Top 10 best verkochte auto’s in China 2021 – Is dit de toekomst?

Gepubliceerd op: 17 oktober 2021

Chinese auto’s

Nog niet zo lang geleden deden we een beetje lacherig over Chinese auto’s. Best vreemd, aangezien de meeste producten die we kopen toch al uit China komen. Ze kunnen best wel wat in elkaar schroeven in China. Je iPhone is niet Made in California.

De Chinese autofabrikanten produceren bijna allemaal uitsluitend elektrische auto’s, want die zijn in het thuisland even populair als bij ons. Maar welke zijn dat eigenlijk? Dit zijn de 10 best verkochte elektrische auto’s in China in de eerste drie kwartalen van 2021:

10. Ora – Black Cat (Great Wall Motor)

We beginnen deze top 10 direct met een stoere auto. Tenminste, hij heeft een stoere naam: de ORA Black Cat. Deze stadsauto is ook bekend als de Heimao of R1. Hij wordt geproduceerd door de Chinese autofabrikant Great Wall Motors en sinds 2019 verkocht onder het elektrische-submerk ORA.

De Black Cat werd in 2019 onthuld op de Shanghai Motor Show en is voorzien van een 48 pk sterke elektromotor. Als je de Black Cat goed op z’n staart trapt, gaat de teller tot maximaal 102 km/u. Met een vanafprijs van 7.400 euro is de vijfdeurs hatchback goed betaalbaar.

9. Chery – eQ

De eQ is een volledig elektrische auto die wordt geproduceerd door de Chinese fabrikant Chery. Hij heeft slechts 40 pk en kan niet harder dan 100 km/u. Niet heel indrukwekkend, maar hij is dan ook niet zo duur. De vanafprijs is namelijk een zeer schappelijke 6.200 euro.

Z’n actieradius is best goed, namelijk 300 kilometer. Die is wel vastgesteld volgens de NEDC-meetmethode, die in China nog steeds wordt gebruikt. Deze meetmethode geeft een minder realistisch beeld van de daadwerkelijk actieradius in vergelijking met de WLTP-meetmethode die we in Europa gebruiken.

8. Aion – S (GAC Group)

De Aion S is een compacte elektrische sedan geproduceerd door Aion, een sub-merk van de GAC Group. GAC is de zesde grootste autobouwer in China en verkoopt personenauto’s onder het merk Trumpchi, SUV’s onder het merk Changfeng Motor, elektrische auto’s onder het merk Aion en bussen onder het merk GAC Bus.

De 180 pk sterke Aion S werd in 2018 onthuld op de Auto Guangzhou beurs en ging in mei 2019 officieel in de verkoop. Hij heeft een 59 kWh-batterij en een actieradius van 510 kilometer, wederom volgens de NEDC-meetmethode.

7. Changan – BenBen EV

De BenBen is een compacte vijfdeurs hatchback van de Chinese fabrikant Changan. Hij is sinds 2006 op de markt, maar de nieuwste variant is er nu ook als EV. Een 75 pk en 170 Nm sterke elektromotor drijft de voorwielen aan en een batterijpakket met een capaciteit van 32 kWh zorgt voor een NEDC-actieradius van 300 kilometer. Dat zal in de praktijk wel een stuk lager zijn, gezien het compacte accupakket. Hij heeft wel de leukste naam van alle auto’s in deze top 10.

6. Li Auto – Li One

De Li One is een SUV van de Chinese start-up Li Auto en kost omgerekend ongeveer 46.000 euro. Het is een plug-in hybride met een elektrische range van ongeveer 140 kilometer. Daarna zorgt de 1.2-benzinemotor – die werkt als een generator – voor stroom in het accupakket. In het begin van 2021 verkocht het merk zo’n 4.500 stuks per maand, maar inmiddels is dat opgelopen tot maandelijks zo’n 10.000 exemplaren.

5. BYD – Qin Plus DM-i

De BYD Qin is een compacte sedan, die in China verkrijgbaar is met een traditionele verbrandingsmotor, maar ook met een plug-in hybride en volledig elektrische aandrijflijn. Het is de plug-in hybride Qin Plug DM-i-uitvoering die hoog scoort in China. De PHEV aandrijflijn combineert een 1,5-liter benzinemotor met een elektromotor voor een totaal vermogen van 170 pk. Voor de 0 tot 100 sprint heeft hij maar vier seconden nodig en hij heeft een gecombineerd bereik van meer dan 1.000 kilometer. Zijn elektrische actieradius is ook behoorlijk indrukwekkend voor een PHEV: namelijk tot 120 kilometer. Qin spreek je overigens uit als ‘Chin’.

4. BYD – Han

Op nummer vier komen we weer een BYD-model tegen. De Han is een extra interessante auto. De vierde populairste EV van China komt waarschijnlijk naar Europa. De consumentenadviesprijs zal hier naar verwachting tussen de 45.000 en 55.000 euro liggen. Daarvoor krijg je een volledig elektrische sportieve sedan met een actieradius tot wel 605 km (NEDC). Hij heeft slechts 3,9 seconden nodig om van 0 naar 100 km/u te accelereren.

3. Tesla Model Y

Tot nu toe bestond deze lijst uit louter Chinese merken, maar op nummer drie komen we een Amerikaan tegen: de Tesla Model Y. Helemaal Amerikaans is hij niet, want Tesla bouwt tegenwoordig ook auto’s in China. In januari 2021 startte namelijk de productieband van de Model Y in de Tesla-fabriek in Shanghai. De Model Y’s die je nu in Nederland ziet rijden komen uit deze fabriek. De Chinezen zijn zelf ook groot fan van de compacte SUV. Tot nu toe heeft Tesla in China 93.000 stuks verkocht in 2021.

2. Tesla Model 3

Deze kon je verwachten. De Model 3 is – net als in ons land – in China zeer populair. Zo’n 111.000 exemplaren verlieten de showroom tot nu toe in 2021. Net als de Model Y komen die niet meer uit de Fremont-fabriek in de Verenigde Staten, maar uit de nieuwe Tesla Gigafactory in Shanghai.

1. Hongguang Mini

De beste verkochte auto in China in de eerste drie kwartalen van 2021 is de Hongguang Mini. Heel stoer en sexy is het resultaat van de samenwerking tussen het Chinese SAIC en General Motors niet, goedkoop is hij wel. Vanaf omgerekend 3.500 euro heb je er al eentje op de stoep staan voor de deur staan. De 17 pk sterke EV biedt – geloof het of niet – plaats aan vier personen en heeft een actieradius van zo’n 80 tot 120 kilometer. Prima voor in de stad dus, maar daar blijft het wel bij.

 

Het bericht Top 10 best verkochte auto’s in China 2021 – Is dit de toekomst? verscheen eerst op ZERauto.nl.