Nieuws

Het laatste elektrisch nieuws vanuit ZER-auto

Productie Polestar 2 van start in China

Bijzonder moment De Polestar 2 is een vijfdeurs fastback en is de eerste elektrische auto die in de fabriek in Luqiao wordt gebouwd. Thomas Ingenlath, CEO van Polestar: “De wereld staat op z’n kop door de coronavirus-pandemie. We starten met de productie onder uitdagende omstandigheden en hebben een sterke focus op de gezondheid en veiligheid van onze mensen. Dit is een geweldige prestatie en het resultaat van enorme inspanningen van zowel de teams in de fabriek als daarbuiten in de leveranciersketen. In onze fabriek in Luqiao kunnen we direct vanaf het begin de Polestar 2 bouwen volgens hoge bouw- en kwaliteitsnormen.” Eigendom van Geely Polestar is eigendom van Zhejiang Geely Holding en wordt aangestuurd door Volvo Cars. Vandaar dat de Polestar 2 ook wat Volvo-trekjes heeft en de aandrijflijn identiek is aan die van de Volvo XC40 Recharge . De Polestar 2 is in zijn eerste productiejaar beschikbaar met twee elektromotor met een systeemvermogen van 408 pk, vierwielaandrijving en een 78 kWh sterke lithium-ion accu met een maximaal bereik van 470 kilometer volgens de WLTP-testcyclus. Een goedkopere variant met een kleinere batterij en dus range volgt in een later stadium. Eerst Europa De Polestar 2 werd in februari 2019 onthuld en wordt in eerste instantie in tien markten leverbaar. De eerste exemplaren worden naar verwachting vanaf juli in Europa geleverd en later in China en Noord Amerika. Hoe je de Polestar 2 kunt samenstellen en wat ie kost, check je hier . Vervoer van accupakketten De twee elektromotoren, eentje op de achteras, de andere op de vooras Montage van de koplamp, net als de koplampen van Volvo voorzien van Thorhammer-design Eindcontrole van de Polestar 2 onder speciaal licht   Het bericht Productie Polestar 2 van start in China verscheen eerst op ZERauto.nl .

24 maart 2020

Elektrische Porsche 911? Niet voor 2030

Vechten voor benzinemotor “De 911 is de laatste Porsche die elektrisch wordt. Hij komt hopelijk na mijn pensionering, want dan ben ik niet meer verantwoordelijk. Ik zal vechten om de 911 zijn benzinemotor te laten behouden”, zegt Walliser overtuigend. Lastige klus Over een 911 met hybride aandrijflijn is hij ook niet te spreken. Walliser: “Het is echt moeilijk om zo’n aandrijflijn te integreren in de vorm van de 911. We willen dat de 911 een 2+2 blijft, willen geen kofferruimte inleveren en al helemaal niet de vorm van de 911 vernietigen. Daarnaast ben ik nog niet zover om die hoeveelheid extra gewicht in de auto te stoppen. Als je zo’n auto zou willen maken, zou het makkelijker zijn om een compleet nieuwe auto te maken.” 992 Een 911 met elektro-ondersteuning zit er voorlopig dus ook niet in. De huidige generatie gaat in ieder geval nog tot ongeveer 2026 mee. Momenteel verkoopt de Porsche de generatie 992. Het aanbod van het 992-gamma wordt nog uitgebreid, onder meer met een nieuwe GTS, een GT3 en GT3 RS. Een GT2 RS lijkt ook weer te komen. Porsche 911 GT3 en 911 GT3 RS Over de nieuwe Porsche 911 GT3 en GT3 RS heeft Walliser nieuws, want dit model krijgt absoluut niet de nieuwe 4,0-liter zescilinder van de 718 Cayman GT4 en Boxster Spyder. “We blijven trouw aan de racemotor. Die is weliswaar duurder, maar we ontwikkelen hem op het circuit en leren elke testsessie meer. Dit is de weg die we willen bewandelen.” Het bericht Elektrische Porsche 911? Niet voor 2030 verscheen eerst op ZERauto.nl .

