Nieuws

Het laatste elektrisch nieuws vanuit ZER-auto

Volkswagen produceert laatste auto met verbrandingsmotor in Zwickau

Meerdere merken De productiefaciliteit in Zwickau concentreert zich in het vervolg uitsluitend op de bouw van volledig elektrische auto’s. Dat kunnen Volkswagens zijn, maar ook modellen van zustermerken Audi en SEAT. Kosten Zwickau is de eerste fabriek van Volkswagen die wordt ingericht voor de bouw van uitsluitend elektrische auto’s. De fabriek krijgt een maximum capaciteit van 330.000 auto’s per jaar. Uiteindelijk zullen er zes verschillende modellen in Zwickau van de band rollen. De transformatie van de fabriek kost 1,2 miljard euro. Aanpassingen In november 2019 is de serieproductie van de ID.3 1 st Edition in Zwickau van start gegaan en deze zomer volgt de ID.4. Inmiddels is de conversie van Hal 6 in de fabriek in volle gang. Naast de Volkswagen ID.4 zal ook een elektrische SUV van Audi in Zwickau worden gebouwd. Meer fabrieken Naast de vestiging in Zwickau heeft Volkswagen nog twee fabrieken in de Duitse deelstaat Saksen. In Chemnitz produceert het concern technische onderdelen. In de Glazen Fabriek in Dresden start eind dit jaar de productie van de nieuwe e-Golf, in 2021 gevolgd door de ID.3. In Zwickau worden ook de carrosserieën van de luxe-SUV’s van Lamborghini en Bentley geproduceerd. Sinds 1990 Sinds 1990 – toen de fabriek in handen van Volkswagen AG kwam – heeft Volkswagen in Zwickau 6.049.207 auto’s gebouwd, uiteenlopend van de Polo, Golf en Golf Variant tot de Passat Limousine en Passat Variant. Het bericht Volkswagen produceert laatste auto met verbrandingsmotor in Zwickau verscheen eerst op ZERauto.nl .

30 juni 2020

Nieuwe Opel Mokka ook 100% elektrisch

Opel Mokka-e De nieuwe Opel Mokka is gebaseerd op hetzelfde platform als de nieuwste generatie Opel Corsa die vorig jaar geintroduceerd is. De aandrijftechniek laat zich dus al raden. De elektrische Opel Mokka-e heeft precies dezelfde aandrijflijn als de Opel Corsa-e, bestaande uit een 100 kW (136 pk) sterke elektromotor die gevoed wordt door een 50 kWh-batterij. De actieradius van de Mokka-e is vastgesteld op 322 km volgens de WLTP in de rijmodus Normal. In de Eco-modus wordt de bestuurder geholpen om het rijbereik zo veel mogelijk te optimaliseren. Elke uitvoering is geschikt voor snelladen (DC) met een snelheid tot 100 kW. In dat geval is de batterij in 30 minuten tot 80% opgeladen. Ook laden bij een openbare laadpaal of wallbox gaat lekker snel dankzij de standaard on-board lader van 11 kW (3-fasen). Afgezien van de elektrische aandrijving is de nieuwe Opel Mokka behoorlijk anders dan de Mokka die we sinds 2013 kennen. Hij is bijvoorbeeld 120 kg lichter en 12,5 cm korter. Door de iets langere wielbasis en de slimmere indeling biedt de nieuwe Mokka toch bijna net zo veel beenruimte en bagageruimte (350 liter). LEES OOK: Autotest – elektrische Opel Corsa-e (2020) ‘Het nieuwe Opel’ Verder markeert de Mokka een nieuw begin op het gebied van design. Deze crossover is als eerste model voorzien van het nieuwe familiegezicht Opel dat we straks ook bij andere Opel-modellen gaan zien. Hetzelfde geldt voor het strakke en opgeruimde dashboard met weinig knoppen en twee grote beeldschermen van maximaal 10 en 12 inch. Tot slot zet Opel hoog in op het gebied van technologie. De nieuwe Mokka wordt als enige in deze klasse leverbaar met adaptieve LED Matrix-koplampen. Afhankelijk van de uitvoering kun je ook rekenen op Advanced Cruise Control met stop & go-functie, waarmee de auto in fileverkeer automatisch het voorliggende voertuig volgt én in het midden van de rijbaan blijft, zonder hulp van bestuurder. De duurdere uitvoeringen zijn voorzien van zesvoudig verstelbare ergonomische stoelen met alcantara of volledig lederen bekleding, stoelverwarming en massagefunctie. Het meest uitgebreide multimediasysteem ‘Navi Pro’ is voorzien Live Navigation met real-time verkeersinformatie, een directe verbinding met pech- en noodhulpdiensten en specifieke functies die het leven van een EV-rijder eenvoudiger maken. De verkoop van de nieuwe Opel Mokka start na de zomer. De eerste exemplaren worden begin 2021 geleverd. LEES OOK: Eerste hulp bij Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) Het bericht Nieuwe Opel Mokka ook 100% elektrisch verscheen eerst op ZERauto.nl .

