Nieuws

Het laatste elektrisch nieuws vanuit ZER-auto

Tesla Model Y komt veel eerder op de markt

Tesla staat bekend om zijn innovatieve producten, maar je moet er vaak wel even op wachten. CEO Elon Musk kan veel dingen heel goed, maar is beter bekend met het concept ruimte dan tijd. Bijna alle Tesla producten komen later op de markt dan aangekondigd. Maar dat gaat met de Model Y heel anders. E-mail Een jaar na de introductie van de Model Y worden de eerste auto’s uitgeleverd aan klanten. Dat blijkt uit een e-mail bevestiging die meerdere Tesla Model Y klanten hebben ontvangen. Model Y klanten worden via een e-mail doorverwezen naar de Tesla website. Daar kunnen ze een datum invoeren waarop ze hun kersverse Model Y in ontvangst willen nemen. 15 maart is de eerste datum die beschikbaar is, exact een jaar na de onthulling. Een vervroegde leverdatum zal ook intern bij Tesla even schrikken zijn. Op de Nederlandse website staat de verwachte productiedatum nog steeds op het jaar 2021. Model 3 Dat de Model Y veel onderdelen deelt met de Model 3 zal meespelen in de soepele gang van zaken bij Tesla. De Model Y is in feite een SUV uitvoering van de Model 3. Tesla heeft de productie van de meeste onderdelen dus al op orde. De Model Y is, in tegenstelling tot de Model 3, ook als 7-zitter leverbaar en biedt standaard meer bagageruimte dan de Model 3. Net als de Model 3, wordt de Model Y leverbaar als Standard Range, Long Range, Dual-Motor All-Wheel Drive en als Performance variant. De Model Y is geschikt voor de nieuwe V3 Superchargers van Tesla waarmee je naar verluidt 1.600 kilometer in één uur kunt bijladen. Actieradius Tesla Model Y Tesla kwam in 2020 al eerder met goed nieuws over de Model Y. De actieradius van de Tesla Model Y is verhoogd van 450 naar 505 kilometer. Dit is gemeten volgens de Amerikaanse EPA-norm. Deze norm is een stuk conservatiever dan de WLTP-norm die in Europa gehanteerd wordt. Fremont fabriek De Tesla Model Y wordt momenteel gebouwd in de Fremont fabriek in Californië. In de nieuwe fabrieken in Shanghai en Berlijn moet de Model Y ook van de band gaan rollen. Model Y bestellen Of de Model Y ook eerder naar Europa komt is nog niet duidelijk. De auto is al wel gewoon te bestellen op de website. In Nederland wordt de Model Y Long Range Dual Motor AWD leverbaar vanaf 64.000 euro. Voor de Performance variant betaal je 70.000 euro. Lees ook:  Elektrische Lotus Evija kan bijna in productie Het bericht Tesla Model Y komt veel eerder op de markt verscheen eerst op ZERauto.nl .

25 februari 2020

Tweedehands auto gekocht? Let bij de verzekering op de aanschafwaarderegeling!

Voorwaarden bij de aanschafwaarderegeling De aanschafwaarderegeling zorgt ervoor dat, als je je auto total loss rijdt of als de auto gestolen wordt, je het aankoopbedrag van je auto terug krijgt – als je voor een beperkt casco of een volledig casco dekking op je autoverzekering hebt gekozen. Niet alle autoverzekeraars hebben een aanschafwaarderegeling . Tussen de verzekeraars die de regeling wel hebben, zit bovendien vaak een groot verschil, onder andere op de geldigheid van de regeling en de maximum aanschafwaarde. Hoe lang geldt de aanschafwaarderegeling? De regeling heeft altijd een maximale geldigheid en die ligt gemiddeld tussen de één en drie jaar. Dus heb je een autoverzekering met een aanschafwaarderegeling van één jaar? Dan verloopt de regeling na één jaar. Rijd je je auto daarna total loss, dan krijg je hier helaas niks meer voor terug. Maximum aanschafwaarde Ook het verschil in de maximum aanschafwaarde is vaak groot. Zo heeft de ene verzekeraar geen maximale aanschafwaarde, terwijl de andere verzekeraar een maximum van bijvoorbeeld 50.000 euro als eis stelt. Heeft je auto een hogere aanschafwaarde dan de maximale waarde van de verzekeraar? Dan kan het ook zo zijn dat je alleen de dagwaarde vergoed krijgt. Tip: let dus goed op bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering . Bij Independer kun je in de vergelijker filteren op ‘aanschafwaarderegeling’. Je ziet dan alleen verzekeraars die de regeling hebben. Het bericht Tweedehands auto gekocht? Let bij de verzekering op de aanschafwaarderegeling! verscheen eerst op ZERauto.nl .