23 maart 2020

Verkoop elektrische Polestar 2 officieel van start

Weinig opties De prijs van de Polestar 2 begint in Nederland bij 59.800 euro. Veel opties zijn er niet. Een ander kleurtje kost 1.000 euro, bruinlederen bekleding met houtdecoratie voor het dashboard (zie foto’s) kost 4.500 euro, een inklapbare trekhaak kost 1.100 euro (geremd trekvermogen 1.500 kilogram) en voor 20-inch V-spaaks lichtmetaal ben je 1.000 euro kwijt. Voor de rest zit alles op en aan een Polestar 2, ook het Android-infotainmentsysteem dat toegang biedt tot diensten zoals Google Assistant, Google Maps en Google Playstore, eenvoudig te bedienen met geavanceerde voice control en het 11-inch grote touchscreen. Performance Pack De duurste optie voor de Polestar 2 is het Performance Pack. Dit pakket kost 6.000 euro en bestaat onder meer uit schokdempers van het Zweedse Öhlins, Brembo-remmen, gesmede 20-inch wielen, Swedish Gold veiligheidsgordels, gouden ventieldoppen en een hoogglans zwart dak. Vink je alle opties aan, dan kost een Polestar 2 je maximaal 72 mille. Aandrijflijn identiek aan Volvo XC40 Recharge De Polestar 2 en Volvo XC40 Recharge zijn technisch gelijk. In beide gevallen is er sprake van een elektromotor op de vooras en eentje op de achteras, samen goed voor 408 pk en 660 Nm. De Polestar 2 sprint dankzij vierwielaandrijving in 4,7 seconden naar 100 km/u. De vijfdeurs fastback heeft een 78 kWh lithium-ion accu voor een maximaal bereik van 470 kilometer (WLTP). Het bericht Verkoop elektrische Polestar 2 officieel van start verscheen eerst op ZERauto.nl .

19 maart 2020

Officieel: nieuwe BMW 7 Serie ook elektrisch!

‘Power of Choice’ voor nieuwe BMW 7 Serie “De volgende generatie BMW 7 Serie markeert een nieuwe mijlpaal voor BMW. Het vlaggenschip van BMW geeft klanten de ‘Power of Choice’. Ze kunnen kiezen uit vier verschillende aandrijfvormen: een zeer efficiënte dieselmotor, een benzineversie, een plug-in hybride variant en – voor het eerst – een batterij-elektrische uitvoering”, aldus Zipse. “Alle motorvarianten hebben dezelfde architectuur. De krachtigste 7 Serie wordt de elektrische variant.” De klant maakt de keuze De nieuwe generatie 7 Serie laat nog even op zich wachten. De auto komt op z’n vroegst eind 2022 of medio 2023. Door de nieuwe generatie 7 Serie aan te bieden met diverse aandrijflijnen, geeft BMW klanten de optie te kiezen voor de aandrijflijn die het beste binnen hun levensstijl past. Elektrisch rijden gaat een steeds grotere rol krijgen binnen het programma BMW. Meer elektrische modellen De productie van de BMW iX3 start dit jaar in de fabriek in Shenyang (China), gevolgd door de BMW iNEXT in 2021 in Dingolfing (Duitsland). In 2021 onthult BMW ook de BMW i4 die in München wordt gebouwd. Zipse: “De i4 krijgt een range van 600 kilometer volgende WLTP-testcyclus en een vermogen van 530 pk.” BMW 4 Serie Gran Coupé en i4 van dezelfde productielijn Zipse vervolgt: “De volledig elektrische i4 en de conventioneel aangedreven BMW 4 Serie Gran Coupé rollen van dezelfde productielijn. Dit betekent dat ze dezelfde structuren gebruiken in de persfabriek, carrosserie- en lakstraat en montage. De i4 laat zien dat je onze industrie niet kunt opsplitsen in elektrische auto’s en auto’s met conventionele motoren. Beide hebben hun plaats.” Minder complex gamma Het BMW-gamma wordt in de nabije toekomst minder complex dan nu. BMW gaat het aanbod vereenvoudigen om te zorgen voor meer overzicht en om kosten te besparen. Er komt meer synergie tussen bepaalde modellen, zodat componenten kunnen worden gedeeld en BMW extra ontwikkelingsgeld kan besparen. 50 procent van huidige motoren verdwijnt Het aantal motoren neemt in de toekomst ook af. Tot 2021 zal tot 50 procent van het huidige aanbod traditionele aandrijflijnen (benzine + diesel) verdwijnen. Elektrificatie krijgt een steeds grotere rol en BMW zal zich meer toeleggen op de ontwikkeling van slimme voertuigarchitecturen waarop diverse vormen van elektrificatie toegepast kunnen worden. In de jaren na 2022 gaan we daar echt iets van merken. Om al deze ambitieuze plannen mogelijk te maken, trekt BMW flink de portemonnee. Tot 2025 investeert BMW meer dan 30 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling. Het bericht Officieel: nieuwe BMW 7 Serie ook elektrisch! verscheen eerst op ZERauto.nl .

