Nieuws

Groter accupakket voor BMW i3 en i3s

42,2 kWh De BMW i3 en BMW i3s beschikken nu nog over een 94 Ah/33 kWh-batterij. Dat wordt binnen afzienbare tijd een 120 Ah/42,2 kWh lithium-ion accupakket. Dat heeft grote gevolgen voor de actieradius. Actieradius De range van de BMW i3 (120 Ah) bedraagt 285 tot 310 kilometer volgens de WLTP-norm. Voorheen was dat met de 33 kWh-batterij 235 tot 255 kilometer. De BMW i3s (120 Ah) komt 270 tot 285 kilometer ver (WLTP). Volgens BMW is een actieradius van 260 kilometer in de praktijk haalbaar. Dat was voorheen 200 kilometer. Opladen Het opladen van het accupakket via een stopcontact (2,4 kW) thuis duurt ongeveer 15 uur tot 80 procent acculading. Met een BMW i Wallbox met drie-fase-opladen en een capaciteit van 11 kW is dat 3,2 uur tot 80 procent acculading. Met een snellaadstation van 50 kW kost het tot 80 procent opladen van de batterij 42 minuten. Prestaties De elektromotor levert in de BMW i3 als vanouds 170 pk (125 kW), goed voor een 0-100-tijd van 7,3 seconden. De BMW i3s heeft een 184 pk (135 kW) sterke elektromotor. Dat resulteert in een 0-100-tijd van 6,9 seconden. Sportpakket nu ook voor BMW i3 Het sportpakket – voorheen alleen leverbaar op de i3s – is nu ook te bestellen op de normale BMW i3. Je krijgt dan een met 10 millimeter verlaagd sportonderstel met sportievere dempers, vering en stabilisatoren, maar ook grotere spoorbreedtes, 20-inch lichtmetaal en zwarte wielkastranden. Nieuwe kleuren Het aanbod exterieurkleuren is uitgebreid met Jucaro Beige metallic met accenten in Frozen Grey. De kleuren Mineral Grey, Imperial Blue, Melbourne Red, Capparis White en Fluid Black blijven gewoon leverbaar. In het interieur beschikt het thema Loft nu over Carum Grey-kleurige bekleding met bruine accenten. Het bericht Groter accupakket voor BMW i3 en i3s verscheen eerst op ZERauto.nl .

28 september 2018

Hyundai geeft gas met waterstof

De productieplannen voor de Hyundai Fuel Cell Electric Truck zijn zelfs ambitieus. In de komende vijf jaar wil Hyundai samen met het Zwitserse H2 Energy 5.000 exemplaren bouwen. De levering start volgend jaar, om te beginnen in Zwitserland. Daarna moeten andere Europese landen volgen. Hyundai waterstoftruck volgend jaar in productie Het Zwitserse H2 Energy is leverancier van waterstof aan diverse exploitanten van tankstation’s en andere retailers. Dus dit bedrijf ziet aan markt voor trucks op waterstof. Hyundai heeft de nodige ervaring met rijden op waterstof. De fabrikant startte in 2014 al met serieproductie van de Hyundai ix35 FCEV op waterstof. En nog dit jaar komt de opvolgende personenauto op waterstof, de Hyundai Nexo. Actieradius van 400 kilometer De Hyundai truck heeft acht tanks, die samen 33 kg waterstof kunnen bevatten. Dat is goed voor een actieradius van 400 kilometer. De elektromotor levert levert een vermogen van 350 kW en een maximale trekkracht van 3.400 Nm. Dat zijn waarden die dieselmotoren in trucks ook bieden. Het gaat om een zogenaamde 18 tons truck, die in combinatie met een trailer aan 34 ton komt. De technologie komt overigens van waterstofbussen die Hyundai heeft gebruikt bij de Olympische winterspelen begin 2018. Op dit moment voert Hyundai diverse pilottests uit in enkele grote steden in Zuid-Korea. Een schets van de truck op waterstof heeft Hyundai getoond op de begin september gehouden IAA voor bedrijfsauto’s in Hannover. Daar is ook de overeenkomst ondertekend tussen Hyundai en H2 Energy. Het bericht Hyundai geeft gas met waterstof verscheen eerst op ZERauto.nl .

