VER en Redesign.life pakken samen de EV Roadshow op

Gepubliceerd op: 13 november 2023
De redesign.life Foundation en de Vereniging Elektrische Rijders (VER) pakken samen de handschoen op om de EV Roadshow landelijk uit te rollen. Op initiatief van de Foundation werd de EV Roadshow afgelopen augustus op het TT Circuit in Assen reeds gepresenteerd als onderdeel van het impactprogramma redesign.mobility. Doel is om de komende jaren met een serie van publieksevenementen in het hele land de impact van de transitie naar duurzame mobiliteit duidelijk maken en deze transitie te versnellen.

Op 7 november 2023 kwamen de directeuren Marina van Helvoort van de VER en Peter-Paul Laumans van de redesign.life Foundation overeen dat beide organisaties de komende tijd hun samenwerking verder gaan uitwerken, zodat de EV Roadshow in 2024 het land in kan trekken. Tijdens het auto- en motorsportevenement JACK’s Racing Day in Assen afgelopen zomer vond reeds een eerste editie op kleine schaal plaats, en daar was de VER ook bij aanweizg. Ook vorige maand, bij de Dutch Design Week in Eindhoven en bij de conferentie Duurzame Mobiliteit in Utrecht, was redesign.mobility actief om het gesprek aan te gaan met een breed publiek. De VER hielp ook daar in de vorm van vrijwilligers en ervaringsdeskundigen om bezoekers op een onafhankelijke manier te vertellen over elektrische mobiliteit. 

Grote publieksevenementen

Laumans: “Met de EV Roadshow willen we samen met onder andere de VER tijdens grote evenementen het publiek voorlichten over de vele facetten van duurzame mobiliteit en daarmee de drempel in de transitie verlagen. Allebei houden we ons bezig met het stimuleren van een positieve houding en een gedragsverandering, op een informatieve en toegankelijke manier. Daarom gaan we voornamelijk naar grote publieksevenementen -waar men ons juist niet verwacht- en strijken we tevens op geheel eigen titel neer op doorstroomlocaties in grote steden. We hebben daarvoor met ‘driving, charging & sharing’ drie aandachtsgebieden gedefinieerd onder het thema ‘1, 2, 3 to emission free’. Daarnaast willen we aansluiten bij de eigen evenementen van de VER. Marktpartijen en belangenorganisaties die het als hun maatschappelijke plicht zien om een bijdrage te leveren aan de mobiliteits- en energietransitie nodigen we van harte uit om bij te dragen en om deel te nemen aan redesign.mobility.”

Expertise

“De VER draagt met al zijn expertise graag bij aan het realiseren van de EV Roadshow”, aldus VER-directeur Marina van Helvoort. “Tijdens onze regionale evenementen, waarbij we in samenwerking met lokale partners het publiek in verschillende Nederlandse steden op een heel laagdrempelige manier kennis laten maken met duurzame mobiliteit, zetten wij onze vrijwilligers in om bezoekers onafhankelijk voor te lichten over elektrisch rijden. Samen met de redesign.life Foundation willen we de EV Roadshow ontwikkelen tot hét initiatief waarmee we de transitie naar duurzame mobiliteit laagdrempelig gaan verhelderen. Er is genoeg werk aan de winkel op dat vlak en daar zetten we graag onze schouders onder.”

Scholenprogramma
In het impactprogramma redesign.mobility komen meerdere projecten bij elkaar die aandacht genereren voor de energietransitie in het mobiliteitsdomein. Naast de EV Roadshow is er het Green Karting Scholenproject, waar inmiddels al tientallen vmbo-scholen in het hele land aan deelnemen. De scholen ontvangen een bouwpakket en lesprogramma dat de leerlingen in staat stelt om hun eigen elektrische kart te bouwen, met een echte “trackday” als jaarlijks einddoel. Afgelopen schooljaar vond die finale plaats in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het scholenprogramma draagt bij aan de interesse voor nieuwe beroepen die voortkomen uit de energietransitie. De redesign.life Foundation verwezenlijkt hiermee de maatschappelijk ambities van de initiatiefnemers achter het Nederlandse bid om het FIA Formula E Wereldkampioenschap naar de Brainport Eindhoven regio te halen.

Meer informatie over de redesign.life Foundation vind je via deze link