25 juni 2020

Upgrades voor Jaguar I-PACE: sneller laden

Jaguar I-PACE upgrade Jaguar heeft de I-PACE verder aangescherpt. Hoewel er ogenschijnlijk geen hele grote veranderingen zijn doorgevoerd aan de elektrische SUV, is er toch veel belangrijk nieuws te melden. Zo is het interieur aangepakt, maar de I-PACE kan nu ook een stuk sneller laden dankzij de aanwezigheid van een 11 kW boordlader. 3-fase laden I-PACE Hierdoor kun je bij openbare laadpunten en laadpunt bij huis 3-fase laden. Daarvoor moet natuurlijk het laadpunt bij huis ook geschikt zijn voor 3-fase laden. Meer over laadpalen en laadsnelheid lees je HIER . De I-PACE kan nu dus een stuk sneller laden. Bij een 11 kW laadpunt is één uur laden goed voor 53 kilometer (WLTP). Met een 90 kWh accupakket haalt de I-PACE 470 kilometer (WLTP) op een volle acculading. Als je de batterij helemaal hebt leeggereden is hij bij een 11 kW laadpunt in 8,6 uur weer volledig opgeladen. Langs de snelweg ga ja natuurlijk snelladen. Bij een 50 kW snellader komt er iedere 15 minuten 63 kilometer bij. Een 100 kW snellader is datzelfde kwartiertje goed voor 127 extra kilometers. Vernieuwd interieur Ook het interieur met drie schermen is ook verbeterd. Het instrumentarium is volledig digitaal dankzij een 12,3-inch scherm. Op een centraal geplaatst 10-inch touchscreen draait nu het Pivi Pro-infotainmentsysteem met Apple CarPlay en Android Auto-ondersteuning. Daaronder bedien je op een 5-inch touchscreen zaken zoals als climate control en stoelverwarming. Het Pivi Pro-infotainmentsysteem kan via Bluetooth verbinding maken met twee telefoons tegelijk en is 85% sneller dan het uitgaande systeem. Zo moet je volgens Jaguar weinig verschil merken in snelheid tussen het infotainmentsysteem en je eigen smartphone. Iets wat we kunnen beamen, want het systeem hebben we ook al kunnen testen in de nieuwe Land Rover Defender . Nieuwe carrosseriekleuren Toch is er ook aan de buitenkant nieuws te melden. Zo introduceert Jaguar drie nieuwe lakkleuren: Caldera Red, Portofino Blue en Eiger Grey. De grille is leverbaar in een grijze Atlas Grey-kleur. Optioneel is een Bright Pack verkrijgbaar. Dan krijgen ook de spiegelkappen een diffuser achter een grijskleurige afwerking, terwijl de raamomlijsting een chroomafwerking krijgt. De Jaguar I-PACE is per direct verkrijgbaar. Prijzen maakt Jaguar binnenkort bekend. Het bericht Upgrades voor Jaguar I-PACE: sneller laden verscheen eerst op ZERauto.nl .