28 september 2018

Dit is autonoom rijden volgens IKEA

De zeven concepten heten respectievelijk Office, Café, Healthcare, Farm, Play, Hotel en Shop en variëren van een flexibele werkruimte tot een mobiele koffietent, en van een boer op wielen tot een medische bus. Volgens IKEA zijn alle concepten een antwoord op mobiele vraagstukken die momenteel vooral in steden spelen: de medische bus brengt zorg bijvoorbeeld naar de mensen toe, in plaats van dat het vervoer naar het ziekenhuis betekent. De boer op wielen zorgt voor vers, gezond voedsel van het land middenin de stad. Ook behoort een rijdende winkel tot de concepten, waarbij pop-up shops een nieuwe invulling krijgen door ze mobiel te maken. Kansen autonoom rijden Daarnaast publiceerde het woonwarenhuis een onderzoeksrapport over zelfrijdende auto’s, inclusief uitdagingen, kansen en deze voorbeelden van autonome voertuigen die de steden kunnen veranderen. Auto’s zonder stuur of dashboard bieden nu eenmaal meer vrijheid in het ontwerpen van een auto-interieur, precies waar IKEA gretig gebruik van maakte bij het ontwerpen van de zeven concepten en een zakelijke kans ziet. SPACE10-app Voorlopig komen de concepten nog niet tot een echte uitvoering en blijft het bij de app SPACE10, die te downloaden is in de Apple store . Wij kunnen niet wachten op een samenwerking met een ander groot Zweeds merk! LEES OOK: IKEA is sowieso goed bezig, want onlangs liet het woonwarenhuis weten dat zij in Amsterdam elektrisch gaan bezorgen . Het bericht Dit is autonoom rijden volgens IKEA verscheen eerst op ZERauto.nl .

27 september 2018

Peugeot 3008 en 508 (SW) ook als plug-in hybride

Peugeot 508 (SW) Hybrid In de plug-in hybrideversie van de  Peugeot 508 en Peugeot 508 SW werkt een 1.6 PureTech benzinemotor optimaal samen met een 80 kW elektromotor en een 11,8 kWh batterij. De benzine- en elektromotor leveren samen maximaal 165 kW (225 pk) en volgens de WLTP-test kan een afstand van 40 km volledig elektrisch worden gereden. De Peugeot 508 (SW) Hybrid is altijd voorzien van voorwielaandrijving en een nieuwe 8-traps automaat (e-EAT8) die speciaal voor deze plug-in hybride ontwikkeld is. De gemiddelde CO2-uitstoot komt uit op 49 gram per km volgens WLTP. LEES OOK: Autotest – Peugeot 508 (2018) Peugeot 3008 Hybrid4 De aandrijflijn in de  Peugeot 3008 Hybrid4 is met een maximum output van 220 kW (300 pk) iets krachtiger. Ook is de elektromotor bij dit model separaat op de achteras gemonteerd. De Peugeot 3008 Hybrid4 is dus voorzien van vierwielaandrijving. De Peugeot 3008 Hybrid4 heeft een iets grotere batterij van 13,2 kWh en kan volgens WLTP 50 km elektrisch rijden. Ook hier is de CO2-uitstoot vastgesteld op 49 g/km. Q2 2019 Zowel bij de Peugeot 508 Hybrid als de Peugeot 508 SW Hybrid en Peugeot 3008 Hybrid4 is de batterij op een slimme manier onder de achterbank geplaatst, zodat geen enkele liter bagageruimte verloren gaat. De nieuwe plug-in hybrideversies zijn leverbaar vanaf het tweede kwartaal van 2019. In tegenstelling tot de Peugeot 508 Hybrid wordt de 3008 Hybrid4 uitsluitend leverbaar in de sportief getinte uitvoering GT. Later wordt ook de voorwielaangedreven Peugeot 3008 Hybrid aan het aanbod toegevoegd. Een Hybrid4-versie van de 508 en 508 SW lijkt er niet te komen. LEES OOK: Elektrisch eerbetoon: Peugeot e-Legende Concept Het bericht Peugeot 3008 en 508 (SW) ook als plug-in hybride verscheen eerst op ZERauto.nl .