18 maart 2020

Elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen sterk gegroeid

Goede ontwikkeling Volgens het CBS is de totale elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen van 18,5 miljard kilowattuur (kWh) in 2018 toegenomen naar 21,8 miljard kWh in 2019. “Hiermee was voor het eerst de productie van hernieuwbare elektriciteit groter dan de uit steenkool opgewekte hoeveelheid elektriciteit”, aldus het CBS. Steenkool en aardgas De elektriciteitsproductie met steenkool daalde sterk. In 2018 was dat nog ruim 27 miljard kWh. In 2019 was er sprake van ruim 17 miljard kWh. De elektriciteitsproductie met aardgas is juist flink gestegen van bijna 58 miljard kWh in 2018 naar 71 miljard kWh in 2019. CBS: “Bij de productie van elektriciteit met aardgas wordt naar verhouding minder CO2 uitgestoten per geproduceerde hoeveelheid kWh elektriciteit dan bij elektriciteitsproductie met steenkool.” Hernieuwbare bronnen: wat zijn dat? Is alles wat onder ‘hernieuwbare bronnen’ valt ook echt ‘groen’ te noemen? We zetten de cijfers van 2019 even op een rij. In 2019 bedroeg de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen zoals gezegd 21,8 miljard kWh. Windmolens hadden hierin een aandeel van 49 procent, zonnestroom 24 procent en biomassa 26 procent. Energie van windmolens en zonnestroom is groen, maar biomassa hoort feitelijk niet thuis in het rijtje met ‘hernieuwbare energie’. Voor deze energie worden bomen gekapt in Zuid-Amerika. Dat hout gaat vervolgens per boot naar Europa om het vervolgens hier in de ovens te verbranden. Op papier wordt het gezien als ‘groen’. Het aandeel van windmolens en zonnestroom moet in de toekomst verder omhoog en het aandeel van biomassa moet omlaag. Elektriciteitsverbruik in 2019 De productie van hernieuwbare elektriciteit was in 2019 goed voor  18 procent van het elektriciteitsverbruik in Nederland, versus 15 procent in 2018. De productie van stroom met zonnepanelen nam met 40 procent toe: 3,7 miljard kWh in 2018 naar 5,2 miljard kWh in 2019. De toename is te danken aan het feit dat er in Nederland steeds meer zonnepanelen worden geplaatst, niet alleen bij huishoudens, maar ook op daken van gebouwen en op de grond. CBS: “Het totale vermogen van zonnepanelen is in 2019 met ongeveer 2.400 megawatt gegroeid, en wordt geraamd op 6.900 megawatt.” Aandeel windenergie De productie van elektriciteit uit windenergie steeg van 10 miljard kWh in 2018 naar 10,7 kWh in 2019: een subtiele stijging van 7 procent. CBS: “Net als in de twee voorgaande jaren groeide het windmolenpark in Nederland nauwelijks. Per saldo nam de capaciteit van windmolens op land toe met 70 megawatt naar 3.500 megawatt. Op zee kwamen er geen molens bij en bleef de capaciteit staan op bijna 1.000 megawatt.” Waarom belangrijk voor elektrische auto’s? Elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen is enorm belangrijk om de ecologische voetafdruk van een elektrische auto te verkleinen. Een batterij-elektrische auto rijdt weliswaar lokaal emissievrij, maar voor de productie van het accupakket zijn veel grondstoffen nodig die over de hele wereld gewonnen moeten worden. Dat wordt vaak vergeten . Als daarnaast de ‘getankte’ stroom ook nog grijs is, dan is een batterij-elektrische auto niet zo milieuvriendelijk. Als het aandeel van hernieuwbare energiebronnen toeneemt in zowel het productiestadium als het stadium waarin de eigenaar jaren met de auto rijdt, dan wordt het verhaal steeds positiever. Het bericht Elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen sterk gegroeid verscheen eerst op ZERauto.nl .

