Het gaat om de Opel Vivaro-e, de Peugeot e-Expert en de Citroën ë-Jumpy. Het is ook voor het eerst dat elektrisch aangedreven bestelauto’s er met deze Europese titel vandoor gaan. Het oordeel is geveld door 24 bedrijfsautojournalisten die werkzaam zijn voor vakmagazines zowel online als print. Trio met dezelfde aandrijflijnen Het trio bestelauto’s is afkomstig van producent PSA. Bodemplaat en aandrijflijnen zijn gelijk, zoals een elektromotor van 100 kW en 260 Nm koppel. Ook de lithium-ion batterijen zijn hetzelfde. Er zijn twee versies: een van 50 kWh en een van 75 kWh met een rijbereik van respectievelijk maximaal 230 of 330 kilometer. Titel voor eerst in historie naar elektrische bedrijfsauto Het is eigenlijk een bijzonder moment, want voor het eerst gaat ‘International Van of the Year’-award naar elektrische bedrijfsauto’s. Dat is beslist een doorbraak en geeft aan dat ook elektrisch aangedreven bestelbussen meer en meer in beeld komen. Denken meer gericht op CO2-beperking Vooral voor bezorg- en koeriersdiensten die veel in binnensteden komen is elektrische aandrijving op termijn noodzaak om aan milieuzones en bijbehorende lokale restricties de voldoen. Daarnaast willen en moeten bedrijven investeren in verlaging van de CO2-uitstoot, zeker bedrijven met grote wagenparken. Het bericht Bestelauto van het jaar is elektrisch, en in drievoud verscheen eerst op ZERauto.nl .
Historisch verantwoord De Jaguar Vision GT SV is een eerbetoon aan zijn illustere voorgangers. Dat is niet alleen te zien aan de talloze designdetails die daaraan refereren, maar ook aan de bestickering, die verwijst naar memorabele momenten in de racehistorie van Jaguar, zoals het Le Mans-debuut van de legendarische C-type in 1951 en D-type in 1954. Ook de vorm van de spatborden zijn geïnspireerd op die van de C-type en D-type. Vier elektromotoren Onder de gestroomlijnde, lichtgewicht composiet carrosserie liggen vier elektromotoren die ontworpen zijn door Jaguar Racing en Jaguar SV. Het gecombineerde vermogen en koppel bedraagt 1.400 kW (1.903 pk) en 3.360 Nm. Elk wiel heeft zijn eigen elektromotor en een eigen 1-trapstransmissie. Die is niet alleen extra sterk gemaakt om het extreem hoge koppel te kunnen weerstaan, maar ook extra licht en met minimale inwendige wrijving voor maximale efficiency, om zodoende een topsnelheid van 410 km/u mogelijk te maken. De acceleratie van 0-96 km/u bedraagt slechts 1,65 seconden. Uitklapbare achterspoiler De uitklapbare achterspoiler is de meest effectieve aerodynamische voorziening die voor de Jaguar Vision GT SV is ontwikkeld. Deze spoiler is geïnspireerd op die van de iconische langeafstandsracers van Jaguar, zoals de XJR-14. De vleugel is ontworpen als integraal onderdeel van de carrosserie, die daarbij ‘samensmelt’ met de achterste heupen. Afhankelijk van de snelheid komen twee beweegbare delen automatisch omhoog om extra neerwaartse druk te leveren. Zodra die niet meer nodig is, klappen ze weer in om de luchtweerstand te verminderen. Als gevolg hiervan heeft de Jaguar Vision GT SV een voor een raceauto opmerkelijk lage luchtweerstandscoëfficiënt van Cw 0,398, terwijl de vleugel ook 483 kilogram aan neerwaartse druk levert bij een snelheid van 322 km/u. Ook met interieur De ongeëvenaarde rijervaring wordt verder versterkt door het typerende race-interieur met alle instrumenten en de qua weerstand perfect aanvoelende bedieningselementen op de ideale positie. In de cockpit is elk onderdeel met absolute precisie vervaardigd van geavanceerde lichtgewichtmaterialen, waaronder de nieuwe TYPEFIBRE-stoffen voor de twee fraai gevormde composietstoelen. TYPEFIBRE is een innovatief, hoogwaardig materiaal dat door Jaguar is ontwikkeld als ??lichter alternatief voor leder, met uitstekend comfort en dito duurzaamheid. De TYPEFIBRE-stoffen worden door Jaguar Racing getest in de Jaguar I-TYPE 5 tijdens het zevende seizoen van het ABB FIA Formule E-kampioenschap. Het bericht Elektrische Jaguar Vision Gran Turismo SV bestaat echt! verscheen eerst op ZERauto.nl .
