Moet ik wegenbelasting betalen voor een elektrische auto?

Gepubliceerd op: 25 april 2022

De wegenbelasting – door de belastingdienst ook wel motorrijtuigenbelasting (MRB) genoemd – wordt in rekening gebracht zodra een auto van jonger dan 40 jaar oud op naam van een privépersoon of bedrijf wordt gezet.

De hoogte van de wegenbelasting is gebaseerd op het type voertuig, het type brandstof, het gewicht van de auto en de provincie waar de eigenaar van de auto staat ingeschreven. Je kunt zelf kiezen of je de wegenbelasting per maand, per kwartaal of per jaar betaalt.

Wegenbelasting elektrische auto

De overheid zo veel mogelijk mensen aansporen om hun benzine- of dieselauto weg te doen en over te stappen naar een milieuvriendelijke elektrische auto. Om de overstap extra aantrekkelijk te maken, hoef je voor een elektrische auto (of een waterstofauto) geen wegenbelasting te betalen.

Maar let op: dit duurt niet lang meer. De vrijstelling van wegenbelasting voor elektrische auto’s duurt nog tot eind 2024, daarna wordt de vrijstelling afgebouwd.

Vanaf 1 januari 2025 betaal je een kwart van het normale tarief en vanaf 2026 krijg je helemaal geen korting meer. Dan betaal je het volledige MRB-tarief voor een elektrische auto. Zoals het ernaar uitziet, worden de MRB-tarieven van elektrische auto’s gelijk getrokken met die van een benzineauto’s.

LEES OOK: Welke belastingvoordelen zijn er voor elektrische auto’s?

Wegenbelasting hybride en plug-in hybride

Voor hybride auto’s en plug-in hybrides gelden geen afwijkende tarieven voor de wegenbelasting. Je krijgt wel 50% korting op de wegenbelasting als de auto tussen de 1 en 50 gram CO2/km uitstoot. In de praktijk zijn dat alleen plug-in hybrides.

Die 50% korting geldt nog tot eind 2024. Met ingang van 2025 daalt die korting naar 25% en vanaf 2026 betaal je het volledige MRB-tarief.

Wegenbelasting hybride en plug-in hybride bestelauto

Voor een hybride en plug-in hybride bestelauto gelden wel afwijkende regels met betrekking tot de wegenbelasting. Bij de berekening van de wegenbelasting wordt het voertuiggewicht met 125 kg verminderd, waardoor de bestelauto in een lagere gewichtsklasse valt en je dus minder wegenbelasting betaalt. Op deze manier wordt het hogere gewicht vanwege het zware hybridesysteem gecompenseerd.

Het bericht Moet ik wegenbelasting betalen voor een elektrische auto? verscheen eerst op ZERauto.nl.