Brief aan het Commissiedebat Autobelastingen voor vergroening youngtimerregeling

Gepubliceerd op: 16 februari 2023
Natuur & Milieu, NVDE, Vereniging Doet en de Vereniging Elektrische Rijders slaan de handen ineen en sturen een brief aan de leden van het Commissiedebat Autobelastingen voor de vergroening van de youngtimerregeling.

Wat is de youngtimerregeling?
‘Youngtimers’ zijn auto’s die tussen de 15 en 25 jaar oud zijn. Deze auto’s zijn vooral populair bij zakelijke rijders omdat zij gebruik kunnen maken van de youngtimerregeling. Met deze regeling is de bijtelling van een tweedehands brandstofauto erg laag, maar de vervuiling juist heel hoog. Op dit moment is het voordeliger om zakelijk met een 15 jaar oude brandstofauto te rijden dan een nieuwe of tweedehands elektrische auto.

Huidige regeling vervangen door een groene variant
Het doel van de brief aan het Commissiedebat is om de kwestie van de youngtimerregeling aan te kaarten. We willen een regeling die zich richt op het stimuleren van jong gebruikte elektrische voertuigen, vanaf 5 jaar en ouder. Zo vervangen we de huidige regeling door een groene variant om daarmee zakelijk elektrisch rijden aan te moedigen. Hiermee verminderen we de uitstoot van oude brandstofauto’s en bevorderen we ook de tweedehandsmarkt voor elektrische auto’s.

Op 21 juni vindt het Commissiedebat Autobelastingen plaats. Lees hier de volledige brief.