Nummer 2.000 Nummer 2.000 betreft een in Snow uitgevoerde versie met het optionele Performance Pack en een WeaveTech veganistisch interieur. Het Performance Pack bestaat uit schokdempers van het Zweedse merk Öhlins, Brembo-remmen, lichtmetalen 20-inch wielen en stylingdetails in Swedish Gold. Polestar is momenteel ontzettend druk met het afleveren van alle Polestar 2’s, aangezien de elektrische auto vooral in 2020 interessant is voor zakelijk rijders. Twee elektromotoren De Polestar 2 beschikt altijd over een aandrijflijn met twee elektromotoren: eentje op de vooras en een elektromotor op de achteras. Samen leveren ze 408 pk en 660 Nm aan koppel. Dankzij de 78 kWh-batterij heeft de Polestar 2 een rijbereik van 470 kilometer (WLTP). Prijzen beginnen bij 59.800 euro. Polestar Spaces In de Polestar Spaces kunnen consumenten alles te weten komen over de Polestar 1 plug-in hybride en volledig elektrische Polestar 2. Natuurlijk zijn de auto’s er zelf aanwezig voor een proefrit en zijn ze ook te ervaren via interactieve displays met touchscreens en Varjo-virtual reality die de resolutie van het menselijk oog evenaart. En met vragen kunnen bezoekers terecht bij de Polestar Specialisten: experts die consumenten écht in contact brengen met de filosofie en de producten van het merk en die niet op commissiebasis werken. Wanneer klanten eenmaal hun perfecte Polestar hebben geconfigureerd, kunnen ze deze online bestellen. Locaties De vier Polestar Spaces bevinden zich op A-locaties in Nederland, waaronder de Meent in Rotterdam en de Nieuwe Emmasingel in Eindhoven. Consumenten kunnen daarnaast terecht in de twee pop-up Spaces in het Stadshart van Amstelveen en de Westfield Mall of The Netherlands (Leidschendam) totdat Polestar begin volgend jaar volwaardige Spaces in die regio’s opent. Het bericht Polestar 2: al 2.000 exemplaren afgeleverd in Nederland verscheen eerst op ZERauto.nl .
Middelgrote elektrische SUV De middelgrote elektrische SUV van Subaru is qua afmetingen vergelijkbaar met de Subaru Forester. Het model wordt gebouwd op een met Toyota gedeeld platform . In 2021 maakt Subaru meer informatie bekend over het model. e-TNGA De basis voor de elektrische SUV van Subaru wordt gevormd door het zogeheten e-TNGA-platform van Toyota. Door het modulaire karakter van dit platform kan de ontwikkelingstijd van verschillende modelvariaties verkort worden. De breedte, lengte, hoogte en wielbasis van een model dat op het e-TNGA-platform staat, kan compleet variëren. Het platform is geschikt voor voor-, achter- en vierwielaandrijving en biedt mogelijkheden voor meerdere vormen van geëlektrificeerde aandrijving. Vierwielaandrijving is voor Subaru interessant, aangezien dit een van de USP’s is van het Japanse merk. Het bericht Elektrische SUV van Subaru in aantocht verscheen eerst op ZERauto.nl .
Geen RS-plannen voor Mustang Mach-e “Er bestaan bij Ford geen plannen om de RS-naam te gebruiken voor de Ford Mustang Mach-E in de toekomst”, stelt Darren Palmer in gesprek met AutoRAI.nl. “We komen wel met een high performance uitvoering en die heeft de GT-aanduiding. Boven dit model komt geen RS-model, de Mustang Mach-e GT en GT Performance blijven de topversies.” Performance Edition Ford heeft al wel een Performance Edition op basis van de Mustang Mach-E GT aangekondigd. Die heeft net als de reguliere GT een systeemvermogen van 480 pk, maar je krijgt wel meer koppel: 860 Nm voor de GT Performance Edition versus 814 Nm voor de reguliere GT. De Ford Mustang Mach-E GT Performance Edition sprint in slechts 3,5 seconden naar 100 km/u, dat is 0,2 seconde sneller dan voorheen. De topsnelheid van de GT is begrensd op 200 km/u. Kleuren Mustang Mach-e GT Ford rust de Mustang Mach-E GT uit met adaptieve MagneRide-wielophanging, lichtmetalen 20-inch wielen, rode remklauwen en exclusieve lakkleuren, waaronder Cyber Orange en Grabber Blue . Met zijn accupakket van 88 kWh heeft de Mustang Mach-E GT een actieradius van 500 kilometer (WLTP). Europa Het is nog niet duidelijk of de Performance Edition ook naar Europa komt. Zo niet, dan is de GT-variant op Europese bodem de snelste. De nieuwe Ford Mustang Mach-E GT komt eind 2021 naar Europa . Het bericht “Geen RS-plannen voor Ford Mustang Mach-e” verscheen eerst op ZERauto.nl .
