Wat zijn de voor- en nadelen van elektrisch rijden?

Gepubliceerd op: 11 mei 2022

Voordelen elektrisch rijden

Er zijn steeds meer automerken die aankondigen dat ze rond het einde van dit decennium (2030) definitief stoppen met diesel- en benzineauto’s. Die merken zullen dan alleen nog elektrische auto’s verkopen. In het volgende decennium zijn er ook landen waar nieuwe benzine- en dieselauto’s niet eens meer verkocht mogen worden. In de aanloop naar die grote verandering worden automobilisten met behulp van subsidies en andere financiële voordelen aangemoedigd om nu al over te stappen naar een elektrische auto. Dat traditionele brandstofauto’s worden uitgefaseerd, heeft te maken met het feit dat elektrische auto’s allerlei voordelen bieden.

Geen uitstoot tijdens het rijden
Het belangrijkste voordeel van een elektrische auto is dat die geen brandstof verbruikt. Er komen dus ook geen uitlaatgassen vrij tijdens het rijden. Een elektrische auto heeft niet eens een uitlaat. Elektrische auto’s moeten op grote schaal bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de luchtkwaliteit, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord. Lees hier alles over de milieuvoordelen van een elektrische auto.

– Stroom is goedkoper dan brandstof
Met een elektrische auto betaal je lagere kilometerkosten, omdat stroom een stuk goedkoper is dan benzine en diesel. Laten we een idee geven met onderstaand rekenvoorbeeld.

  • Bij een doorsnee benzineauto met een praktijkverbruik van 6,5 liter/100 km en een gangbare benzineprijs van € 2,10 per liter, kom je uit op € 0,136 per kilometer.
  • Bij een doorsnee elektrische auto met een praktijkverbruik van 20 kWh/100 km en een gangbaar laadtarief van € 0,40 per kWh, kom je uit op € 0,08 per kilometer.

– Lagere onderhoudskosten
Een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig. Dat komt vooral omdat de aandrijftechniek van een elektrische auto veel simpeler is, met aanzienlijk minder onderdelen die bewegen en slijten. Een elektrische auto heeft nauwelijks vloeistoffen om onderdelen te smeren en te koelen. En dus ook geen vloeistoffen en filters die na verloop van tijd vervangen moeten worden. Ook slijten de remmen van een elektrische auto minder snel. Lees hier alles over het onderhoud van een elektrische auto.

– Financiële voordelen
Om de aanschaf van een elektrische auto aan te moedigen, profiteren particulieren, leaserijders en ondernemers van verschillende belastingvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan de vrijstelling van wegenbelasting en BPM, een lage bijtelling en milieu-investeringsaftrek. Tevens kunnen particulieren subsidie aanvragen voor de aanschaf van een elektrische personenauto. Ondernemers kunnen subsidie aanvragen voor een elektrische bedrijfswagen. Lees hier alles over belastingvoordelen en subsidieregelingen voor elektrische auto’s.

– Elektromotor heeft hoger rendement
Een elektromotor heeft een aantal eigenschappen die zeer goed van pas komen in een auto. Zo is een elektromotor veel efficiënter dankzij een rendement van ongeveer 95%. Dat betekent dat bijna alle energie die erin gaat, wordt omgezet in beweging om de wielen te laten draaien. Bij een verbrandingsmotor gaat ongeveer een derde van de energie alleen al verloren aan warmte.

– Energie terugwinnen
Andere eigenschap van een elektromotor is dat die niet alleen de wielen kan aandrijven, maar ook stroom kan opwekken. Elke keer als het stroompedaal wordt losgelaten, fungeert de elektromotor onmiddellijk als generator en wordt de batterij een beetje bijgeladen. Ideaal natuurlijk. Gratis stroom! Vooral in stadsverkeer waar je vaak moet remmen kun je hiermee behoorlijk wat extra uit de accu halen.

– Comfortabel, stil en krachtig
Rijden in een elektrische auto is comfortabeler en meer ontspannen dan in een brandstofauto. Een elektromotor maakt nauwelijks geluid, is geheel trillingvrij en accelereert heel soepel zonder schakelmomenten. De motor hoeft ook niet op te warmen bij een koude start. Verder accelereert een elektrische auto behoorlijk krachtig vanuit stilstand omdat een elektromotor onmiddellijk reageert en vanuit stilstand al zijn maximale trekkracht levert. Een verbrandingsmotor moet eerst op toeren komen en er is altijd een vorm van vertraging.

Nadelen elektrisch rijden

Een elektrische auto brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Althans, nu nog. Door de snelle ontwikkeling van de techniek worden veel zaken continu verbeterd, waardoor er steeds meer nadelen wegvallen.

