Dit was onze Nieuwjaarsbijeenkomst en Slim Laden voor Iedereen-sessie

Gepubliceerd op: 28 januari 2024
Op vrijdagmiddag 19 januari dompelden we onze leden onder in de wereld van Slim Laden. Daarnaast speelden we de uitdagende EV Quiz en borrelden we op zowel 2023 áls 2024. 

Slim Laden is één van de belangrijkste onderwerpen van deze tijd, als het gaat om elektrisch rijden. Netcongestie is een serieus probleem in Nederland en wanneer het groeiend aantal elektrische auto's 'dom' gaat laden, hebben we een groot probleem. Tegelijkertijd kan juist de elektrische auto een oplossing zijn voor het probleem, als we die slim weten aan te sturen. 

Inkijkje in Slim Laden
Vandaar dat Slim Laden hoog op de EV-agenda staat. Door auto's slim aan te sturen, kunnen ze niet alleen met meer groene energie worden opgeladen, maar wordt het ook minder zwaar belast. De EV kan zo juist voor een afvlakking van die pieken in het stroomnet gaan zorgen. Maar waarom laden alle auto's dan nog niet slim?

Om onze leden een inkijkje te geven in die wereld, organiseerden we voorafgaand aan de Nieuwjaarsbijeenkomst een Slim Laden voor Iedereen-sessie. Die had als doel om VER-leden te laten zien wat er allemaal schuilgaat achter dat Slim Laden, en wat de belangen en perspectieven zijn vanuit verschillende hoeken. Zo vertelde Leonie Baneke als CEO van Eneco eMobility wat het belang van Slim Laden voor de energieleveranciers is. Frank Geerts van ElaadNL deelde inzichten over de technische kant van Slim Laden, en waarom het zo belangrijk is om dit onderwerp hoog op de agenda te zetten. Tot slot vertelde onze eigen Robert van Gent alles over het perspectief van de rijder. Want hoe weet je als rijder zeker dat je accu voldoende is opgeladen als je slim gaat laden? En hoe moet de EV-rijder beloond worden als hij of zij z'n auto inzet om netcongestie te verlichten?

EV Quiz

Na een bijzonder interessante sessie, waarbij er ook ruimte was voor vragen en discussie, speelde VER-bestuurslid Maarten van Biezen de EV Quiz met alle aanwezigen. Die quiz werd uiteindelijk gewonnen door Aarjan Langereis van LaadpasTop10, die het jubileumboek van Fastned en een paar VER-sokken won. Achter hem eindigden George van der Hilst en Jan Rooderkerk. 

Na alle inhoudelijke en competitieve elementen van de middag was het tijd voor een gezellige borrel, waar we proostten op zowel 2023 als 2024. De grote belangstelling voor het eerste VER-evenement van het jaar heeft daarmee de toon gezet voor een prachtig kalenderjaar, waarin we als vereniging nog meer impact proberen te maken op de elektrificatie van Nederland. Nodig, zeker in een klimaat waarin de energietransitie het niet gemakkelijk heeft. Daarom willen we iedereen die aanwezig was en in de toekomst aanwezig zal zijn op onze evenementen nu al danken. Op naar volledig emissievrij vervoer!