24 september 2018

Mitsubishi heeft oplossing voor (stroom)fileprobleem

LEES OOK: Autotest – Mitsubishi Outlander PHEV Windmolenpark De Luchterduinen ligt op 23 kilometer voor de kust van Noordwijk aan Zee. Maar hoe kom je daar? Met een boot óf met een helikopter. Wij hadden het fortuin er met het laatste vervoersmiddel heen te gaan. Vanaf golfbaan de Hooge Rotterdamsche in Bergschenbroek, over Leiden en Rijnsburg zo de zee over. Bij helder weer zijn de silhouetten van de windmolens ook te zien vanaf het strand overigens. Mitsubishi Corporation is voor 50 procent aandeelhouder in het park, dat is opgezet in samenwerking met Eneco. De 43 windmolens van elk 81 meter hoog (indrukwekkend!) in Luchterduinen hebben een vermogen van 129 megawatt en een jaarlijkse opbrengst van 531 miljoen kWh. In begrijpelijke taal: dat is genoeg voor ongeveer 150.000 huishoudens. En daar houdt het niet op voor Mitsubishi. De Corporation investeerde ook in het nieuwe windmolenpark in Borssele, 22 kilometer voor de kust van Zeeland. Met een opbrengst van 3.200 GWh per jaar zorgt dit voor nog eens 825.000 ‘schone’ huishoudens. Via een enorme kabel wordt de stroom naar het vaste land gebracht. Stroomfile oplossen Het opslaan van windenergie in accu’s is een van de grootste uitdagingen. Want de windmolens (en andere duurzame bronnen) wekken zoveel energie op dat ze het niet altijd kwijt kunnen. Het gevolg: windmolens staan stil en dat is zonde. Daarom hebben Mitsubishi en Eneco samen de grootste batterij van Europa gebouwd en neergezet in het noorden van Duitsland. De enorme installatie van tienduizend batterijen heeft voldoende capaciteit om een heel dorp met 5.300 huizen een hele dag van stroom te voorzien. De rol van deze grootste batterij van Europa: het elektriciteitsnet stabiliseren. Hoe dat precies werkt zie je perfect in onderstaande video: V2G In kleinere vorm bevat de Mitsubishi Outlander PHEV als enige plugin hybride ter wereld ook zo’n intelligente techniek: Vehice 2 Grid . Overtollige (wind)energie in de accu van de Outlander PHEV kan zo worden teruggegeven aan het stroomnetwerk. Bijvoorbeeld voor huishoudelijk gebruik als er geen windenergie beschikbaar is. Daar word in Amsterdam en Utrecht al volop mee geëxperimenteerd en ook de volledig elektrische Nissan LEAF bevat deze V2G-technologie. Mitsubishi Outlander PHEV Eenmaal geland op Rotterdam The Hague Airport – na een prachtige slotronde over de Erasmusbrug en langs De Kuip – krijgen we nog een knipoog van de vernieuwde Mitsubishi Outlander PHEV. Van de bestverkochte plugin hybride SUV van de wereld rijden er inmiddels zo’n 25.000 stuks rond in Nederland. Op wat designaanpassingen na is er op het oog niet heel veel veranderd. Wel is het PHEV-systeem vernieuwd, met meer vermogen en meer rijbereik. Hij is er vanaf 35.990 euro. Lees vooral ook onze uitgebreide autotest met de Outlander PHEV !   Het bericht Mitsubishi heeft oplossing voor (stroom)fileprobleem verscheen eerst op ZERauto.nl .