17 maart 2020

Elektrische APEX AP-0 werkelijkheid in 2022

Emotie APEX heeft deze AP-0 ontwikkeld met als doel om emotie toe te voegen aan een elektrische sportauto. Spraakmakend design en een futuristisch interieur moeten daar een handje bij helpen. Batterij van 550 kilogram De AP-0 heeft een koolstofvezel monocoque en koolstofvezel carrosseriepanelen. In de bodemsectie verwerkt APEX een 550 kilogram zware 90 kWh lithium-ion accupakket, goed voor een actieradius tot wel 515 kilometer volgens de WLTP-meetcyclus. Het totaalgewicht blijft dankzij het rijkelijk toegepaste koolstofvezel met 1.200 kilogram beperkt. 658 pk De APEX AP-0 heeft achterwielaandrijving. Dankzij slimme elektronica sprint het model in slechts 2,3 seconden naar 100 km/u. De topsnelheid komt uit op 304 km/u. Het systeemvermogen komt uit op 484 kW (658 pk) met een maximum koppel van 580 Nm. Augmented reality Uniek aan het model is het holografische augmented reality (AR) display en de AR Race Instructor waarbij de bestuurder een nieuw circuit kan leren kennen, zoals in een game. APEX heeft zelfs plannen om een eigen circuit te bouwen in de Greater Bay Area, nabij Hong Kong. Daar moet dan ook een heuse race academy komen om nieuwe coureurs op te leiden. Vierde kwartaal 2020 De productie van deze APEX AP-0 moet starten in het vierde kwartaal van 2022. De prijs is ook al bekend: 150.000 pond, exclusief belastingen. Omgerekend is dat 165.000 euro. Een exemplaar reserveren is al mogelijk. Het bericht Elektrische APEX AP-0 werkelijkheid in 2022 verscheen eerst op ZERauto.nl .

16 maart 2020

Miljoenste Tesla rolt van de band

1.000.000 Tesla’s Het is Tesla gelukt wat vele onhaalbaar leek: op grote schaal een elektrische auto produceren. Via het Twitter-account van Tesla CEO Elon Musk leren we dat Tesla zijn miljoenste auto heeft geproduceerd. Congratulations Tesla team on making our 1,000,000th car!! pic.twitter.com/5M99a9LLQi — Elon Musk (@elonmusk) March 10, 2020 Tesla Model Y Het miljoenste exemplaar is een rode Tesla Model Y. De crossover SUV leunt qua design sterk op zijn grotere broer – de Model X- en de Model 3, waarmee hij zijn aandrijflijn deelt. Het nieuwe model komt volgend jaar in Nederland op de markt. Tesla in Nederland Veel Nederlanders hebben bijgedragen aan de bijzondere mijlpaal voor Tesla. Op dit moment staan er zo’n dik 48 duizend Tesla’s op kenteken in Nederland. Tesla Roadster Naast de Model S, 3 en X, rijden er ook nog 73 Tesla Roadsters in Nederland. Tesla zette deze modellen tussen 2008 en 2012 nog met de hand in elkaar. Het Britse Lotus was verantwoordelijk voor het koetswerk. De Roadster is aan de buitenkant praktisch een Lotus Elise. De Model S is het eerste model dat echt van een lopende band af rolde. De auto wordt sinds 2012 in elkaar gezet in de NUMMI-fabriek in Fremont, Californië. Tesla kocht de fabriek net na de economische crisis in 2010 over van Toyota en GM. De Model S viel direct op doordat de auto met gemak 400 kilometers haalde op een enkele acculading. De introductie van de Model 3 betekende de echte doorbraak voor de Amerikanen. In december 2019 was de Tesla Model 3 de best verkochte auto in Nederland. Toen werden er ruim 11.000 exemplaren op kenteken gezet. Het bericht Miljoenste Tesla rolt van de band verscheen eerst op ZERauto.nl .

