Forse verlaging laadtarieven bij publieke laadpalen in Amsterdam

Gepubliceerd op: 05 april 2023
Goed nieuws voor EV-rijders in Amsterdam. In de gemeente zijn sinds vanmiddag de laadtarieven voor publieke laadpunten fors gedaald, nadat RTL Nieuws vanochtend nog berichtte over de grote prijsverschillen tussen grote Nederlandse steden. 

Waar TotalEnergies vanochtend in Amsterdam nog 56 cent per kWh vroeg bij een publiek laadpunt, heeft de organisatie de prijs verlaagd naar 34 cent. Dat is een fors verschil van 22 cent per kWh. Equans verlaagde zijn prijzen van 54 naar 28 cent per kilowattuur. Dat is met 26 cent een nog grotere prijswijziging. Let wel: dat zijn prijzen exclusief btw. Vattenfal, de derde aanbieder in Amsterdam, vraagt nog wel een flink hogere prijs. 

Utrecht nog altijd erg duur
Dat betekent niet dat het probleem omtrent grote prijsverschillen nu is opgelost. In de Gemeente Utrecht betaal je bij een publiek laadpunt momenteel nog altijd 79 cent per kilowattuur inclusief btw. Dat is een hoger tarief dan bij snellaadaanbieder Fastned. Volgens de Gemeente Utrecht komt dat omdat het de tarieven elk kwartaal aanpast. De prijswijzigingen op de energiemarkt worden zodoende met terugwerkende kracht doorgevoerd en daarom zijn de tarieven in Utrecht nu relatief hoog. 
Daar komt volgens de gemeente binnenkort 'waarschijnlijk' verandering in, zo meldde een woordvoerder eerder tegenover RTL Nieuws. "Het is natuurlijk wel de bedoeling dat het voor de klant volgend kwartaal weer goedkoper wordt om te laden, nu de energieprijzen dalen." 

De VER wil daar een garantie voor, zo meldt bestuurslid Maarten van Biezen. "Bij een laadprijs van 70 cent per kWh zijn de kosten vergelijkbaar met het tanken van een benzineauto. Elektrische auto's zijn een stuk duurder in de aanschaf dan benzineauto's. Dat wil je terugverdienen met goedkoper rijden, maar dat lukt op deze manier niet. En dat vertraagt de overgang naar elektrisch rijden en de klimaatwinst die dat oplevert." 

Om het probleem nogmaals in de aandacht te brengen, sprak Maarten van Biezen vanmiddag nog met RTL Z. Het item kijk je terug via deze link