Nieuw submerk IONIQ staat voor de 100 procent elektrisch toegewijde modellenlijn van Hyundai . Binnen deze modellenlijn introduceert Hyundai de komende drie jaar drie innovatieve batterij-elektrische voertuigen (BEV’s), waarvan de IONIQ 5 de allereerste is. 45 Concept EV De IONIQ 5 is een middelgrote crossover die gebaseerd is op de 45 Concept EV die debuteerde op de autoshow van Frankfurt in 2019. De ontwerpers van IONIQ 5 haalden inspiratie uit het verleden en combineerden die met parametrische pixels; een nieuw en uniek designelement dat ook de andere IONIQ-modellen zal kenmerken. De Pony Met de 45 Concept presenteerde Hyundai in 2019 een auto die historisch verantwoord was vormgegeven. De auto doet namelijk sterk denken aan de Pony Coupé conceptauto die 45 jaar geleden werd gepresenteerd. Destijds was de conceptauto een voorbode van de Pony, die een jaar later in productie ging. Nu gaat de 45 ook in productie. Behalve dat de 45 Concept een knipoog is naar de Pony Coupé, verwijst zijn naam ook naar de hoeken van 45 graden in het exterieurdesign van het studiemodel. IONIQ 6 en IONIQ 7 In 2022 volgt de IONIQ 6. Dit wordt een sportsedan op basis van de Hyundai Concept EV Prophecy die afgelopen maart onthuld werd. De IONIQ 7, een grote CUV, maakt in 2023 zijn opwachting. IONIQ 5 : The new horizon of EV Het bericht IONIQ 5 is crossover gebaseerd op 45 Concept EV verscheen eerst op ZERauto.nl .
Hydrogen Society De Fuel Cell Business Group van Toyota Motor Europe zal samenwerken met industriële partners, nationale en regionale overheden en organisaties om de ontwikkeling van waterstof op meer Europese locaties te stimuleren en vooruitgang te boeken op weg naar een ‘Hydrogen Society’ met alle voordelen van dien. Brussel De Fuel Cell Business Group van Toyota is gevestigd in Brussel en zal de businesscase van waterstof versterken en de introductie ervan in mobiliteit en op andere terreinen ondersteunen. Hiermee wordt Toyota’s brandstofceltechnologie toegankelijk voor andere commerciële partijen. De aanpak maakt deel uit van Toyota’s langetermijnstrategie op het gebied van duurzaamheid. Volgende generatie voertuigen Thiebault Paquet, Director Fuel Cell Business Group: “De voordelen van waterstof zijn zonneklaar. Daarom verwachten we op korte termijn dat de wereldwijde verkoop van onze brandstofcelsystemen met factor 10 zal toenemen. Het is ook de reden waarom we onze productiecapaciteit drastisch vergroot hebben. Toyota loopt op waterstofgebied voorop, met forse investeringen in een ‘Hydrogen Society’ en de introductie van voertuigen van de volgende generatie, het creëren van nieuwe markten en het realiseren van extra productiecapaciteit.” Introductie van waterstof in Europa Om de introductie van waterstof in Europa te versnellen, concentreert Toyota zich op waterstofclusters of ecosystemen waar een lokale infrastructuur transportvloten en mobiliteitsdiensten op waterstof ondersteunt. Toyota is van mening dat dergelijke activiteiten de vraag naar waterstof ?stimuleren, de kosten ?verlagen en de levensvatbaarheid van de infrastructuur ?versterken. Hierdoor zal waterstof op termijn aantrekkelijker worden voor meer consumenten. Het bericht Toyota richt Fuel Cell Business Group op verscheen eerst op ZERauto.nl .
e-TNGA is modulair TNGA staat voor Toyota New Global Architecture, de letter ‘e’ duidt op de elektrische aandrijflijn. Door het modulaire karakter van het e-TNGA-platform kan de ontwikkelingstijd van verschillende modelvariaties verkort worden. Bovendien kunnen individuele modellen parallel ontworpen worden. Het eerste model dat op het nieuwe e-TNGA-platform staat, is al ontwikkeld en wordt gereedgemaakt voor serieproductie. De productie vindt plaats in Toyota’s ZEV Factory in Japan. De breedte, lengte, hoogte en wielbasis van het model dat op het e-TNGA-platform staat, kan compleet variëren. Het platform is geschikt voor voor-, achter- en vierwielaandrijving en biedt mogelijkheden voor meerdere vormen van geëlektrificeerde aandrijving. Koji Toyoshima “We zetten met de nieuwe elektrische Toyota SUV binnenkort de volgende stap wat betreft ons aanbod aan batterij-elektrische modellen”, vertelt Koji Toyoshima, Deputy Chief Officer, ZEV Factory, Toyota Motor Corporation. “De flexibiliteit van de e-TNGA-technologie geeft Toyota de vrijheid auto’s te ontwerpen die behalve batterij-elektrisch aangedreven ook aantrekkelijk zijn om naar te kijken en veel rijplezier bieden.” In de komende maanden maakt Toyota meer details van zijn eerste volledig elektrische SUV bekend. Preview: elektrische compacte SUV van Toyota Het bericht Toyota’s eerste elektrische compacte SUV komt eraan! verscheen eerst op ZERauto.nl .