12 maart 2020

OVERZICHT: Zo duur zijn elektrische auto’s inclusief 4.000 euro subsidie

250 miljoen euro Er is volgens het klimaatakkoord tot eind 2025 een bedrag van 250 miljoen euro beschikbaar om elektrisch rijden populairder te maken. Een deel van dit bedrag wordt gebruikt voor subsidies op nieuwe of gebruikte elektrische auto’s. Stel dat deze subsidie alleen voor nieuwe elektrische auto’s wordt gebruikt, dan kunnen er in totaal 62.500 personen een elektrische auto met 4.000 euro korting kopen mits die mensen in 2020 óf 2021 een nieuwe elektrische personenauto aanschaffen. De voorwaarden Alleen emissieloze personenauto’s – zowel gebruikt als nieuw – met een oorspronkelijke cataloguswaarde tussen de 12.000 en 45.000 euro en minimale actieradius van 120 kilometer komen in aanmerking voor de overheidssubsidie. Elektrische auto kopen met subsidie Als je de elektrisch auto in één keer afrekent door middel van koop, dan krijg je direct de overheidskorting en moet de auto minimaal drie jaar in bezit zijn. Eigenaren die binnen drie jaar een andere auto kopen, betalen een deel van de subsidie terug, tenzij dat weer een elektrische auto is want dan loopt de subsidie door. Elektrische auto leasen met subsidie Leasen is ook mogelijk. Dan gelden er wel andere voorwaarden. Indien een particulier kiest voor een leasecontract, dan betaalt de overheid in een periode van 48 maanden een bedrag van 83 euro per maand uit (tot een totaal van 4.000 euro is bereikt). Bovendien moet de auto vier jaar in bezit blijven. Als mensen hun leasecontract binnen vier jaar beëindigen, stopt ook de subsidie, die in maandelijkse termijnen wordt uitbetaald. Hoogte subsidie daalt De hoogte van de subsidie neemt af in de komende jaren. In onderstaand overzicht zie je hoeveel subsidie de overheid geeft op een nieuwe of gebruikte elektrische personenauto. In 2020 en 2021 bedraagt de subsidie: € 4.000 voor de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische personenauto; € 2.000 voor de aanschaf of lease van een gebruikte elektrische personenauto; In 2022 bedraagt de subsidie: € 3.700 voor de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische personenauto; € 2.000 voor de aanschaf of lease van een gebruikte elektrische personenauto. In 2023 bedraagt de subsidie: € 3.350 voor de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische personenauto; € 2.000 voor de aanschaf of lease van een gebruikte elektrische personenauto. In 2024 bedraagt de subsidie: € 2.950 voor de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische personenauto; € 2.000 voor de aanschaf of lease van een gebruikte elektrische personenauto. In 2025 bedraagt de subsidie: In 2025 bedraagt de subsidie € 2.550 voor de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische personenauto; Prijzen elektrische auto’s inclusief 4.000 euro subsidie Prijzen van laag naar hoog Prijzen zijn actueel op 12 maart 2020 Minder dan 20.000 euro Renault Twingo ZE 22 kWh – richtprijs 22.000 euro, met subsidie 18.000 euro Skoda Citigo-e iV 36,8 kWh – normaal 23.290 euro, met subsidie 19.290 euro SEAT Mii Electric 36,8 kWh – normaal 23.400 euro, met subsidie 19.400 euro Volkswagen e-Up 36,8 kWh – normaal 23.475 euro, met subsidie 19.475 euro Smart EQ Fortwo Coupé 17,6 kWh – normaal 23.995 euro, met subsidie 19.995 euro Smart EQ Forfour 17,6 kWh – normaal 23.995 euro, met subsidie 19.995 euro Minder dan 30.000 euro Smart EQ Fortwo Cabrio 17,6 kWh – normaal 26.995 euro, met subsidie 22.995 euro Volkswagen ID.3 basisversie – normaal 30.000 euro, met subsidie 26.000 euro MG ZS EV 44,5 kWh – normaal 30.985 euro, met subsidie 26.985 euro Opel Corsa-e 50 kWh – normaal 30.999 euro, met subsidie 26.999 euro Renault ZOE R110 52 kWh – normaal 33.590 euro, met subsidie 29.590 euro Mazda MX-30 35,5 kWh – normaal 33.990 euro, met subsidie 29.990 euro Minder dan 32.000 euro Volkswagen e-Golf 35,8 kWh – normaal 34.005 euro, met subsidie 30.005 euro Opel Ampera-e 60 kWh – normaal 34.149 euro, met subsidie 30.149 euro Peugeot e-208 50 kWh – normaal 34.900 euro, met subsidie 30.900 euro MINI Cooper SE 32,6 kWh – normaal 34.990, met subsidie 30.990 euro Renault ZOE R135 52 kWh – normaal 35.190 euro, met subsidie 31.190 euro Honda e 35,5 kWh – normaal 35.330 euro, met subsidie 31.330 euro Minder dan 35.000 euro Volkswagen ID.3 1ST 58 kWh – normaal 36.000 euro, met subsidie 32.000 euro Hyundai Kona Electric 39 kWh – normaal 36.795 euro, met subsidie 32.795 euro Hyundai Kona Electric 64 kWh – normaal 41.595 euro, met subsidie 32.595 euro Nissan LEAF 40 kWh – normaal 36.990 euro, met subsidie 32.990 euro Hyundai Ioniq Electric 38,3 kWh – normaal 36.995 euro, met subsidie 32.995 euro Honda e Advance 35,5 kWh – normaal 38.330 euro, met subsidie 34.330 euro Fiat 500E Cabrio La Prima 42 kWh – vanaf 38.900 euro, met subsidie 34.900 euro Minder dan 40.000 euro Peugeot e-2008 50 kWh – normaal 40.930 euro, met subsidie 36.930 euro BMW i3 120 Ah 42,4 kWh – normaal 42.411 euro, met subsidie 38.411 euro Kia eSoul 64 kWh – normaal 42.985 euro, met subsidie 38.985 euro DS 3 Crossback E-Tense 50 kWh – normaal 43.290 euro, met subsidie 39.290 euro Tesla Model 3 Standard Range (nog niet leverbaar) – richtprijs 43.500 euro, met subsidie 39.500 euro Minder dan 45.000 euro Kia eNiro 64 kWh – normaal 44.995 euro, met subsidie 40.995 euro Deze elektrische auto’s vallen buiten de subsidieboot Prijzen van laag naar hoog Minder dan 50.000 euro Nissan e-NV200 Evalia 40 kWh – vanaf 45.173 euro Nissan LEAF e+ 62 kWh – vanaf 45.850 euro BMW i3S – vanaf 46.106 euro Tesla Model 3 Standard Range Plus – vanaf 48.980 euro Ford Mustang Mach-E 75,7 kWh – vanaf 49.925 euro Lexus UX 300e Electric 54,3 kWh – vanaf 49.990 euro Minder dan 65.000 euro Tesla Model 3 Long Range – vanaf 58.980 euro Polestar 2 78 kWh – vanaf 59.800 euro Volvo XC40 P8 AWD Recharge 78 kWh – vanaf 59.900 euro Audi e-tron 50 quattro 71 kWh – vanaf 62.700 euro Tesla Model 3 Performance – vanaf 64.580 euro Minder dan 82.000 euro Audi e-tron Sportback 55 quattro 95 kWh – vanaf 65.100 euro Mercedes-Benz EQC 400 4Matic 80 kWh – vanaf 72.494 euro Audi e-tron 55 quattro 95 kWh – vanaf 80.400 euro Jaguar I-Pace 90 kWh – vanaf 81.800 euro Minder dan 200.000 euro Tesla Model S Longe Range – vanaf 87.800 euro Tesla Model X Long Range – vanaf 96.600 euro Tesla Model S Performance – vanaf 104.700 euro Tesla Model X Performance – vanaf 109.800 euro Porsche Taycan 4S 79,2 kWh – vanaf 109.900 euro Porsche Taycan Turbo 93,4 kWh – vanaf 157.100 euro Porsche Taycan Turbo S 93,4 kWh – vanaf 191.000 euro Het bericht OVERZICHT: Zo duur zijn elektrische auto’s inclusief 4.000 euro subsidie verscheen eerst op ZERauto.nl .