23 juni 2020

Nieuwe Citroën C4 is (weer) excentriek en (ook) elektrisch

De vorige Citroën C4 (2010-2018) is voor Citroën-begrippen een vrij ingetogen auto die niet opvalt tussen al die miljoenen auto’s op de Europese wegen. Maar dat is bij de nieuwe C4 precies het tegenovergestelde. Deze auto is in geen enkel opzicht te vergelijken met zijn voorganger en valt direct op met zijn onderscheidende en excentrieke vormgeving. Geheel in lijn met de huidige trend is de nieuwe Citroën C4 geen traditionele vijfdeurs hatchback, maar een crossover die hoog op z’n wielen staat. En dat in combinatie met een schuin aflopende daklijn en een vaste achterspoiler. Het is een eigenaardige mix, maar wel op een manier die goed past bij het merk Citroën. LEES OOK: Eerste hulp bij subsidie elektrische personenauto’s voor particulieren Elektrisch Citroën ë-C4 Alle technische informatie over de nieuwe Citroën C4 volgt later. We kunnen wel alvast melden dat het model wordt aangeboden met drie soorten aandrijving: benzine, diesel én elektrisch. Deze C4 maakt namelijk gebruik van hetzelfde platform als de Peugeot 2008 en DS 3 Crossback uit hetzelfde concern, die eveneens worden aangeboden met drie soorten aandrijving. Naar verwachting krijgt de 100% elektrisch aangedreven Citroën ë-C4 een 100 kW (136 pk) sterke elektromotor, een 50 kWh-batterij en een actieradius rond de 320 km. De batterij is geschikt voor snelladen met een snelheid tot 100 kW. In dat geval is de batterij in 30 minuten tot 80% opgeladen. Verder moet de nieuwe Citroën C4 toonaangevend worden op het gebied comfort. Als onderdeel van het ‘Citroën Advanced Comfort Programma’ is het model voorzien van Progressive Hydraulic Cushions voor een typisch Frans veercomfort en Advanced Comfort-stoelen om in weg te zakken. De verkoop van de nieuwe Citroën C4 en elektrische ë-C4 start in de tweede helft van dit jaar. Het bericht Nieuwe Citroën C4 is (weer) excentriek en (ook) elektrisch verscheen eerst op ZERauto.nl .

17 juni 2020

Zo verdien je geld met een elektrische auto

Overspannen Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, geld verdienen met een auto terwijl hij stil staat. Toch is het inmiddels mogelijk. En dat heeft allemaal te maken met de vraag en het aanbod van stroom. Het elektriciteitsnet in Nederland heeft het namelijk maar moeilijk met al die veranderingen: Nederlanders gaan massaal elektrisch rijden, windmolens schieten als paddenstoelen uit de grond en steeds meer boeren hebben geen koeien maar zonnepanelen in de wei staan. Balanceren Een elektrische auto kan juist zorgen voor rust op het elektriciteitsnet, door hem in te zetten als energiebuffer. De pieken en dalen in zon- en windenergie kunnen door de batterijen van elektrische auto’s worden opgevangen. In de praktijk betekent dit dat een elektrische auto gaat laden als er een overschot aan groene stroom is. Energieleveranciers willen dan graag hun stroom aan je kwijt. Zo graag zelfs, dat ze je er soms voor betalen. Je krijgt dan geld om je auto op te laden. Andersom kan het ook. Als er veel vraag naar stroom is, kun je je stroom verkopen door het terug te leveren aan het net. Dit doe je natuurlijk op het moment dat je je auto toch niet gaat gebruiken. Slimme laadpalen Hiervoor moet je wel gebruikmaken van een slimme laadpaal. Dit zijn laadpalen die een variabel vermogen kunnen leveren en ook stroom kunnen terugleveren. Deze palen wil je het liefst bij elkaar hebben staan, zodat de netaansluitingen efficiënter gebruikt kunnen worden en de stroom beter verdeeld wordt over de laadpunten. Met deze slimme laadpalen bepaal je zelf wanneer en hoe vol je batterij opgeladen moet zijn. En ook wanneer of tegen welke prijs je stroom afneemt of teruglevert aan het net. Op 45 plekken in Nederland wordt de komende periode pleinen met slimme laadpalen in gebruik genomen. Het eerste plein is inmiddels voltooid en geopend door Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in Culemborg. Terugleveren Niet iedere elektrische auto kan energie terugleveren aan het elektriciteitsnet, ookwel vehicle-to-grid genoemd. Je hebt daarvoor een auto nodig die bidirectioneel kan laden. De bekendste elektrische auto die dit kan is de Nissan Leaf. De Leaf wordt in Japan zelfs ingeschakeld om hele supermarkten van stroom te voorzien wanneer er een aardbeving of andere ramp zich heeft voltrokken. Er gaan ook geruchten dat de Tesla Model 3 stiekem al voorzien is van deze bidirectionele-techniek. Het bericht Zo verdien je geld met een elektrische auto verscheen eerst op ZERauto.nl .