Citroën is nu aan de beurt Binnen Groupe PSA is ervoor gekozen om eerst elektrische modellen van andere merken binnen de groep te introduceren. De merken Opel, DS en Peugeot kregen simpelweg voorrang. Citroën is nu bezig met een inhaalslag. In september 2020 kwam het merk met de Citroën C5 Aircross Plug-in Hybrid en nu komt Citroën met een e-C4, een elektrische variant op basis van de reguliere C4. Citroën e-C4 (2021) – Met magische tabletlade! – REVIEW – AutoRAI TV Hoge verwachtingen De verwachtingen van de nieuwe Citroën C4 zijn hoog. Dat komt onder meer omdat de Citroën C3 Aircross en C5 Aircross het bijzonder goed doen. Van de Citroën C3 zijn sinds 2017 al dik 300.000 exemplaren verkocht en van de C5 Aircross 200.000. Citroën richt zich nu op de terugkeer in het C-segment, een belangrijk segment met in 2019 een marktaandeel van 28 procent in Europa. “Citroën positioneert de C4 en e-C4 nadrukkelijk in het C-segment.” Bekend platform Het platform deelt de Citroën C4 met de Peugeot 2008, DS 3 Crossback en Opel Mokka. Er is alleen een verschil: die Peugeot, DS en Opel zijn B-segment modellen. Citroën positioneert de C4 en e-C4 nadrukkelijk in het C-segment. Zijn afmetingen helpen daarbij. Dankzij de lengte, breedte en hoogte van respectievelijk 4.360 mm, 1.800 mm en 1.525 mm en de lange wielbasis van 2.670 mm komen de C4 en e-C4 terecht in het hart van het C-segment. Ten opzichte van de Peugeot, DS en Opel is de wielbasis van de C4 ook een stukje langer. En dat resulteert weer in meer interieurruimte. Knipoog naar Citroën GS Zowel de normale C4 als e-C4 heeft een schuin aflopende daklijn en een vaste achterspoiler. Om te zien is de C4 best een eigenaardige mix, maar wel op een manier die goed past bij het merk Citroën. Bovendien heeft de C4 wat styling betreft een sterke band met de Citroën GS en GSA van weleer. De daklijn, de koplampen en het ver doorlopende glasoppervlak zijn allemaal verwijzingen naar de GS (1971-1979) en GSA (1979-1987). Zo loopt ook de daklijn van de GS (en GSA) af en bespeuren we gesplitste lichtunits. Let ook op de vorm van de grille van de C4. Ook dat is een verwijzing naar de GS van toen. Leuk gedaan dus van Citroën. Hier staat echt een origineel ogende crossover. “Hier staat echt een origineel ogende crossover.” Interieur net zo opvallend? Geldt dat ook voor het interieur? In het interieur zien we componenten die we ook in andere PSA-producten terugzien, maar Citroën geeft er wel een eigen draai aan. Het geheel oogt strak en is opgebouwd uit mooie, doorgaans zachte materialen. Opvallende elementen zijn het 10-inch infotainmentsysteem met ondersteuning van Apple CarPlay en Android Auto en de Citroën Smart Pad Support. Citroën Smart Pad Support ‘De watte?’ horen we je denken. De Citroën Smart Pad Support is een uit het dashboard schuifbare lade voor de voorste passagier waar een tablet op kan worden geplaatst dankzij de houder voor een Apple iPad en Samsung Tablet, of een universele houder voor andere type tablets. Andere slimmigheden zijn er in de vorm van een grote opberglade in het dashboard met daaronder een separaat handschoenenkastje, de draadloze inductielader voor smartphones en drie USB-aansluitingen. Advanced Comfort-stoelen Ook noemenswaardig zijn de Advanced Comfort-stoelen. Die zitten voortreffelijk. Ze hebben een zitvlak met speciaal, 15 mm verdikt schuim. Dit nieuwe schuim met een hoge dichtheid zakt relatief weinig in, wat comfortabeler is tijdens lange ritten en bovendien voorkomt dat de stoelen na verloop van tijd zijn doorgezakt. Verder zijn de stoelen extra breed en bieden ze goede ondersteuning. Naar wens kunnen de Advanced Comfort-stoelen worden voorzien van stoelverwarming en massagefunctie. Klinkt comfortabel, nietwaar? Ook praktisch? De bagageruimte heeft een inhoud van 380 liter. De tildrempel is laag waardoor het in- en uitladen van boodschappen kinderspel is. Voor extra gemak kan de bagageruimte in twee delen worden opgedeeld of extra worden vergroot dankzij de neerklapbare achterbank. Tevens zijn er twee standen om de laadvloer schuin te houden, bijvoorbeeld om een koffer gemakkelijker in of uit te laden. Geen transmissiehendel In de Citroën C4 met automaat ontbreekt altijd een transmissiehendel. De Franse autobouwer gebruikt een schakelaar. Er zijn drie standen (D, N en R) voor gemakkelijke bediening en een separate P-knop om de parkeermodus te activeren. De C4 met automaat heeft