12 maart 2020

De opvallende BMW i8 mag met pensioen

Duizenden exemplaren verkocht Zes jaar geleden kwam de BMW i8 op de markt. Volgens BMW is het model uitgegroeid tot ’s werelds succesvolste sportwagen met geëlektrificeerde aandrijving. Sinds 2014 heeft BMW er meer dan 20.000 exemplaren van verkocht. Een knappe prestatie. Studiemodel in 2009 In 2009 debuteerde het studiemodel van de BMW i8 op de International Motor Show (IAA) in Frankfurt. Dat was de BMW Vision EfficientDynamics. Het design van het productiemodel week nauwelijks af van het prototype. De onthulling van de productieversie vond plaats in 2013 op de IAA-autoshow. In dat jaar debuteerde ook de BMW i3. BMW i 2013 was in feite het startpunt voor het nieuwe submerk BMW i dat zich specifiek op de ontwikkeling en productie van geëlektrificeerde modellen richt. Tegenwoordig heeft BMW diverse plug-in hybrides (eDrive), maar in 2013 was een PHEV nog vrij bijzonder. Laat staan een plug-in hybride roadster of sportcoupé met vleugeldeuren. Drive module en Life module Dankzij de zogeheten Drive module – een aluminium chassis – en een Life module – een ultralicht inzittendencompartiment van koolstofvezel – blijft het gewicht van de BMW i8 beperkt. De coupé weegt 1.610 kilogram versus 1.670 kilogram voor de roadster. April 2020 In april 2020 stopt de productie van de BMW i8. Tot die tijd is het mogelijk om een BMW i8 Coupé of i8 Roadster te bestellen. De coupéversie kost in Nederland minimaal 151.273 euro. Voor de i8 Roadster betaal je al 168.684 euro. Aandrijflijn In beide gevallen krijg je een 143 pk en 250 Nm sterke elektromotor op de vooras en een 1.499 cc grote driecilinder turbobenzinemotor met 231 pk en 320 Nm. De Plug-in Hybride aandrijflijn genereert 374 pk en 570 Nm. Dankzij een 11,6 kWh lithium-ion accupakket kun je ongeveer vijftig kilometer elektrisch afleggen. BMW i8 Ultimate Sophisto Edition De laatste special edition van de BMW i8 is de Ultimate Sophisto Edition, gelimiteerd op 200 stuks wereldwijd en te krijgen als BMW i8 Coupé en BMW i8 Roadster. Deze variant is gespoten in Sophistograu en heeft opvallende lichtmetalen wielen in E-Copper. Die kleur komt in de hele auto terug.  ‘1 van 200’ Andere details zijn bedieningselementen van keramiek, instaplijsten met Edition logo en een aanduiding met ‘1 van 200’ in de middenconsole. Zaken als Comfort Access, een garagedeuropener geïntegreerd in binnenspiegel, Interieurlijsten uitgevoerd in carbon op dashboard, middenconsole en portiergrepen, een DAB+ tuner en Online Entertainment zijn ook standaard. De meerprijs van deze uitvoering bedraagt 11.495 euro. Het bericht De opvallende BMW i8 mag met pensioen verscheen eerst op ZERauto.nl .