– Elektrische auto duurder in aanschaf
Zo is een elektrische auto nu nog duurder in aanschaf ten opzichte van een vergelijkbare benzineauto. Door de steeds verdere daling van de accuprijzen komt er een moment dat een elektrische auto hetzelfde kost of goedkoper is dan een vergelijkbare benzineauto. De productiekosten van lithium-ion accu’s zijn sinds 2010 al circa 90% gedaald.

– Beperkte actieradius
Bij een elektrische auto moet je ook rekening houden met de actieradius. Dat is het aantal kilometers dat je met de beschikbare energie kunt rijden. Als de batterij leeg raakt, kun je niet binnen enkele minuten weer verder. Je moet je rit dus plannen en rekening houden met de afstanden die je wilt rijden. Uit onderzoek blijkt dat nog steeds veel automobilisten bang zijn om met een lege accu langs de weg te stranden, ook wel ‘range anxiety’ genoemd.

Opladen kost tijd
Anders dan bij een benzine- en dieselauto die je in enkele minuten voltankt, gaat het opladen van een elektrische auto veel langzamer. Sterker nog, via een regulier laadpunt duurt het uren om een lege accu weer op te laden. Bij een snellader langs de snelweg gaat dat gelukkig een stuk sneller. Bij de meeste elektrische auto’s is de accu in 30 à 40 minuten tot 80% op te laden. Maar dan moet het niet druk zijn. Als alle laders bezet zijn, duurt het zomaar een uur of langer voordat je weer verder kunt.

– Niet altijd en overal beter voor het klimaat
Bij de productie van een elektrische auto komt meer CO2 vrij dan bij een benzine- of dieselauto. Als de auto’s eenmaal op straat rijden, is het precies andersom. De elektrische auto heeft dan weliswaar een hoop in te halen, maar met zijn uitstootvrije elektrische aandrijflijn moet dat aardig lukken. Maar dan moet de stroom waar de elektrische auto op rijdt niet ‘te vies’ zijn. Op basis van de gemiddelde Europese energiemix en de energiemix in Nederland is een elektrische auto uiteindelijk milieuvriendelijker dan een benzine- of dieselauto. Er zijn echter landen (in Europa) waar zodanig veel steenkool wordt gebruikt voor het opwekken van stroom, dat een elektrische auto het nauwelijks kan compenseren en aan het einde van zijn levensduur nauwelijks of helemaal niet beter scoort dan een vergelijkbare benzineauto.

– Kostbare grondstoffen nodig voor accu’s
Voor de productie van de accu’s voor elektrische auto’s zijn kleine hoeveelheden kobalt en lithium nodig. Dit zijn zeldzame aardmetalen die niet oneindig voorradig zijn. Daarom zijn accufabrikanten druk bezig met de ontwikkeling van accu’s met alternatieve grondstoffen zoals natrium, waarmee de productie van accu’s sneller, goedkoper en milieuvriendelijker wordt.

– Weinig elektrische auto’s mogen een aanhanger trekken
Het is niet vanzelfsprekend dat je met een elektrische auto een aanhanger mag trekken. Veel elektrische auto’s zijn om verschillende redenen niet ontworpen voor het trekken van een aanhanger. Er zijn ook merken die geen prioriteit geven aan het trekgewicht en gewoonweg geen typegoedkeuring hebben aangevraagd voor het trekken van een aanhanger. Houd hier dus rekening mee als je bijvoorbeeld een caravan bezit en wilt overstappen naar een elektrische auto.

– Veel verlies van actieradius in de winter
De accu in een elektrische auto is gevoelig voor lage temperaturen. Hoe kouder de accu, hoe minder energie die kan vasthouden. Normaal gesproken kun je in de winter met een volle accu dus minder ver rijden dan in de zomer, mogelijk zelfs 50% minder. Er komen wel zijn steeds meer elektrische auto’s op de markt met een systeem om de accu te verwarmen in de winter, of te koelen in de zomer, zodat die bij elk weertype optimaal functioneert. Een accu presteert namelijk het beste bij temperaturen tussen 15 en 25 graden Celsius.

– Beperkt aanbod van laadpunten in het buitenland
Nederland is koploper in Europa met de meeste laadpunten per kilometer asfalt en de meeste laadpunten per inwoner. Overal is wel een laadplek te vinden, maar dat geldt beslist niet voor andere landen in Europa. De Europese infrastructuur is nog lang niet op orde. Houd hier dus rekening mee als je met een elektrische auto naar het buitenland reist. Bij laadplekken langs populaire vakantieroutes zijn de afgelopen jaren al veel files ontstaan van (Nederlandse) elektrische auto’s, gewoonweg omdat het aanbod van laadpunten nog te beperkt is.

Het bericht Wat zijn de voor- en nadelen van elektrisch rijden? verscheen eerst op ZERauto.nl.