21 september 2018

Elektrisch eerbetoon: Peugeot e-Legend Concept

Super retro De Peugeot e-Legende Concept doet qua stijl denken aan de  Nissan IDx Freeflow  van vijf jaar geleden. Ook hier ging het om een briljant retromodel dat enerzijds verwijst naar de rijke historie van het merk, en anderzijds vooruitblikt op de toekomst. De e-Legende is geïnspireerd op de Peugeot 504 Coupé (1963-1983) die door het Italiaanse Pininfaria werd ontworpen en behoort tot de meest stijlvolle auto’s uit de geschiedenis van het Franse merk. Nu blijkt ook hoe goed dit model zich leent voor een moderne interpretatie, want de Peugeot e-Legende Concept is een absolute showsteler. Hij is voor het eerst te zien op de Autoshow van Parijs die 4 t/m 14 oktober in Peugeots thuisland gehouden wordt. LEES OOK: PSA Group: “elk model met elektrische aandrijving vanaf 2025” Elektrisch en autonoom Niet direct zichtbaar maar wel belangrijk voor de toekomst, is de elektrische aandrijftechniek. De e-Legende Concept heeft een 100 kWh-batterij die stroom levert aan een 340 kW/ 800 Nm sterke elektromotor. Peugeot noemt een WLTP-actieradius van 600 km en een acceleratietijd van 0 naar 100 km/u in minder dan vier seconden. Ook kan via een snellader in 25 minuten voor 500 km bereik worden bijgeladen. Tevens demonstreert de Peugeot e-Legende Concept hoe het merk denkt over autonoom rijden. Het showmodel kent verschillende standen om zelf te rijden of om de auto al het werk te laten doen. In laatstgenoemde geval verdwijnt het stuurwiel in het dashboard en zorgen enorme beeldschermen in het interieur voor entertainment en informatievoorziening. LEES OOK: Honda Urban EV: hip, retro en elektrisch Het bericht Elektrisch eerbetoon: Peugeot e-Legend Concept verscheen eerst op ZERauto.nl .

20 september 2018

DAF neemt voortouw met elektrische trucks

DAF showt de elektrisch aangedreven trucks de IAA in Hannover die op 20 september de deuren opent voor publiek. De serie omvat de LF Electric en CF Electric voor lichte en zwaardere distributietoepassingen in de stad, maar ook een CF Hybrid voor distributieverkeer over middellange afstanden. Deze rijdt volledig emissieloos in stedelijke gebieden – en met het laagste dieselverbruik daarbuiten. DAF LF Electric Innovation Truck De DAF LF Electric is een volledig elektrische 19-tons truck voor emissievrij rijden in de stad. Deze truck heeft een 195 kW/266 pk elektromotor (piekvermogen: 250 kW/340 pk), die wordt gevoed door een batterijpakket van maximaal 222 kWh. Dat is goed voor een actieradius tot 220 kilometer bij volledige belading. Doordat het accupakket modulair is, kan de capaciteit worden afgestemd op de door de klant gewenste actieradius. DAF CF Electric Innovation Truck De DAF CF Electric is bedoeld voor bijvoorbeeld de bevoorrading van supermarkten. Hiervoor zijn hogere laadvermogens en volumes nodig en worden normaal gesproken enkel- of dubbel-assige opleggers gebruikt. De CF Electric is een 4×2 trekker voor GCW’s tot 37 ton. De volledig elektrische aandrijving  is mogelijk dankzij de E-Power-technologie van busfabrikant VDL. Het hart van de intelligente aandrijflijn is de 210 kW/286 pk elektromotor (piekvermogen: 240 kW/326 pk), die zijn energie haalt uit het 170 kWh lithium-ion batterijpakket. De CF Electric heeft een actieradius van ongeveer 100 kilometer. Het snelladen van de batterijen kost slechts 30 minuten. Volledig laden duurt anderhalf uur. Tijdens het laden en lossen van de vracht kunnen de batterijen worden opgeladen. DAF CF Hybrid Innovation Truck De DAF CF Hybrid is uitgerust met een 10,8 liter zescilinder dieselmotor (330 kW/450 pk), een ZF elektromotor (75 kW/100 pk, piek: 130 kW/175 pk) en een speciale ZF TraXon-versnellingsbak voor hybride aandrijflijnen. De elektromotor wordt aangedreven door een 85 kWh batterijpakket. Afhankelijk van het gewicht van de lading biedt de truck een elektrisch bereik van 30 tot 50 kilometer. De batterijen kunnen zowel tijdens het rijden op de snelweg door de dieselmotor worden opgeladen, als door middel van een DC-oplader bij een oplaadstation. De CF Hybrid is geschikt voor snelladen. Daardoor zijn de batterijen na 20 minuten laden al weer voor 80 procent vol. In 30 minuten is het pakket volledig opgeladen. Buiten de stedelijke gebieden wordt de CF Hybrid aangedreven door de dieselmotor, waarbij de hybridetechnologie dankzij slim energiemanagement voor extra brandstofbesparing zorgt. Energie wordt gegenereerd bij het remmen en door systemen als Down Hill Speed Control en Predictive Cruise Control. Om het brandstofverbruik verder te reduceren, kan deze energie kan door de elektromotor worden gebruikt als hij gelijktijdig met de dieselmotor actief is. Wanneer komen de elektrische DAF’s De eerste DAF CF Electric-voertuigen zullen dit jaar in een veldtest gaan rijden bij enkele klanten en vergelijkbare veldtests zullen in 2019 starten met de LF Electric en CF Hybrid. DAF wil zo klaar zijn met elektrische trucks als ook de markt er klaar voor is. Het bericht DAF neemt voortouw met elektrische trucks verscheen eerst op ZERauto.nl .