een ‘M-knop’ waarmee de transmissie handmatig bediend kan worden met schakelflippers aan het stuurwiel. “Ook noemenswaardig zijn de Advanced Comfort-stoelen. Die zitten voortreffelijk.” B-knop Bij de elektrische e-C4 is hier de ‘B-knop’ te vinden waarmee de recuperatiemodus geactiveerd kan worden om extra energie terug te winnen tijdens vertragen. Verder bieden de modellen een elektrische parkeerrem en drie rijmodi die het rijgedrag van de auto bepalen: Eco, Normal en Sport. Normal: optimaliseert de actieradius bij normaal gebruik. Eco: optimaliseert het energieverbruik door de werking van de verwarming en airconditioning aan te passen en zowel het vermogen als het koppel van de elektromotor te beperken. Power: optimaliseert de voertuigprestaties bij volle belading voor een vergelijkbaar rijgedrag als in de Normal-modus zonder lading. De motoren Goed, hoe zit het dan met de motoren? Er is keuze uit benzine, diesel en volledig elektrisch. De motoren in een notendop: PureTech 130 man6 – 26.890 euro PureTech 130 EAT8 – 27.690 euro BlueHDi 130 EAT8 – 30.990 euro e-C4 50 kWh 136 – 38.190 euro En andere motorversies? Komen de PureTech 100, PureTech 155 EAT8 en BlueHDi 110 ook nog naar Nederland? Het antwoord op die vraag is simpel: ja. Citroën introduceert de PureTech 155 EAT8 naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021. De PureTech 110 handbak en BlueHDi 110 met handbak worden op z’n vroegst in het tweede kwartaal van 2021 verwacht. “De aandrijflijn in de e-C4 is een oude bekende.” Op pad in de elektrische e-C4 Wij rijden in de nieuwe Citroën e-C4. De aandrijflijn is een oude bekende. We proefden er eerder van in de DS 3 Crossback E-Tense en Peugeot e-2008 . De e-C4 beschikt over een 136 pk en 260 Nm sterke elektromotor die zijn energie haalt uit een 400V lithium-ion batterij met een capaciteit van 50 kWh, geplaatst in de bodemsectie van de auto. De actieradius is vastgesteld op 350 kilometer volgens de WLTP-testnorm. Haal daar ongeveer 20 procent range af en je hebt de werkelijke range: 280 tot 320 kilometer in de praktijk dus. De aandrijflijn voelt krachtig en soepel aan. Zoals bij elke elektrische auto is er altijd trekkracht. En dankzij het one-pedal driving principe hoef je met goed anticiperen zelden nog je rempedaal te gebruiken. Standaard 3-fase lader Het opladen van de batterij gebeurt via het laadpunt verwerkt in het linker achterscherm. Via een 100 kW DC-laadstation (snellader) kan met een snelheid van circa 10 kilometer per minuut worden geladen. De 50 kWh-batterij is in dat geval in 30 minuten tot 80 procent opgeladen. Thuis opladen kan ook via een huishoudelijk stopcontact of een publiek of privaat laadpunt (Wallbox) dankzij de standaard on-board lader van 11 kW (3-fase). Citroën levert de elektrische C4 met een garantietermijn van 8 jaar of 160.000 kilometer voor 70 procent van de originele laadcapaciteit. EV-menu’s Via het centrale 10-inch touchscreen kun je een extra menu openen waarmee specifieke kenmerken van het elektrische voertuig kunnen worden ingezien, zoals de batterijstatus, energiestroom, verbruiksstatistieken en instellingen van vertraagd opladen. Als de batterij wordt opgeladen, is de resterende laadtijd, de geladen stroom (in %) en de toegenomen actieradius (in km) te zien. Charge My Car-app Bij de elektrische Citroën e-C4 is de Charge My Car-app van Free2Move Services het eerste jaar gratis. Hiermee kunnen gebruikers laadpunten zoeken (locatie, voordeligste, snelste) en routes inlusief laadstops instellen, die bovendien via de app direct naar het navigatiesysteem van de auto gestuurd kunnen worden (indien aanwezig). “In de basis is de Citroën C4 weer een echte Citroën. Lekker eigenwijs en origineel van vorm.” Private lease Citroën C4 De Citroën C4 is ook beschikbaar via private lease. De tarieven starten bij 399 euro per maand voor de C4 PureTech 130 S&S in de uitvoering Feel op basis van 60 maanden en 10.000 kilometer per jaar. De private leasetarieven van de Citroën e-C4 beginnen bij 499 euro per maand voor uitvoering Feel op basis van 60 maanden en 10.000 kilometer per jaar. De prijzen van de Citroën e-C4 beginnen zoals gezegd bij 38.190 euro voor de uitvoering Feel, met een netto bijtelling vanaf 93 euro per maand. Dit is standaard Zaken als Full LED-koplampen, LED-dagrijverlichtig, achterlichten met 3D-effect, 5,5-inch digitaal instrumentenpaneel met LED ‘ambi-light’, middenarmsteun, automatische