12 maart 2020

Mercedes-Benz eVito Tourer: 421 km range!

eATS De elektrische aandrijflijn van de Mercedes-Benz eVito Tourer – eATS genaamd – drijft de voorwielen aan en heeft een piekvermogen van 204 pk (150 kW). De elektromotor haalt zijn energie uit een 100 kWh lithium-ion-accu (90 kWh bruikbaar) die in de bodemplaat van het voertuig is geplaatst. De topsnelheid bedraagt 140 km/u. Een topsnelheid van 160 km/u is optioneel. De actieradius bedraagt 421 kilometer op papier. Watergekoelde AC-boordlader De Mercedes-Benz eVito Tourer heeft een watergekoelde AC-boordlader met een vermogen van 11 kW. Dit betekent dat het voertuig is voorbereid op bijladen thuis of bij openbare laadstations. Het opladen gebeurt via de CCS-laadaansluiting in de linker voorbumper (zie foto). Opladen met gelijkstroom (DC) is ook mogelijk. Dankzij het maximale laadvermogen van 110 kW kan de eVito Tourer bij een snellaadstation worden opgeladen in minder dan 45 minuten van 10 naar 80 procent. Regeneratief remmen Bij het rijden en het remmen wordt de mechanische draaibeweging omgezet in elektrische energie en gebruikt om de hoogspanningsaccu op te laden (recuperatie). De bestuurder heeft hier grote invloed op. Hij kan de kracht van de recuperatie naar behoefte veranderen met behulp van paddles achter het stuurwiel. Ideaal als taxi? Mercedes-Benz levert een grote verscheidenheid aan stoelconfiguraties, ideaal voor bijvoorbeeld taxibedrijven. Dankzij de flexibele stoelconfiguraties kan hij worden uitgerust met maximaal negen stoelen of bijvoorbeeld een vis-à-vis-stoelopstelling. Indien de eVito Tourer met negen zitplaatsen uitgerust wordt, kan dit voertuig in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) van 36 procent tot maximaal 75.000 euro van het investeringsbedrag in 2020. Mercedes PRO connect Onder de naam Mercedes PRO connect biedt het merk diverse connectiviteitsoplossingen aan. Dankzij de service ‘Remote Charge Management’ is het mogelijk om de temperatuur van de voertuigen aan te passen voordat de rit begint, zodat de volledige acculading beschikbaar is aan het begin van de rit. Ook de wagenparkbeheerder kan alle relevante informatie ontvangen over het opladen van de accu’s en de airconditioning. Technische gegevens van de Mercedes-Benz eVito Tourer Lokale CO2-uitstoot : 0 g/km Stroomverbruik gecombineerd : 26,2 kWh/100 km Actieradius : 421 kilometer Oplaadtijd via wallbox of openbaar laadstation (AC-laden, tot 11 kW) : <10 h (0-100 %) Oplaadtijd DC-laden, 50 kW : circa 80 minuten (10-80%) DC-laden, 110 kW (optioneel) : <45 min (10-80%) Aandrijving: Voorwielen Piekvermogen : 150 kW (204 pk) Vermogen langdurig : 70 kW (95 pk) Maximum koppel : 362 Nm Accu : Lithium-ion Bruikbaar accuvermogen : 90 kWh Totaal accuvermogen : 100 kWh Lengtes : 5.140 mm of 5.370 mm Bagageruimtevolume lang : 999 liter Bagageruimtevolume extra lang : 1.390 liter Topsnelheid : 140 km/u (optie: 160 km/u) Maximum toelaatbaar gewicht : 3.500 kilogram Het bericht Mercedes-Benz eVito Tourer: 421 km range! verscheen eerst op ZERauto.nl .