19 september 2018

BMW Vision iNEXT: Is dit de toekomst van BMW?

ACES ACES, dat ga je nog vaak horen van BMW. Het woord staat voor Autonoom rijden, Connectiviteit, Elektrische aandrijving en Services, stuk voor stuk strategische innovatiepijlers die in toekomstige auto’s centraal moeten staan. Zo ook in de productieversie van de BMW iNEXT die in 2021 op stapel staat en wordt gebouwd in de fabriek in Dingolfing, Duitsland. Liquid Greyrose Copper Dus voor de duidelijkheid: de Vision iNEXT kan autonoom rijden, rijdt volledig elektrisch en is verbonden met de cloud. Het crossoverstudiemodel – afgewerkt in de exterieurkleur Liquid Greyrose Copper – heeft bijzondere styling waarbij vooral de verticale grille – de zogeheten nieren – flink groter is uitgevallen dan de modellen van nu. Ontbrekende B-stijl De grille fungeert als ‘intelligent paneel’. Andere kenmerken van de BMW Vision iNEXT zijn de conventionele deurgrepen die vervangen zijn door aanraakgevoelige, verlichte grafische afbeeldingen, twee grote deuren die in tegengestelde richting van elkaar openen en een ontbrekende B-stijl om in- en uitstappen makkelijker te maken. Ease en Boost De BMW Vision iNEXT heeft verschillende rijmodi, waaronder ‘Boost’ en ‘Ease’. In ‘Boost’ kan de bestuurder zelf rijden en zijn het stuurwiel en de displays meer naar de bestuurder gericht. In de ‘Ease’-modus trekt het stuurwiel zich iets terug waardoor meer leefruimte ontstaat. Hout en stof BMW past in het interieur ook Shy Tech-technologie toe. In de toekomst kan het mogelijk zijn om verschillende functies te bedienen via oppervlakken die gemaakt zijn van hout of stof. Schermen zijn dan niet langer essentieels, omdat intelligente projectie elk oppervlak kan omtoveren in een interactief scherm. Dingolfing BMW produceert de iNEXT straks in  de fabriek in Dingolfing . De Dingolfing-fabriek speelt nu al een centrale rol in de productie van componenten zoals hoogspanningsbatterijen en elektromotoren voor BMW i-modellen. Bovendien bouwt BMW er ook de plug-in hybride versies van de BMW 5 Serie en de BMW 7 Serie. Het wordt volgens BMW een technologisch vlaggenschip met een range van ongeveer 700 kilometer. 25 modellen Rond 2025 zal de BMW Group in totaal 25 modellen aanbieden met geëlektrificeerde aandrijfsystemen, waarvan er twaalf volledig elektrische aandrijving hebben. Op stapel staan onder meer een elektrische driedeurs Mini hatchback (2019) en een BMW iX3 (2020). Die elektrische X3 krijgt een elektromotor met meer dan 270 pk en een actieradius (WLTP) van meer dan 400 kilometer. Het bericht BMW Vision iNEXT: Is dit de toekomst van BMW? verscheen eerst op ZERauto.nl .

18 september 2018