airconditioning, infotainmentsysteem inclusief 10-inch touchscreen, Connect Box, Bluetooth, Digitale radio (DAB+), Apple CarPlay en usb-aansluitingen voorin zijn allemaal standaard. Citroën Progressive Hydraulic Cushions Ook het veersysteem met Citroën Progressive Hydraulic Cushions is standaard. Deze veertechniek maakt gebruik van conventionele veren en dempers in combinatie met dubbele hydraulische stops, waarvan één voor compressie en één voor decompressie. Bij een grote veerinslag wordt de demping niet opgevangen door een mechanische stop, maar nog eens extra geabsorbeerd door de hydraulische stop. Dit systeem maakt van rijden in deze Citroën een bijzonder aangename ervaring. Rijhulpsystemen Op het gebied van actieve rijhulpsystemen komt de C4 standaard met Active Lane Departure Warning System, Active Safety Brake met voetgangersherkenning, Coffee Break Alert, cruise control met snelheidsbegrenzer, Driver Attention Alert, Hill Start Assist, parkeersensoren achter en verkeersbordenherkenning. Highway Driver Assist combineert Adaptive Cruise Control met Stop & Go en Active Lane Departure Warning, waarmee de auto niet alleen de ingestelde snelheid aanhoudt en een veilige afstand tot de voorligger bewaart, maar ook automatisch stuurt om in de rijstrook te blijven. Conclusie In de basis is de Citroën C4 weer een echte Citroën. Lekker eigenwijs, origineel van vorm, bijzonder comfortabel en ook nog heel praktisch. De elektrische e-C4 voegt daar een extra niveau van comfort aan toe dankzij de fluisterstille aandrijflijn. Je komt er vooral in tot rust en dat kan na een lange dag arbeid best prettig zijn. Ten opzichte van de andere PSA-producten op dit platform is de C4 aanzienlijk ruimer achterin – logisch gezien de grotere wielbasis – maar Citroën vraagt er niet eens meer geld voor. Met dank aan de GS In tegendeel zelfs: een elektrische Peugeot e-2008 is zelfs duurder (40.930 euro). Een Opel Mokka-e is er vanaf 35.399 euro en een DS 3 Crossback E-Tense moet een vestige 43.290 euro kosten. Dan is de ruimere e-C4 met 38.190 euro gewoon prima geprijsd. Bovendien heeft de Citroën dankzij de aerodynamische vorm op papier ook nog de grootste range. Komt die historisch verantwoorde schuin aflopende daklijn toch nog goed van pas. Met dank aan de GS. Pluspunten… Origineel uiterlijk Super comfortabel Prettig onderstel met fijne demping Ruim Minpunten… Beperkt zicht naar achteren Beperkt stuurgevoel Niet het modernste infotainmentsysteem Geactiveerde B-stand wordt gedeactiveerd na achteruit rijden, je moet hem dan opnieuw inschakelen Het bericht Autotest – Citroën e-C4 (2021) verscheen eerst op ZERauto.nl .
JCW vertalen naar elektromobiliteit “Met de MINI Electric hebben we laten zien hoe goed merktypisch rijplezier en elektrische mobiliteit kunnen worden gecombineerd”, stelt Bernd Körber, hoofd van het merk MINI. “Nu is het tijd om de passie voor prestaties van het merk John Cooper Works te vertalen naar elektromobiliteit. Daarom werken we aan het ontwikkelen van concepten voor elektrische John Cooper Works-modellen.” Benzine blijft belangrijk Körber vervolgt: “John Cooper Works-modellen met conventionele verbrandingsmotoren zullen nog steeds een belangrijke rol blijven spelen om ervoor te zorgen dat we inspelen op de wensen en behoeften van prestatieliefhebbers over de hele wereld. Met deze nieuwe focus op elektrische prestaties creëren we ook de mogelijkheid om het onderscheidende profiel van het merk John Cooper Works meer dan ooit tevoren aan te scherpen.” Vol met fouten De gebruikte camouflagewrap op de elektrische MINI JCW hatchback op deze foto’s zit overigens vol met fouten . Het bericht Elektrische MINI John Cooper Works-modellen: best realistisch verscheen eerst op ZERauto.nl .
Standaard 3-fasen lader Toyota gaat de nieuwe ProAce City Electric leveren met een lithium-ion batterij van 50 kWh. Het vermogen van de elektromotor bedraagt 136 pk. Toyota rust het model in Nederland standaard uit met een 3-fasen lader van 11 kW. De eerste leveringen starten in de herfst van volgend jaar. Toyota maakt in de loop van volgend jaar meer details bekend. Nog meer elektrisch Naar verwachting komen ook Opel, Peugeot en Citroen met elektrische versies op basis van respectievelijk de Combo, Partner en Berlingo. De ProAce City van Toyota is op deze PSA-modellen gebaseerd. Het bericht Toyota ProAce City Electric in aantocht verscheen eerst op ZERauto.nl .