15 juni 2020

Volkswagen: “Levering ID.3 start in september 2020”

September 2020 Voor de snelle beslissers die hun auto al in september krijgen, plaatst Volkswagen wel een kanttekening. Nog niet alle functies zijn beschikbaar, waaronder ‘enkele digitale diensten’ aldus Volkswagen. Het gaat om deze functies Via een software-update worden die functies – het gaat hier om de App Connect-functie en de ‘afstandsweergave’ in de head-up display – begin 2021 wel toegankelijk. Voor exemplaren die Volkswagen eind 2020 aflevert zijn deze functies wel direct toegankelijk. Drie accuvarianten De Volkswagen ID.3 komt er in drie accuvarianten. De basis-accu (45 kWh) brengt je 330 kilometer ver, deze batterij is te laden met maximaal 7,2 kW wisselstroom en maximaal 50 kW gelijkstroom (100 kW gelijkstroomladen optioneel). De middelste accuversie De middelste accuvariant van 58 kWh die je ook in de ID.3 1ST vindt, heeft een actieradius van 420 kilometer. De accu kan met maximaal 11 kW (wisselstroom) of 100 kW (gelijkstroom) worden opgeladen. De grootste accu Met de grootste batterij (77 kWh) rijd je 550 kilometer op een volle accu. Deze is te laden met maximaal 11 kW (wisselstroom) en 125 kW (gelijkstroom). Verwachte prijs De vanafprijs van de ID.3 is 30.000 euro (let op: deze prijsindicatie is gebaseerd op de Duitse prijsstelling). De vanafprijs van de ID.3 1ST is naar verwachting 38.000 euro. De exacte prijzen worden bekend gemaakt rond het moment van bestellen. Zo groot als een Golf, maar dan ruimer De ID.3 is ongeveer net zo groot als een Golf, maar biedt de binnenruimte van een veel grotere auto. Doordat er minder ruimte nodig is voor de motor en aandrijving, blijft er van binnen meer ruimte over. De bagageruimte heeft een inhoud van 385 liter. Afmetingen De ID.3 is 4,26 meter lang, 1,81 meter breed en 1,55 meter hoog. Zijn wielbasis bedraagt liefst 2,77 meter. De draaicirkel is met 10,2 meter klein te noemen. Voor het vervoer van bijvoorbeeld fietsen is de ID.3 leverbaar met een speciale trekhaak (laadvermogen 75 kg). Volkswagen: “ID.3 komt gewoon deze zomer op de markt” Het bericht Volkswagen: “Levering ID.3 start in september 2020” verscheen eerst op ZERauto.nl .

