worden de motorrijtuigenbelasting en tolwegen ook duurder voor EV's. Hoewel deze veranderingen een uitdaging kunnen vormen, blijven elektrische voertuigen nog steeds financieel aantrekkelijk.
  2. De energietransitie is van groot belang: volgens John Podesta, adviseur van Joe Biden voor schone energie-innovatie, is de energietransitie 'diepgaander dan het internet'. Deze uitspraak benadrukt de enorme impact die de overgang naar duurzame energiebronnen zal hebben op onze samenleving en economie.
  3. Europa moet een eigen batterij-industrie opbouwen: het is van cruciaal belang dat Europa niet langer afhankelijk is van regimes waar het onafhankelijk van wil zijn voor batterijen. Door een sterke batterij-industrie op te bouwen, kan Europa de controle krijgen over zijn eigen toekomst op het gebied van elektrische mobiliteit.
  4. Hyundai stopt met de verkoop van brandstofauto's in Noorwegen: een opvallende aankondiging tijdens de EV Summit was dat Hyundai heeft besloten geen brandstofauto's meer te verkopen in Noorwegen. Dit is een duidelijk signaal dat automakers steeds meer focussen op elektrische voertuigen en de fossiele brandstofmarkt verlaten.
  5. Fisker lanceert nieuwe auto met zonnepanelen in Noorwegen: Fisker, een bekende speler in de auto-industrie, introduceert een nieuwe auto met zonnepanelen op de Noorse markt, die Ocean heet. Dit toont de voortdurende innovatie en de integratie van duurzame technologieën in elektrische voertuigen.
  6. Alle veerboten in Oslo zijn elektrisch: Noorwegen staat bekend om zijn voortrekkersrol op het gebied van elektrische mobiliteit, en het is dan ook geen verrassing dat alle veerboten in Oslo volledig elektrisch zijn. Dit is een belangrijke mijlpaal in de transitie naar schone en duurzame transportoplossingen, en het illustreert de inzet van Noorwegen voor een groenere toekomst.
  7. Slim laden en V2X-technologie: tijdens de EV Summit werd benadrukt dat het essentieel is om slim laden beter te communiceren naar elektrische rijders. Slim laden is een middel om het energienet te ontlasten en kan vanaf morgen al worden toegepast. Het is belangrijk om de voordelen ervan duidelijk en begrijpelijk over te brengen aan de EV-rijders. Hoewel V2X-technologie (Vehicle-to-Everything) ook interessant is, kan het afleidend werken. Daarom is het verstandig om de focus te leggen op het versterken en vereenvoudigen van het verhaal rondom slim laden.
De EV Summit in Oslo heeft ons waardevolle inzichten gegeven in de huidige stand van zaken en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van elektrische mobiliteit. Het is duidelijk dat subsidies veranderen, maar elektrische voertuigen blijven aantrekkelijk. Het belang van een ledenwinkel met groene en duurzame aanbiedingen werd benadrukt, evenals de noodzaak van een succesvolle energietransitie. Europa moet zijn eigen batterij-industrie opbouwen en automakers zoals Hyundai richten zich steeds meer op elektrische voertuigen. Nieuwe innovaties, zoals zonnepaneelauto's en elektrische veerboten, laten zien dat de technologie voortdurend evolueert. Slim laden en de communicatie daarvan naar EV-rijders is van groot belang, terwijl V2X-technologie zorgvuldig moet worden overwogen. Met deze belangrijke lessen in gedachten kunnen we ons blijven inzetten voor een duurzame toekomst van elektrische mobiliteit.