11 maart 2020

Daarom komt Citroën met de elektrische Ami

U Arena De presentatie van de Citroën Ami wordt groots aangepakt. De Europese pers – waaronder AutoRAI.nl/ZERauto.nl maakt voor het eerst kennis met het model in de opvallende U Arena, ook bekend als Paris La Défense Arena. Dit stadion ligt in Nanterre, een westelijke buitenwijk van Parijs. Vanwaar een onthulling in een metropool als Parijs? “In steden gebeurt alle actie.” De trektocht naar de grote stad Citroën CEO Vincent Cobee: “Veel mensen willen in steden wonen, want daar gebeurt alle actie. Dat heeft ons doen besluiten om het concept van de Citroën Ami One Concept uit 2019 verder uit te werken. Ongeveer 60 procent van de wereldbevolking woont in 2050 in steden. Er is dus behoefte aan een schone, compacte stadsauto. Met de Ami zijn we uniek en doen we iets gewaagd. Dit hadden niet veel mensen van ons verwacht.” Hoge kosten Volgens de Citroën CEO neemt de interesse in een auto ook af bij de jeugd, door hoge prijzen. “Een autorijbewijs kost in Frankrijk al snel 1.800 euro. Dat is voor veel mensen al een stap te ver. Daarna moeten ze nog een auto aanschaffen”, aldus Cobee. Kortom: zo’n Ami is geen slecht idee. In Frankrijk mag je hem al rijden vanaf 14 jaar. In Nederland is dat vanaf 16 jaar. Vanaf die leeftijd mag je brommer rijden, of in een brommobiel. “De interesse in een nieuwe auto neemt af bij de jeugd, te duur.” Gemiddelde leeftijd en prijs Volgens Citroën zijn veel mensen in Europa vijftig jaar of ouder als ze een nieuwe auto kopen. In Frankrijk bedraagt de gemiddelde nieuwprijs van een auto 27.000 euro. In Nederland was dat door de torenhoge BPM zelfs 35.411 euro . Een nieuwe auto lijkt dus vooral voor oudere personen weggelegd. De hoge vanafprijzen zet de jeugd dus feitelijk buitenspel. 70 kilometer Reden genoeg voor Citroën om met een product te komen dat wel bereikbaar is voor de jeugd: de Citroën Ami. De auto is 2,41 meter lang en haalt dankzij een batterijcapaciteit van 5,5 kWh een afstand van maximaal 70 kilometer. Gemiddeld leggen we in Europa 45 kilometer per dag af. Met een topsnelheid van 45 km/u verlaat een Citroën Ami bijna nooit de stad. LEES OOK: Alle details Citroën Ami Vergelijk met andere brommobielen Het financiële concept achter deze brommobiel is ook opvallend. Want kopen hoeft niet. In Frankrijk begint de prijs bij 6.900 euro. Inclusief 900 euro subsidiebonus daalt die vanafprijs naar 6.000 euro. Ter vergelijking: een brommobiel als de Ligier JS50 Sport Young kost al snel 12.995 euro en voor een elektrische Canta ben je 15.995 euro kwijt. Dan is de Citroën Ami stukken voordeliger. Private Lease Het wordt helemaal leuk als je kiest voor private lease. Met een huurconstructie betaal je in Frankrijk na een aanbetaling van 2.644 euro (inclusief ecobonus van 900 euro en een looptijd van 48 maanden slechts 19,99 euro per maand, exclusief stroomkosten. In totaal ben je dan het volgende kwijt: Citroën Ami Private Lease 48 maanden Aanbetaling : 2.644 euro Maandbedrag x 48: 959,52 euro Totaal : 3.603 euro Smartphone “Dat lage maandbedrag is gelijk of zelfs lager dan het maandbedrag dat je voor je smartphone-abonnement kwijt bent”, zegt Cobee. Je stelt hem online samen en rekent online af. De aflevering vindt vervolgens thuis plaats met een zogeheten ‘product genius’. Je kan hem ook bij de dealer laten bezorgen. Medio 2021 komt de Citroën Ami op de Nederlandse markt. Uit de eerste reacties van lezers blijkt dat het concept aanspreekt, maar dat sommige mensen ook verlangen naar een variant die 80 km/u haalt. Maar toch: voor heel veel 16-jarigen zal een auto als de Citroën Ami als muziek in de oren klinken, vooral omdat die zo bereikbaar is . Het bericht Daarom komt Citroën met de elektrische Ami verscheen eerst op ZERauto.nl .

10 maart 2020