11 juni 2020

Enorme (tijdelijke) prijsdaling voor MG ZS EV

Tijdelijke prijsdaling De nieuwe prijs voor de MG ZS EV Comfort van 22.985 euro is bereikt door 4.000 euro MG Premie en 4.000 euro overheidssusidie. De genoemde MG Premie wordt betaald door Van Mossel MG en is alleen geldig van 4 juni tot en met 30 juni met 30 juni als uiterste registratiedatum. Deze actie is alleen van toepassing op particuliere transacties. Overheidssubsidie De overheidssubsidie moet zelf worden aangevraagd door de koper via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hoe dat precies werkt, leggen we uit in dit artikel . Actieradius De MG ZS EV heeft een actieradius van 262 kilometer volgende WLTP-testcyclus. De accu is 44,5 kWh groot en voedt een 142,8 pk sterke elektromotor met 353 Nm aan koppel. De MG ZS EV heeft standaard 5 jaar óf 150.000 garantie op de auto en 8 jaar óf 150.000 kilometer garantie op de aandrijflijn, inclusief de batterij. Hier meer informatie over de uitrusting . SAIC Motor Achter MG zit het kapitaalkrachtige SAIC Motor uit Shanghai. Dit bedrijf is sinds 2007 de eigenaar van MG. In Nederland heeft MG dealerbedrijf Van Mossel uitgekozen als exclusieve dealer. De MG ZS EV kan daardoor naar 60 Van Mossel-locaties voor onderhoud. Technische specificaties MG ZS EV Lengte: 4.314 mm Breedte: 1.809 mm Hoogte: 1.644 mm Wielbasis: 2.585 mm Gewicht rijklaar: 1.518 kilogram Accu: 44,5 kWh Oplaadtijd AC (wisselstroom): 7.5 uur Oplaadtijd DC 0 tot 80 procent (gelijkstroom): 40 minuten Elektromotor: PMS motor Maximum vermogen: 105 kW (142,8 pk) Maximum koppel: 353 Nm Topsnelheid: 140 km/u Actieradius NEDC: 335 km Actieradius WLTP: 263 km Actieradius bij 60 km/u: 428 km Energieverbruik: 13,8 kWh/100 km in NEDC Acceleratie 0-50 km/u: 3,1 seconden Acceleratie 0-100 km/u: 8,2 seconden Bagageruimte: 448 liter Het bericht Enorme (tijdelijke) prijsdaling voor MG ZS EV verscheen eerst op ZERauto.nl .

11 juni 2020

Kia e-Soul Cargo: een bestelversie van de e-Soul

1 m³ laadruimte In de bestelversie van de e-Soul – met 452 kilometer range (WLTP) – maakt de achterbank plaats voor een laadruimte van ongeveer 1 m³. De metalen, gecoate laadvloer heeft 6 sjor-ogen om lading vast te leggen. Een luik onder de laadvloer biedt toegang tot de ruimte voor de laadkabel. Tussen de laadruimte en de voorstoelen is een scheidingsrek geplaatst. Cargo-conversiekit Met de speciale cargo-conversiekit kan elke e-Soul worden omgebouwd naar een bestelwagen. En door diezelfde slimme constructie kan de e-Soul Cargo ook weer worden teruggebouwd naar een 5-zits personenversie. Ook wanneer de e-Soul is omgebouwd als besteller, blijft hij op geel kenteken geregistreerd, volledig BPM-vrij. De kosten De e-Soul Cargo is vanaf vandaag te bestellen bij de Nederlandse Kia-dealers. Als ExecutiveLine is hij er vanaf 39.077 euro, exclusief BPM & BTW. De Cargo-conversiekit is er ook voor voorraadmodellen of een gebruikte e-Soul. De losse adviesprijs van de kit bedraagt 2.680 euro, exclusief BTW. De prijzen van de maatwerkoplossingen zijn afhankelijk van de specifieke klantwensen. 2025 Tegen het einde van 2025 wil Kia 11 nieuwe elektrische voertuigen hebben geïntroduceerd. In 2021 wordt het eerste model op basis van een geheel nieuw EV-platform gelanceerd. Kia werkt daarnaast onder meer aan roadmaps voor toekomstige mobiliteitsconcepten, met bijvoorbeeld autonoom rijdende Purpose Built Vehicles voor zowel personen- als goederenvervoer. Het bericht Kia e-Soul Cargo: een bestelversie van de e-Soul verscheen eerst op ZERauto.nl .