Van Hyundai Motor Group Het E-GMP-platform is ontwikkeld door Hyundai Motor Group met merken als Hyundai, Kia, Genesis en IONIQ. Al die merken gaan gebruikmaken van het E-GMP-platform. Veel BEV’s De nieuwe E-GMP-architectuur ondersteunt het plan van Hyundai Motor Group om rond 2025 in totaal 23 BEV-modellen te introduceren – waarvan 11 electric-only modellen – en meer dan 1 miljoen BEV’s wereldwijd te verkopen. IONIQ Als onderdeel van die BEV-visie van Hyundai Motor Group werd in augustus 2020 het speciale line-up merk IONIQ gelanceerd. Hyundai is ook van plan om tegen 2024 drie speciale IONIQ-modellen voor verschillende voertuigsegmenten te presenteren: de IONIQ 5, IONIQ 6 en IONIQ 7. Ook Kia geeft gas Kia heeft op zijn beurt op basis van de ‘Plan S’ strategie op middellange tot lange termijn zijn plannen BEV-uitgestippeld. In september 2020 kondigde Kia plannen aan om het verkoopaandeel van BEV’s als percentage van de totale verkoop rond 2025 te verhogen tot 20 procent. Het bedrijf publiceerde onlangs ook een vroege afbeelding van zeven speciale BEV-modellen die tegen 2027 opeenvolgend zullen worden uitgebracht. Hyundai N high-performancemodel Kortom: er komen een hoop modellen aan op het E-GMP-platform. Albert Biermann, President en Hoofd van de R&D-afdeling van Hyundai Motor Group, spreekt zelfs over een Hyundai N high-performancemodel met een vermogen van ongeveer 600 pk. Dat belooft wat. Het eerste model op basis van de E-GMP-architectuur komt al begin 2021 op de markt. De levering in Europa moet rond april of mei starten. Fayez Abdul Rahman, Senior Vice President van het Vehicle Architecture Development Center bij Hyundai Motor Group: “‘E-GMP is het resultaat van jaren van onderzoek en ontwikkeling en brengt onze meest geavanceerde technologieën samen. Onze BEV-line-up zal evolueren en wordt versterkt door dit innovatieve nieuwe platform.” Minder complex E-GMP vermindert de complexiteit door standaardisatie en een modulair karakter, waardoor een snelle en flexibele ontwikkeling van producten mogelijk is en het BEV-assortiment in een relatief korte periode kan worden uitgebreid. C-, D- en E-segment Doordat E-GMP volledig schaalbaar is, vormt het een basis voor voertuigsegmenten van zowel sedans, SUV’s als C-SUV’s. Hyundai Motor Group gebruikt het E-GMP-platform voor modellen in het C-, D- en E-segment. Bovendien vormt het platform ook de basis voor een commercieel voertuig, genaamd de RoboTaxi. De architectuur maakt voertuigen met een lengte van maximaal vijf meter mogelijk met een wielbasis van iets meer dan drie meter. Uiteraard kunnen engineers hierin variëren. Ontwerpers kunnen met het E-GMP-platform werkelijk alle kanten op. Het worden in ieder geval allemaal nieuwe modellen, met nieuwe designs en een compleet nieuwe interieur-experience. Modellen op het E-GMP-platform zijn geen opvolgers van huidige modellen. Topsnelheid van 260 km/u mogelijk Het efficiëntste E-GMP-model heeft een energieverbruik van minder dan 14 kWh per 100 gereden kilometers. Tegelijkertijd sprint een high-performance model in minder dan 3,5 seconden van nul naar 100 km/u en is een topsnelheid van 260 km/u te bereiken. Biermann: “Voor die topsnelheid van 260 km/u hebben we geen tweetraps transmissie nodig, maar voldoet de standaard eentraps automaat. Dankzij onze high-revving elektromotor motor – met een maximum toerental van liefst 20.000 toeren per minuut – kunnen we uitzonderlijk hoge snelheden halen zonder dat je een tweetraps transmissie nodig hebt.” Power Electric-module De compacte nieuwe Power Electric-module (PE) van het E-GMP-platform bestaat uit een elektromotor, een EV-transmissie en een omvormer. Deze drie componenten zijn ondergebracht in een enkele compacte module. Een omvormer-vermogensmodule stuurt de elektromotor aan en maakt gebruikt van siliciumcarbide (SiC) halfgeleiders. Deze motor kan de efficiëntie van het systeem met ongeveer 2 tot 3 procent verhogen. Daardoor kan het voertuig ongeveer 5 procent langere afstanden rijden op dezelfde accu-energie. Accupakket Het accupakket is laag in de vloer gemonteerd. Ook de elektromotor wordt zeer laag in de auto geplaatst, vrijwel in lijn met het accupakket. Zo ontstaat een zeer laag zwaartepunt en een stabiel rijgedrag. Alle voertuigen die zijn ontwikkeld op het E-GMP-platform gebruiken een gestandaardiseerde enkelvoudige batterijmodule. Deze module is samengesteld uit standaardcellen van het ‘pouch’-type (plat). De hoeveelheid cellen wordt afgestemd per model. Er zijn maximaal acht accumodules mogelijk. Het accupakket zelf is het krachtigste systeem dat Hyundai ooit in productiemodellen heeft toegepast. Dat komt mede door de verbeterde koelprestaties, bereikt door toepassing