25 februari 2020

Elektrische Renault Twingo Z.E. is een feit

Aanvulling Na drie generaties (sinds 1992) en bijna vier miljoen verkochte exemplaren in 25 landen wereldwijd is de Twingo een nieuwe weg ingeslagen met de introductie van een volledig elektrische variant: de Twingo Z.E.. Volgens Renault vormt de Twingo Z.E. in Europa een mooie aanvulling op de Renault ZOE, waarmee het A- én B-segment bediend worden. LG Chem De Renault Twingo Z.E. is uitgerust met een 22 kWh lithium-ion batterij van LG Chem. Daarmee heeft de Twingo Z.E. dus een grotere batterij dan de Smart EQ Forfour (17,6 kWh). Een primeur voor Renault is het watergekoelde warmtemanagementsysteem voor de batterij om die op de ideale werktemperatuur te houden. De batterij is ingebed in een aluminium harnas voor zijdelingse crashbescherming. Elektromotor De elektromotor in de elektrische Twingo is gelijk aan die van de EQ Forfour levert 82 pk (60 kW) en een koppel van 160 Nm. De acceleratie vanuit stilstand naar 50 km/u duurt ongeveer vier seconden en de topsnelheid komt uit op 135 km/u. Caméléon-lader Dankzij de zogeheten Caméléon-lader wordt de batterij van de Twingo Z.E. altijd met het maximaal beschikbare vermogen opgeladen. Deze lader zet de wisselstroom (AC) van het laadpunt zelf om in gelijkstroom (DC). Bij een 22 kW-laadpunt is de batterij van de Twingo Z.E. in dertig minuten tot 80% op te laden. Actieradius Renault Twingo Z.E. De Twingo Z.E. heeft een gecombineerde WLTP-range van 180 kilometer. In de WLTP City-cyclus kom je volgens Renault ongeveer 250 kilometer ver. De gemiddelde woon-werkafstand in Europa bedraagt 30 kilometer. In de ‘Eco-modus’ is een gecombineerde WLTP-actieradius van 215 kilometer haalbaar. Rijmodi Er is keuze uit verschillende rijmodi. De B-modus – met drie niveaus – is een regeneratieve remfunctie. In de ‘zwaarste’ stand vertraagt de auto aanzienlijk als het stroompedaal wordt losgelaten. Zodanig zelfs, dat het reguliere rempedaal nauwelijks gebruikt hoeft te worden. Deze modus is volgens Renault ideaal voor in stadsverkeer. Tijdens het vertragen wordt energie geregenereerd en opgeslagen in de batterij voor een optimale actieradius. De ‘lichtste stand’ van de B-modus zorgt voor minimale vertraging bij het loslaten van het stroompedaal. Dat kan weer handig zijn op de snelweg. Eenvoudig te herkennen De 3,61 meter lange Twingo Z.E. is eenvoudig te herkennen aan de blauwe rand van de naafdop, een ‘Z.E. Electric’-badge op achterklep en B-stijl, blauwe striping over de flanken, blauwe details in bovenste voorgrille en een laadaansluiting (type 2) op de plek van de tankvulopening. De assemblage van de Twingo Z.E. vindt plaats in de Novo Mesto-fabriek in Slovenië. Daar bouwt en distribueert Renault alle modellen van de Twingo voor heel Europa. Het bericht Elektrische Renault Twingo Z.E. is een feit verscheen eerst op ZERauto.nl .

