Onderzoek naar ervaringen met openbaar laden

Gepubliceerd op: 11 januari 2022
Al enige tijd werkt NKL aan het project Laden Zonder Verrassingen. Hiermee zetten we in op meer gebruiksvriendelijkheid voor de EV-rijder om op die manier het vertrouwen in elektrisch rijden te vergroten. Om de huidige stand van zaken rondom die gebruiksvriendelijkheid te toetsen hebben we, samen met de Vereniging Elektrische Rijders (VER), opdracht gegeven om onderzoek te doen naar ervaringen met het openbaar laden van elektrische auto's. Meedoen kan via https://www.evrijders.nl/laadervaringen2022.

Het merendeel van de huidige en toekomstige EV-rijders maakt gebruik van het openbare laadnetwerk. NKL en de VER willen graag horen wat er volgens elektrische rijders goed gaat of beter kan tijdens het laden bij een openbaar laadpunt. Tot en met 13 februari doen we onderzoek naar zowel de positieve als negatieve ervaringen van elektrische rijders tijdens het laden van hun auto. We vragen elektrische rijders om in deze periode meldingen te doen van al hun laadsessies bij openbare laadpunten. Op deze manier meten we de stand van zaken vanuit het perspectief van de gebruiker en weten we welke onderwerpen de aandacht verdienen.

Basis voor verbetering

"Inzicht in de ervaringen van de elektrische rijders vormt de basis voor het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van het openbaar laden", zegt Roland Ferwerda, directeur van NKL. "Die gebruiksvriendelijkheid stellen wij centraal om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland elektrisch wil en kan rijden én laden. Dat doen we natuurlijk niet alleen, maar samen met de VER, de overheid, laadpaalleveranciers en -exploitanten." "Echte gebruikerservaringen rondom het openbare laadnetwerk geeft ons een praktisch inzicht achter de laadprotocollen en laadprocedures", vult Marina van Helvoort, directeur van de VER, aan. "Conclusies en inzichten gebruiken we bij de belangenbehartiging voor onze achterban. Zo doen we eer aan onze slogan: 'De VER, de stem van alle huidige en toekomstige EV-rijders'."

Doe mee!

Wil jij bijdragen aan het verbeteren van jouw laadervaring én die van toekomstige rijders in Nederland? Deel dan tot en met 13 februari zoveel mogelijk ervaringen die je in deze periode opdoet met het opladen van je elektrische auto bij openbare laadpunten. Dat kan via https://www.evrijders.nl/laadervaringen2022. De bevindingen uit het onderzoek zullen naderhand publiekelijk worden gedeeld. Wil je op de hoogte blijven van het onderzoek en de uitkomsten? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van NKL en/of word hier gratis lid van de VER.