van een nieuwe afzonderlijke koelblokstructuur om het batterijpakket compacter te maken. Met een energiedichtheid die met ongeveer 10 procent is verbeterd ten opzichte van bestaande EV-batterijtechnologie, zijn de batterijpakketten lichter, kunnen ze lager in de carrosserie worden gemonteerd en ontstaat er meer interieurruimte. AWD is optioneel In de basis is E-GMP een achterwielaangedreven platform. AWD is optioneel. In dat laatste geval installeert Hyundai een extra elektromotor op de vooras. Het AWD-systeem bestaat uit een EV-transmissieschakelaar die de verbinding tussen de motoren en de wielen kan regelen en kan schakelen tussen tweewiel- en vierwielaandrijving om de efficiëntie of de prestaties te verbeteren, afhankelijk van de rijomstandigheden. Waarom achterwielaandrijving? Biermann: “Met een FWD-architectuur ben je wat betreft high performance rijden beperkt. Omdat we werken aan modellen met vermogens tot wel 600 pk, is RWD de betere maar ook leukere oplossing die ook resulteert in een meer betrokken rijervaring.” Veiligheid Voor nog meer rijcomfort en stabiliteit zorgt ook een multi-link achterwielophanging die doorgaans wordt gebruikt in de middelgrote en grote voertuigsegmenten. Hyundai past een Integrated Drive Axle (IDA) toe die de wiellagers combineert met de aandrijfas om de aandrijfkrachten over te brengen op de wielen. Het platform biedt bij een aanrijding bescherming aan de batterij door de toepassing van een speciale constructie van staal met ultrahoge treksterkte. Verder zijn er energie-absorptiezones gecreëerd in de carrosserie, het chassis en een centraal deel van het accupakket dat is verbonden met de voertuigcarrosserie op acht verschillende punten. Interieurruimte E-GMP maximaliseert ook de interieurruimte door zijn lange wielbasis, korte overhangen voor en achter en slimme cockpitmodule. Doordat het accupakket (130 mm hoog) in de bodemsectie is geplaatst, ontstaat een vlakke vloer voor de cabine. Het resultaat: meer beenruimte voor de inzittenden en diverse opstellingsmogelijkheden voor de voorstoelen en achterbank. Vier jaar in ontwikkeling Het E-GMP-platform was meer dan vier jaar in ontwikkeling, maar het klaarstomen van 800V-oplaadtechnologie en de PE-module duurde nog veel langer. Je leest het goed: 800V. De meeste bestaande BEV’s en de huidige snellaadinfrastructuur maken opladen met 50 tot 150 kW-laadkracht mogelijk met een 400V-systeem. De ontwikkeling van 800V-infrastructuur zal geleidelijk aan nog meer snelladen mogelijk maken, tot zelfs 350 kW. E-GMP biedt standaard een 800V-oplaadmogelijkheid. Opladen met 400V is ook mogelijk, zonder dat er extra componenten of adapters nodig zijn. Het multi-oplaadsysteem is ’s werelds eerste gepatenteerde technologie die de motor en omvormer bedient om 400V tot 800V te verhogen voor stabiele oplaadcompatibiliteit. Hyundai staat open voor samenwerking om het 800V-systeem beschikbaar te bestellen voor andere fabrikanten. Het opladen van de batterij tot 80 procent kost slechts 18 minuten. Bovendien levert 5 minuten opladen al 100 kilometer rijbereik op. Een BEV op basis van E-GMP heeft een rijbereik tot wel 500 kilometer (WLTP) op een volle acculading. Uiteraard is de actieradius afhankelijk van de grootte van het accupakket en het type model. De auto als stroombron In tegenstelling tot eerdere BEV’s – die alleen in één richting kunnen worden opgeladen – is het oplaadsysteem van de E-GMP flexibeler. De nieuw ontwikkelde Integrated Charging Control Unit (ICCU) van de E-GMP is een upgrade van de bestaande On-Board Chargers (OBC), die normaal gesproken alleen elektriciteit in één richting laten stromen vanaf een externe stroombron. Vehicle-to-load-functie De ICCU maakt de nieuwe functie vehicle-to-load (V2L) mogelijk. Dit systeem kan extra vermogen van de voertuigaccu ontladen om andere elektrische apparaten (110/220V) van energie te voorzien zonder extra componenten. Het systeem is zelfs te gebruiken om een andere BEV op te laden. De nieuwe V2L-functie kan tot 3,5 kW stroom leveren en een middelgrote airconditioner of een 55-inch televisie tot 24 uur van stroom voorzien. Productie en toekomst De productie van het E-GMP-platform vindt plaats in Korea. Hyundai Motor Group kan ook buiten Korea gaan produceren, maar dat is afhankelijk van de vraag. In eerste instantie gebruikt Hyundai lithium-ion accupakketten. Biermann: “Achter de schermen werken we ook aan een solid state batterij. We hebben daar een speciaal team op zitten. We volgen een roadmap en de kans is de groot dat het E-GMP-platform op termijn ook een SSD-batterij krijgt.” Het bericht Hyundai en Kia presenteren E-GMP: een platform voor elektrische auto’s verscheen eerst op ZERauto.nl .