24 februari 2020

503 pk en 973 Nm voor Audi e-tron S

Drie elektromotoren De nieuwe e-tron S-modellen zijn de eerste serieproductieauto’s ter wereld met drie elektromotoren. De opzet is alsvolgt: een 204 pk sterke elektromotor op de vooras en twee elektromotoren op de achteras die samen goed zijn voor 267 pk óf 359 pk in boostmodus. De drie elektromotoren zijn samen goed voor een systeemvermogen van 503 pk en een koppel van liefst 973 Nm. In de D-stand is 435 pk en 880 Nm voorhanden. Snelladen tot 150 kW is mogelijk. Torque vectoring Onder normale omstandigheden gebruiken de e-tron S-modellen de twee elektromotoren achter. Als de bestuurder meer vermogen vraagt, of het gripniveau te laag wordt, komt ook de elektromotor vóór in actie. Dankzij elektrische torque vectoring is de aandrijfkracht volledig variabel over de wielen van de achteras te verdelen. De 0-100-sprint kost in de boost-modus slechts 4,5 seconden. De topsnelheid is begrensd op 210 km/u. Standaard adaptieve luchtvering Via Audi drive is er keuze uit zeven rijmodi: van comfort via efficiency tot individual en allroad en offroad. Op basis van de keuze wordt ook de standaard adaptieve luchtvering aangestuurd, die de carrosseriehoogte in totaal met 76 mm kan variëren. Bij snelle ritten verlaagt het systeem de body automatisch met 26 mm. Bij offroad-gebruik wordt het koetswerk juist hoger gezet. Eenvoudig te herkennen Een Audi e-tron S herkennen is niet heel mogelijk. De S-variant heeft sportievere bumpers, met 23 mm verbrede wielkasten, een brede diffuser en diverse zilverkleurige accenten. Ook de 20-inch lichtmetalen wielen vallen op (21- of 22-inch optioneel). Zwarte remklauwen met S-logo (fel oranje optioneel) en de optioneel beschikbare, digitale Matrix LED-koplampen zijn andere kenmerken. In het interieur levert Audi standaard de virtual cockpit en elektrisch verstelbare en met leder/alcantara beklede sportstoelen. Opties zijn met leder beklede sportstoelen, contourstoelen met airconditioningfunctie en afwerkingsaccenten van openporig carbon. Vanaf mei 2020 De Audi e-tron S en e-tron S Sportback zijn naar verluidt al vanaf mei te bestellen. Ze staan in ieder geval eind deze zomer bij de Nederlandse dealers. Prijzen maakt Audi in aanloop naar de marktintroductie bekend. Dan volgen ook meerdere details over deze S-versies. Het bericht 503 pk en 973 Nm voor Audi e-tron S verscheen eerst op ZERauto.nl .

24 februari 2020

Elektrische Lotus Evija kan bijna in productie

Zomer De geheel nieuwe productiehal – waarvan de bouw in de zomer van 2019 begon – is gelegen naast het testcircuit van Lotus . Dat is handig voor verder ontwikkelingswerk en het testen van klantenauto’s. De productie van de Lotus Evija start aankomende zomer. Lotus produceert in totaal 130 exemplaren van de elektrische hypercar. De units voor het eerste productiejaar zijn al vergeven, maar er zijn nog exemplaren te koop. Prijskaartje? Ongeveer 1,88 miljoen euro. 30.000 LED-lampen Het interieur van de fabriek is uitgerust met verschillende brugstations om de auto’s in stappen te kunnen bouwen. Lotus heeft meer dan 30.000 LED-lampen geïnstalleerd om de fabriekshal zo efficiënt mogelijk te verlichten. Lotus plaatst zelfs een lichttunnel om de kleinste afwijkingen in lak en koolstofvezel te kunnen bespeuren. ‘De eerste die bestaat’ De Lotus Evija is de eerste in serie geproduceerde elektrische hypercar van Lotus. De naam staat voor ‘de eerste die bestaat’. De ontwikkeling van de auto is mede mogelijk gemaakt door de investering van grootaandeelhouder Geely. Zie Geely maar als het moederbedrijf van Lotus. Zonder het kapitaalkrachtige Geely kan Lotus geen nieuwe modellen ontwikkelen. De 2.000 pk sterke Evija sprint in minder dan drie seconden naar 100 km/u en haalt een topsnelheid van meer dan 320 km/u. De actieradius komt uit op 400 kilometer. Productie Lotus Evija, behind the scenes Het bericht Elektrische Lotus Evija kan bijna in productie verscheen eerst op ZERauto.nl .