11 juni 2020

Uitgelegd: mild-hybrid, hybrid, plug-in hybrid en meer

Mild-hybride (48 volt) Steeds meer auto’s zijn mild-hybride. In dit geval is de standaard startmotor en dynamo vervangen door een geïntegreerde starter/generator. Deze starter/generator regelt de terugwinning van de energie die normaliter verloren gaat bij remmen en vertragen en slaat die energie op in een compact 48-volt lithium-ion batterij. De starter/generator kan de verbrandingsmotor ondersteunen tijdens accelereren. Ook levert de starter/generator de stroom voor de elektrische systemen in de auto. De techniek is in het leven geroepen om de CO2-uitstoot van een auto te verminderen en het brandstofverbruik iets te verlagen. Hybride Een hybride maakt gebruik van een tweedelige aandrijflijn. Dat betekent dat de auto voorzien is van zowel een benzine- of dieselmotor als een elektromotor. Een hybride heeft een kleine accu die wordt opgeladen tijdens het rijden, bijvoorbeeld door een dynamo. Tijdens het uitrollen wint de auto energie terug. Die gewonnen energie wordt gebruikt om de verbrandingsmotor tijdelijk te ondersteunen of om elektrische systemen in de auto van stroom te voorzien. Een hybride komt vooral in binnensteden goed tot zijn recht door het vele afremmen. Plug-in hybrid (PHEV) PHEV staat voor Plug-in Hybrid Electric Vehicle . In de volksmond praten we eerder over een plug-in hybride of stekkerhybride. In principe is de aandrijflijn van een plug-in hybride gelijk aan die van een hybride, alleen heeft een PHEV een veel grotere accu om langere afstanden elektrisch te kunnen rijden. Een PHEV moet altijd worden opgeladen met een stekker om het maximale verbruiksvoordeel te realiseren. Voordeel van een PHEV is dat het voertuig lokaal emissievrij in binnensteden kan rijden. Batterij-elektrisch In een batterij-elektrische auto is de verbrandingsmotor verdwenen. De auto rijdt volledig elektrisch en heeft één of meerdere elektromotoren. De energie voor de elektromotor is afkomstig uit het accupakket, op te laden via oplaadpalen of een normaal stopcontact. Waterstof-elektrisch FCEV staat voor Fuel Cell Electric Vehicle. Of in normaal Nederlands: een waterstof-elektrische auto . In dit geval is er ook sprake van een elektrische auto, alleen haalt de elektromotor zijn stroom niet uit een fors accupakket, maar wordt de stroom onderweg opgewekt in een brandstofcel. In die brandstofcel (fuel cell) wordt waterstof omgezet in elektriciteit via een elektrochemisch proces met gebruik van zuurstof uit de buitenlucht. Die energie wordt gebruikt om de elektromotor tot leven te wekken om de de wielen aan te drijven. In een waterstofauto zit ook een compacte accu. Deze accu is voor het voor regeneratief remmen. Range Extender Sommige auto’s hebben een range-extender . Dit is gewoon een verbrandingsmotor, waardoor een auto met range extender niet volledig elektrisch is. De wielen van auto’s met een range-extender worden direct aangedreven door de elektromotor en dus niet door de verbrandingsmotor. De verbrandingsmotor drijft primair een generator aan die stroom levert aan de elektromotor. De generator kan op zijn beurt de accu’s weer bijladen. Het bericht Uitgelegd: mild-hybrid, hybrid, plug-in hybrid en meer verscheen eerst op ZERauto.nl .

09 juni 2020