20 februari 2020

Maserati’s veel stiller in de toekomst

Hybride Maserati Ghibli De hybride Maserati Ghibli komt nog in 2020 op de markt. Maserati’s elektrificatieprogramma start dus nog dit jaar. In 2021 start de productie van de nieuwe Maserati GranTurismo en GranCabrio. Dit worden de eerste modellen van het merk die een 100 procent elektrische aandrijving krijgen. GranTurismo en GranCabrio Maserati produceert de nieuwe generatie GranTurismo en GranCabrio in de Mirafiori-fabriek, waarin het merk met de drietand 800 miljoen euro investeert. Een groot deel van de capaciteit van de fabriek wordt toegewezen aan de productie van de nieuwe geëlektrificeerde auto’s van het merk. Van de uitgaande generatie GranTurismo en GranCabrio verkocht Maserati tussen 2007 en 2019 meer dan 40.000 exemplaren. Supersportauto Maserati komt in de loop van 2020 ook met een nieuwe supersportauto, vermoedelijk met een krachtige zespitter met turbotechnologie onder de motorkap, al komt er ook een elektrische versie van. De productie van de nu nog naamloze supersport-Maserati vindt plaats in Modena. De productielijn in de fabriek in Modena wordt momenteel verregaand gemoderniseerd, deels om de lijn voor te bereiden op de elektrische variant van dit nieuwe model. Nog een SUV van Maserati Maserati komt verder nog met een nieuwe utility vehicle. Die rolt straks in Cassino van de band. Maserati investeert ongeveer 800 miljoen euro in de bouw van een nieuwe productielijn, waarmee aan het einde van het eerste kwartaal van 2020 wordt gestart. De eerste preproductiemodellen rollen naar verwachting in 2021 van de lijn. De planning van Maserati kort samengevat 2020 – Maserati Ghibli Hybrid (benzine-elektro) 2020 – Maserati supersportauto (benzine óf elektro) 2021 – Maserati GranTurismo (BEV) 2021 – Maserati GranCabrio (BEV) 2021 – Maserati utility vehicle (benzine-elektro) Het bericht Maserati’s veel stiller in de toekomst verscheen eerst op ZERauto.nl .

17 februari 2020

Skoda Enyaq, wat betekent die naam eigenlijk?

De naam Enyaq uitgelegd De En-watte? Enyaq. Spreek dit uit als ‘en-jak’. De letter ‘E’ verwijst volgens Skoda naar e-mobility en de ‘Q’ geeft het verwantschap met Skoda’s SUV-range aan. De naam is afgeleid van Ierse naam ‘Enya’, wat ‘bron van leven’ betekent. Enya zelf stamt af van het Ierse Gaelic-woord ‘Eithne’, wat staat voor ‘essentie’, ‘levenskracht’ of ‘principe’. Er bestaat ook een muziekgroep met de naam Enya, bekend van zeer rustgevende muziek. Waarom gekozen? Waarom ‘Enya’? Daar heeft Skoda een antwoord op. “Enyaq klinkt authentiek, zit boordevol karakter en levensvreugde en is bovendien eenvoudig uit te spreken en te onthouden. Het past ook goed bij het nieuwe tijdperk voor Skoda, in het jaar waarin het merk zijn 125-jarig jubileum viert.” SUV-modellen van Skoda De naam van Skoda’s SUV-modellen eindigen allemaal op een Q, denk maar aan de Kamiq, Karoq en Kodiaq. Die namen zijn geïnspireerd op de taal van de Inuit uit Noord-Canada en Groenland. Omdat de Enyaq een batterij-elektrische auto wordt, kiest Skoda nu voor een andere klank en land: Ierland. Veel EV’s van Skoda op komst Skoda geeft volgas wat betreft de ontwikkeling van elektrische auto’s. De Enyaq is het eerste serieproductiemodel van Skoda op basis van het MEB-platform van de Volkswagen Groep. Er volgen er meer: meer dan tien elektrische modellen die tot eind 2022 onder het Skoda iV submerk worden geïntroduceerd. Volledig elektrische en plug-in hybride-modellen moeten rond 2025 ongeveer 25 procent van de verkopen voor hun rekening gaan nemen, verwacht Skoda. Tegen 2021 heeft Skoda twee miljard euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van elektrische modellen. Het bericht Skoda Enyaq, wat betekent die naam eigenlijk? verscheen eerst op ZERauto.nl .

12 februari 2020